Matti Nykäsen muistodokumentti saa ensi-iltansa lauantaina – tärkeimmässä asemassa näyttävä ura

TV5 esittää helmikuun alussa kuolleen Matti Nykäsen muiston kunniaksi Nykäsen elämästä ja urasta kertovan dokumentin tänään lauantaina. Ohjelmassa ääneen pääsevät niin Nykäsen ystävät, kilpakumppanit kuin valmentajatkin. Dokumentti tuotettiin oikealla pika-aikataululla: viidessä päivässä. Miten se on edes mahdollista?

– Aika kova puristus tämä oli. Discoveryn ja Eurosportin laajat verkostot Euroopassa ja kotimaassa mahdollistivat toteutuksen, ja haastattelut ulkomailta asti. Täytyy nostaa hattua tiimille, kertoo dokumentin vastaava tuottaja Riku Riihilahti Yellow Film & TV -tuotantoyhtiöstä.

Nykäsen muistolle tehtyyn ohjelmaan haastateltiin muun muassa Mika Kojonkoskea, Janne Ahosta, Toni Niemistä ja Nykäsen kulta-aikojen kilpakumppani Jens Weissflogia. Ulkomaisten tuttavien haastattelut tehtiin paikan päällä. Suomessa suuri osa materiaalista kuvattiin viikon varrella Nykäsen kotimaisemissa Jyväskylässä ja Laajavuoren hyppyrimäessä.

Dokumentissa nähdään paljon harvinaista arkistomateriaalia Nykäsen kilpauran ajalta. Se kertoo tarinan jyväskyläläisen ihmelapsen kasvamisesta kansainväliseksi supertähdeksi. Yhdeksi pääaiheista nouseekin Nykäsen valtava lahjakkuus ja motivaatio hyppäämiseen.

– Kun Matti hyppää niin se voittaa aina. Se oli sellainen supersankari ja hahmo, kuvailee Toni Nieminen nuoruuden tuntemuksiaan jo dokumentin alkumetreillä.

– Vaikka myöhemmin elämässä tapahtuikin lipsumisia, niin se pohja oli niin valtava että se kantoi.

Nykäsestä maailman menestyneimmän mäkihyppääjän tehneistä Sarajevon ja Calgaryn olympiamenestyksistä nähdään myös harvinaista materiaalia.

Ohjelma ei mässäile Nykäsen elämän alamäillä. Sille on yksinkertainen syy.

– Me teimme tämän dokumentin hänen muistoaan kunnioittaen. Meillä on omaisten siunaus, ja olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen, tuottaja Riihilahti sanoo.

Nykäsen elämän vaikeita aikoja ei kuitenkaan lakaista maton alle, kuuluvathan ne oleellisena osana tunnettuun persoonaan.

– Mun pitää käydä alhaalla, että saan kunnon morkkiksen, josta sitten lähden nousemaan, Nykänen itse kuvailee nauhoitetussa haastattelussa. Tämä ajattelutapa vei tuttavien mukaan hänet lopulta väärille teille, joihin lukeutuvat muun muassa vankilatuomiot.

Lauantaina ensiesityksensä TV5-kanavalla saavan dokumentin parissa tehdyt työt päättyivät perjantaina. Riihilahti ei ole nopeiden aikataulujen ensikertalainen, mutta tämä oli erityistapaus.

– Tämän teki mahdolliseksi ainoastaan haastateltavien todella nopea suostuminen osallistumiseen. Siitä kiitän heitä.

– Välitän surunvalittelut myös omaisille. Toivon, että dokumentti tekee hänelle oikeutta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .