Maailma tarvitsee idealisteja

Italialainen kaksiosainen tv-elokuva Vapaa sielu (C'era una volta la città dei matti..., 2010) kertoo miehestä, joka muutti idealismillaan maailmaa. Tarkemmin sanoen hän muutti tavan, jolla Italiassa hoidetaan mielenterveyspotilaita.

Nuori Margherita on oman tiensä kulkija, joka erottuu muusta porukasta. Äiti pakottaa elinvoimainen ja onnellisen Margheritan mielisairaalaan. Siellä häntä kohdellaan kuin eläintä tai kidutettavaa vankia. Lopputulos on, että Margheritasta häviää itse Margherita ja jäljelle jää vain ihmisen kuoret.

Psykiatri Franco Basaglia (Fabrizio Gifuni) ei tällaista menoa suvaitse. Hän haluaa kohdella potilaita kuin oikeita ihmisiä, kuunnella heitä ja keskustella heidän kanssaan.

AVA Draama: Vapaa sielu
AVA klo 21.00

Paljon vaivaa yhdestä kalvosta

Arabikevääksi nimetyn kuohunnan alkusysäyksestä tulee kohta kuluneeksi vuosi. Diktaattoreja on kaatunut, mutta pinnan alla on liikkeessä vielä isommat murrokset. Yksi näistä on naisen asema arabikulttuurissa.

Silminnäkijä pureutuu vanhan ja uuden ristiriitaan katsomalla kohti yhtä suurimmista julkisista salaisuuksista eli neitsyyttä. Neitsyys on arabitytölle niin tärkeä asia, että se palautetaan tarvittaessa vaikka leikkauksella. Perheen kunnia kiteytyy brutaalilla tavalla immenkalvoon.

Ohjaaja Jamel Mokni on itse tunisialais-belgialainen, ja hän on päässyt lähelle haastateltaviaan. Naisten kertomukset neitsyyden merkityksestä hätkähdyttävät länsimaista katsojaa. Lännessä tehdään viihdettä siitä, miten neitsyydestä pääsisi eroon. Tunisiassa neitsyyden menetys on paikoin kuolemanvaarallinen asia.

Silminnäkijä:
Säädytön nainen
TV2 klo 22.05

Vaarin luona lapsi viihtyy

Pikku Kakkosen uudessa, 10-osaisessa sarjassa Vaarin riihellä vaari (Pekka Salo) ja lapset valmistautuvat joulun tuloon muun muassa siivoamalla ja ruokkimalla lintuja. Vaarin ja lasten puuhastelusta voi monta toteuttaa kotonakin.

Vaarin lempipaikka on riihi, jossa vaari kertoilee tarinoita tontuista. Sitten viritellään yhdessä talvinen laulu. Tänään vaari ja lapset Silja ja Topi tamppaavat mattoja puhtaassa lumessa. Päivän päätteeksi lapset ja vaari ovat riihessä takkatulen lämmössä laulamassa Tonttupolkkaa.

Pikku Kakkonen
TV2 klo 17.22

Vahinko ei tule kello kaulassa

Canal+:n uusi amerikkalaissarja Person of Interest on mielenkiintoista ja viihdyttävää katsottavaa. Sen on tuottanut muun muassa Lostin ja Fringen luonut J.J. Abrams.

Perusidea muistuttaa Minority Report -elokuvaa. Sangen erikoinen miljonääri Mr. Finch (Michael Emerson) on luonut tietokoneohjelman, joka ennustaa tulevat väkivaltarikokset.

Ohjelma kertoo veritekoon liittyvät ihmiset mutta ei sitä, mikä on heidän osuutensa siihen ja missä ja milloin rikos tapahtuu. Siksi Finch tarvitsee entisen CIA-agentin John Reeseen (Jim Caviezel) apua.

Idea siitä, että rikokset selvitetään jo ennen niiden tapahtumista, on kiehtova. Mutta uskottavuuden säilyminen vaatii käsikirjoittajilta paljon. Pilottijakso ainakin on kuitenkin lupaava.

Person of Interest
Canal+ Series klo 23.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Kuka päästi koirat irti? – Jyväskylään piilotettiin yöllä 200 koiranpäätä, joista puolet kantaa hampaissaan festarilippua

Suomeen saapuva Ed Sheeran on aikamme suurin kitarasankari – katso video, jos et usko

Kaatui, mutta voitti – Lasse Virénin legendaarinen urheilutarina ei unohdu

Bändi syntyi Jyväskylässä ja ukkosen isku vei sen maailmankartalle – Steve ’n’ Seagulls kiertää Pohjois-Amerikkaa jo seitsemättä kertaa

Excalionin palaset loksahtivat Laukaassa kohdilleen – Konneveden lahja metallimusiikille julkaisee uuden levyn syyskuussa

Lempi leiskui festareilla – mies kosi Tuomistonlammen laiturilla: "Ainakin vuoden verran olen miettinyt, että Naamoilla kosin"

Ukkometson tulipalo vuonna 1981 toi Jyväskylän keskustaan dramaattisen näyn – eliittiravintolan toiminta päättyi liekkeihin, mutta tarinat elävät

Päijännepurjehduksen tuuletukset nähdään tänä vuonna Säynätsalossa – venekunnat aloittavat 118 kilometrin urakkansa Padasjoelta

Katso kuvat: John Smith Rock Festivalin perjantai oli loppuunmyyty – "Tämä on vain kerta kaikkiaan aivan todella hyvin järjestetty festari"

"Pelkopalautetta on tullut monesta sarjasta" – Möröt ja nallet ovat aikansa kuvia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.