Maalaislääkäri Kiminkinen: "Jokaisella hoivakodilla pitää olla oma lääkäri"

Saarijärveläisen lääkärin Tapani Kiminkisen teoksessa osansa saavat niin hoivakodit kuin senioriseksikin .

Maalais- ja tv-lääkäri Tapani Kiminkiseltä on tullut uusi kirja. Teoksessa Täyttä elämää. Lisää laatua seniorivuosiin (Tammi 2019) saarijärveläinen ottaa tapansa mukaan voimallisesti ja inhimillisesti kantaa terveyteen ja ikääntymiseen. Oman lukunsa kirjassa saavat muun muassa hoivakodit ja senioriseksi.

Kiminkinen kirjoittaa muun muassa, että jokaisella hoivakodilla pitää olla oma lääkäri. Lääkärin pitää tuntea henkilökohtaisesti jokainen asukas.

– Järjestelmä, jossa lääkäri on ties missä päin Suomea ja vain puhelimitse tavoitettavissa, tulee kieltää, Kiminkinen kirjoittaa.

Kirjasta selviää, että hoivakotiasukkaiden välitön kuolinsyy on usein infektio. Kirjassa myös kuvaillaan seikkaperäisesti, miten etenee kuolemansyyn selvittäminen, jos ja kun vanhuksen kohdalla on syytä epäillä hoitovirhettä.

Kirjassa on myös yksinkertainen esimerkki ja malli hoitotahdon ilmentämisestä kirjallisesti.

Eikä Kiminkinen olisi Kiminkinen, ellei hän hersyvään tapaansa käsittelisi myös ikäihmisten seksiä ja erotiikkaa. Kiminkinen kirjoittaa: "Jos kaksi asukasta tavataan hoivakodissa housut kintuissa, tulee jollakin tavoin (henkilökunnan) varmentua siitä, että molemmat ovat vapaaehtoisesti leikissä mukana. Henkilökunnan tulee (tällöin) olla hereillä, ettei se peilaa hoidokkeihinsa omia pelkojaan, tunteitaan ja asenteitaan. Ihmisten joukossa on seksuaalisesti erilaisia..."

 

– Potilaan kuunteleminen ja kuuleminen on potilaslääkärisuhteen korvaamaton perusta, ja diagnoosiin kurkottamisen kultainen standardi. Potilas on paras asiantuntija siinä, miltä hänestä tuntuu, mutta ei välttämättä paras asiantuntija siinä, mistä se johtuu, Kiminkinen kirjoittaa. Siihen tarvitaan Tapani Kiminkisen mukaan lääkäriä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .