Marcia Lisboa - Poppari

MARCIA LISBOA

Popparissa 4.7.2011
Maanantai-ilta ja bändi aloittaa kolmannen settinsä vartin yli puolenyön. No kesällä suomalainenkin jaksaa valvoa. Kun soittajat olivat tulleet toiselta puolelta maapalloa, soitettiin perusteellisesti, ja Popparin täyttänyt yleisö oli mielissään.

Jyväskylästä Rio de Janeiroon muuttanut lyömäsoittaja Sami Kontola on tuonut Suomea kiertämään brasilialaisen yhtyeensä, jonka keulakuvana tyylittelee Marcia Lisboa.

Laulajattaren Nós e o Rio -levyn ennakkokuuntelu pani odottamaan hyvinkin kevyttä bossa-tunnelmointia, mutta lava toi esille myös äänen vankemman puolen. Nopeissa biiseissä oli huumoria ja elämäniloa, ja kaihoisa herkistely jäi lopulta vähemmistöön.

Lisboa yhtyeineen tarjosi cocktailin, jossa omat kappaleet täplittivät huolella valittuja brasilialaisen musiikin kestokulutustavaroita. Illan coveroiduista ykköseksi nousi sekä lukumääräisesti että laadultaan Antonio Carlos Jobim, bossa novan isä ja peruskallio.

Jobimeissa löytyi hienosti yhteinen sävel brasilialaisten ja suomalaisten kesken. Pianisti Samuli Mikkonen oli erittäin tärkeä kiertuelisä bändiin. Jobim loi aikanaan uuden bossan yhdistämällä sambapohjaan vahvoja jazzvaikutteita, ja Mikkonen syvensi ja lavensi tätä puolta vielä reippaasti.

Bändikemian puolesta huippukohdaksi kasvoi Carlos Lyran Influência do Jazz. Siinä kitaristi Marcelo Pfeilin sooloilu oli lennokkaimmillaan, ja meininki oli kuin jameissa ikään. Mikkonen ja basisti Edson Sousa tykittivät soolonsa, ja ennen kaikkea mukaan saatiin saksofonisti Markku Rinta-Pollari.

Rinta-Pollarin kaksi vierailukappaletta olivat illan kohokohtia. Soittossa oli yhtä aikaa auktoriteettia ja rentoutta, jota ilman lattareita on turha yrittää.Latinalaisen musiikin suosio on Suomessa vakaalla pohjalla. Kiitos Sami Kontolan nyt sai kokea autenttista brassimeininkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.