Maanantain 8.10. valinnat

Metal Evolution: raskaan rockin tarina

Yle Teema klo 21.00

Kanadalainen musiikkidokumenttisarja Metal Evolution: raskaan rockin tarina kertoo metallimusiikin koko tarinan yhdessätoista jaksossa. Sarja ei ole markkinointihenkinen kokoelma tähtiesiintyjien musiikkinäytteitä, vaan aiheeseen paneudutaan perusteellisesti ja asiallisesti, toisinaan jopa tieteellisesti.

Toki mukana on kaiken aikaa myös raskaan musiikin fanin näkökulma. Metallimatkaoppaana toimii kanadalainen muusikko, ohjaaja ja musiikkiantropologi Sam Dunn. Dunn kiertää ympäri maailmaa tapaamassa raskaan musiikin soittajia ja asiantuntijoita. Sarjassa on myös suomalaisväriä, ja olisihan se melkoinen häpeä, jos ei olisi.

Metallimusiikin 40-vuotinen evoluutio jakautuu 26 alalajiksi. Aloitusjaksossa mennään heavy metallin suurille. Yhteyksiä löytyy esimerkiksi klassiseen musiikkiin, bluesiin, jazziin ja tietenkin perinteiseen rock’n’rolliin.

Historia: Keksijöitä ja tiedemiehiä

Yle Teema klo 17.00

Neliosainen saksalainen tiede- ja historiadokumenttisarja Keksijöitä ja tiedemiehiä nähdään uusintana. Sarja kertoo kuuluisista keksinnöistä ja ihmisistä niiden takana.

Aloitusjakso on mainio esimerkki siitä, että aika usein tiedämme kyllä keksinnön mutta harvemmin muistamme sen keksijää. 1800-alkupuolella itävaltalainen metsänhoitaja Joseph Ressell sai idea korkin viinipullosta ylös vetävästä korkkiruuvista. Kun ”korkkiruuvin” muotoa hieman muuteltiin, siitä tehtiin isompi ja lopputulos vietiin veden alle, syntyi potkuri. Potkuri mullista merenkäynnin ja sitä myötä vaikutti koko ihmiskunnan historiaan.

Viikon päästä nähtävä ohjelma väittää, että puhelimen keksi Graham Bell. Näinhän sitä usein kerrotaan, mutta väite on puppua. Graham Bell varasti puhelimen idean muilta ja kaupallisti sen.

Prisma: Oletko hyvä vai paha?

TV1 klo 19.00

BBC:n tiededokumentti pohtii hyvyyden ja pahuuden olemusta. Nyt ei mennä niinkään yleisen moraalin puolelle, vaan keskitytään fysiologiaan ja ympäristön vaikutukseen. Mitä aivokuvaus paljastaa massamurhaajien aivojen rakenteesta? Miten psykopaattisten murhaajien aivot poikkeavat normaaleista aivoista? Onko ihmisellä erityinen moraaliaisti, joka joillakin meistä toimii väärin? Yalen yliopiston professorit Paul Bloom ja Karen Wynn tutkivat pikkulasten moraalitajua.

Dokumenttiprojekti: Haluun pitää lapseni

TV1 klo 21.30

Dokumentissa Haluun pitää lapseni seurataan 15-vuotiaan Tiuskin elämää puolentoista vuoden ajan raskaudesta äitiyteen. Voiko teini-äiti olla samalla äiti, kun hän on teini?

Tiuski asuu nuorisokodissa, ja erään karkureissun seurauksena hän huomaa olevansa raskaana. Perheelle raskaus on kova pala, äiti haluaa että Tiuski tekee abortin, mutta Tiuskille se ei ole vaihtoehto. Hän päättää pitää lapsen ja uskoo selviävänsä äitiyden haasteista.

Raskauden jatkuessa koulu keskeytyy ja muutto nuorisokodista ensikotiin on edessä. Tiuskista tulee äiti teini-iässä. Masennuksesta kärsivällä Tiuskilla on vaikeuksia saada kontaktia lapseen, eikä elämä ensikodissa suju sääntöjen ja vahtivan silmän alla.

Onko äitiys sittenkään niin ihanaa kuin Tiuski ajatteli ennen lapsen syntymää? Muuttaako lapsen saanti Tiuskin elämää vai kokeeko hän, että nuoruus jää elämättä?

Uusimmat

Tänään

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

Rockia aurinkosähköllä, rallijuna Jyväskylään, biohajoava shottimuki, lyhyet suihkut JYPin pelaajille – Näin viihteestä tehdään ekologisempaa

Kommentti: Roskien lajittelu on osattava vielä viidennenkin kaljan jälkeen

Hannele Huovi, 70, yllättyi itsekin kirjoittamiensa lastenrunojen määrästä: "Jos kaikista niistä tekisi kirjan, ja se putoaisi lapsen varpaille, kävisi huonosti"

Vaajakosken ABC:sta tulee uuden tosi-tv-ohjelman näyttämö

Kolumni: Paljon huomiota herättänyt lyhytelokuva Star Shaped Scar yllättää ja närkästyttää (sisältää juonipaljastuksen)

"Prinssin käsisuudelma jäänyt ikuisesti mieleen"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.