Maitolavan Madonnan saksalaiset sukulaiset pitivät Jyväskylässä ravintola-hotellia, jossa tarjottiin hanhenpaistia ja savustettua sampea

Olemme sopineet tapaamisen Ränssin Kievarille Kuikkaan, rannan tuntumaan. Järvi kun on Meiju Suvakselle hyvin voimaa antavaa elementti. Kesäiltaa rytmittää voimakas lintujen sirkutus sekä laineiden hento liplatus.

– Voisin tuijotella järveä loputtomiin. Se on aina erinäköinen, Suvas sanoo.

Keski-Suomi tarjoaa Suvakselle tänä kesänä otolliset puitteet järven tuijotteluun. Hän tähdittää Ränssin Kievarin kesänäytelmää Maitolavan Madonnat, jonka vuoksi hän viettää kuukauden kesämökillä Vesangalla.

 

Suvaksella on toinenkin mielenkiintoinen kytkös maakuntaan. Silloin mennään ajassa noin 150 vuotta taaksepäin.

– Esi-isäni tulivat aikoinaan tänne Saksasta Mecklenburgin ruhtinaskunnasta. He perustivat Jyväskylän keskustaan ravintola-hotelli Mecklenburgin. Se toimi Kauppakatu 18:n puisessa kauppiaskartanossa 1865–67.

Ravintola-hotelli Mecklenburgissa tarjoiltiin esimerkiksi hanhenpaistia ja savustettua sampea. Lisäksi paikka tunnettiin erinomaisista blineistään.

– Ravintolan perustaja Carl Joakim Schultz oli siis isoisäni isoisä. Sieltä juontaa sukumme nimeksi suomennettu Suvas.

 

Suvaksen suku on vahvasti musikaalinen.

– Tällä hetkellä 87-vuotias äitini teki elämäntyönsä musiikinopettajana. Isovanhemmatkin olivat musiikin ammattilaisia ja sellistejä, Suvas kertoo,

Sukuselvityksen jälkeen onkin hyvä puhua Suvaksen omasta musiikillisesta urasta, joka alkoi 1981.

– Tähän juttuun on oltava se kipinä. Minulla se oli niin mieletön, että se vain vei.

 

Kesällä 1982 Meiju Suvas oli yhtäkkiä Suomen suosituin naislaulaja. Hänen soolosinglensä Tahdon sinut oli listaykkönen. Ura alkoi diskomusiikilla, joka kannattelee häntä edelleen.

– Siitä huolimatta minulla on hyvä tanssilavaohjelmisto. Tänä kesänä teen noin puolet tanssilavakeikkoja ja puolet festarikeikkoja. Nautin saadessani olla eri tunnelmissa.

Meiju-hittien nostalgia puree yhä. 1992 julkaistusta superhitistä Pure mua julkaistaan pian uusi versio.

– Siitä tuli helkutin hyvä. Vähän erilainen, jossa on rutkasti enemmän latinorytmejä. Sitä ei voi kuvailla, se pitää kuulla.

 

Takana on liki 40 vuotta artistielämää. Mikä motivoi jatkamaan?

– Kun tää on niin kivaa! Suvas sanoo ja käkättää meijumaisesti.

Hän iloitsee työn monipuolisuudesta saadessaan tehdä laulamisen lisäksi teatteria.

Vain yhdessä vaiheessa Suvas on harkinnut vakavissaan laulajanuransa lopettamista. Silloin hänen lapsensa, nyt 19-vuotias Milena ja 16-vuotias Joakim olivat vielä pieniä.

– Tuolloin minulle teki pahaa esiintyä savuisilla keikkapaikoilla. Aistit olivat jotenkin niin vahvat. Onneksi asiaan tuli muutos.

Keikkailun yhdistäminen äitiyteen onnistui Suvaksen kohdalla hyvin.

– Minulla sattuu olemaan mies, joka ei keikkaile.

 

Suvas kuvaa artistin elämää ajoittain raskaaksi pitkine ajoineen, mutta loppusaldo jää hänen mukaan reippaasti plussan puolelle.

– Musiikin voima on niin käsittämätön. Sen läpi voit käydä koko tunteiden kirjon. Musiikki hoitaa ihmisiä, kuten luontokin. Musiikki on värähtelyä. Se hoitaa minuakin. Jos olen pidemmän aikaa laulamatta, alan voida pahoin.

Tänä päivänä Suvakselle tärkeintä elämässä onkin terveys.

– Ilman sitä ei ole mitään. Haluan voida hyvin niin henkisesti kuin fyysisesti. Mutta myös perhe ja ystävät ovat minulle äärimmäisen tärkeitä.

 

Alkuvuodesta 60 vuotta täyttänyt laulaja sanoo tuntevansa itsensä yhä kaksikymppiseksi.

– Enää en himmaile, vaan olen juuri tällainen kuin olen. Ja mitä muut siitä ajattelevat, niin ihan sama.

Haastattelun loppuun heitän Meiju Suvakselle idean sen varalle, jos hän joskus kyllästyy artistielämään. Ehdotan, että hänhän voisi avata esi-isiensä perustaman ravintola-hotelli Mecklenburgin tänne uudestaan. Ympyrä sulkeutuisi ja Jyväskylä ottaisi varmasti avosylin vastaan laulajan ja blinit.

– Loistoidea!, Meiju Suvas sanoo.

Ja sen päälle kuullaan paljon naurua.

 

MeijuSuvas esiintyy Maitolavan Madonnat -musiikkikomediassa 30-vuotiaassa Ränssin Kievarin kesäteatterissa Kuikassa. Mukana on myös vuoden 2017 Tangokuningas Teijo Lindström. Ensi-ilta oli juhannusaattona, muut esitykset 25.6.–21.7.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .