Martin Kühen & Taco Bells

MARTIN KÜCHEN & TACO BELLS

Popparissa 8.2.2011.
Praesens-klubi.
Ensisilmäys lavalle ennen keikkaa lupasi hyvää: lojumassa kasa saksofoneja ja etnopillejä, pieni rumpusetti, mikkejä ei missään, vain höyrybassolle pieni vahvistin. Akustinen keikka on oletusarvoltaan aina vahvistettua intiimimpi ja äänimaisemaltaan luonnollisempi.

Mutta akustisuus on samalla joskus hankalaa balanssin kannalta. Kun kaikki on vahvistettua, viimeistään kultakorva miksauspöydän takana kantaa vastuun siitä, että kaikki kuuluu.

Nyt kävi niin, että kun saksofonistit Martin Küchen ja Sami Pekkola antoivat palaa, taustan komppikaksikko oli helisemässä. Rumpali Jaakko Tolvi sinnitteli, mutta raivokkaasti tuuttavien saksofonien alta Tero Kemppaisen bassonsoitosta erottui vain ääriviivoja.

Nämä ongelmat olivat onneksi ohimeneviä myrskykausien finessejä. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi kuitenkin se, että Praesens-klubin kevätkauden ulkomainen nimivieras Küchen ja kotimaisen free jazzin ärhäkimpiin pienyhtyeisiin kuuluva Taco Bells löysivät hyvin toisensa.

Martin Küchen on aiemmin riemastuttanut suomalaisyleisöä Tampere Jazz Happeningissä Exploding Customer - ja Angles-yhtyeillään. Kiertue Taco Bellsin kanssa saisi kaikin mokomin poikia pitempiaikaista yhteistyötä ja vahvistaa Küchenin Suomi-yhteyksiä.

Mainiot kemiat syntyivät kompin elastisuudesta ja fonistien tietystä vastakkaisuudesta. Tenoriin keskittynyt Pekkola oli hyvä ankkuri Küchenille, joka kävi laajemmin läpi saksofoniperhettä. Vaikutuksen teki etenkin Küchenin väkivahva baritonityö.

Pekkola puolestaan on lahjakas värittäjä, tunnusomaista hänelle on jatkuva soundin merkityksellinen muuttelu. Pekkola suhtautuu tenorin sointiväreihin samalla tavalla kuin kuvanveistäjä materiaalinsa, nimettäköön siis äänenveistäjäksi.

Kävi jälleen selväksi, että free-muusikot ovat draamantaitajia parhaasta päästä. Tiukista muodoista vapautuneilla muusikoilla tuntuu paradoksaalisesti olevan parhaiten hallussa suurempi muototaju, isojen kokonaisuuksien loppujen lopuksi hyvinkin hallittu kehittely ja viimeistely.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.