Metal Gear Solid 4 – 25th Anniversary Edition

Nimi Metal Gear Solid 4 – 25th Anniversary Edition on hämäävä. Ensinnäkin, Playstation 3:n Metal Gear Solid 4 ilmestyi vuonna 2008, jolloin sillä oli alaotsikko Guns of the Patriots. 25-vuotisjuhlapainos viittaa siis koko Metal Gear Solid -sarjaan.

Toiseksi, ei tässä painoksessa mitään erityisen suurta juhlaa löydy. Paremminkin kyse on hienon pelin uusintajulkaisusta.

Metal Gear Solid on yksi pelialan tunnetuimmista brändeistä. Siihen liittyy vahvasti pelisuunnittelija Hideo Kojiman nimi. Sarjan aloitus oli nimeltään Metal Gear, ja se ilmestyi Japanissa aikoinaan suosituille MSX-tietokoneille vuonna 1987.

Maailmanlaajuisesti tunnettu sarjasta tuli alkuperäisen Playstation Metal Gear Solidin ansiosta vuonna 1998.

MGS-sarjalle tyypillistä on se, että ongelmat rohkaistaan selvittämään ilman suoraa yhteenottoa, hiiviskellen ja kaikenlaisia teknisiä apuvälineitä käyttäen.

Tulitaistelussa sankari on altavastaaja. Silloin on viisainta paeta paikalta, etsiä piilopaikka ja odottaa tilanteen rauhoittumista.

Juonikuviot ovat monimutkaisia ja liikkuvat sekä maailmanpoliittisella että henkilökohtaisella tasolla. Pitkiä välianimaatioita toiset rakastavat ja jotkut inhoavat.

MGS4:n sankari on ikääntynyt, kulunut ja väsynyt Solid Snake, joka uuden hi-tech ”kameleontti” -asunsa ansiosta kelpaa yhä taistelukentälle.

Lähitulevaisuuteen sijoittuva tarina on monimutkainen ja siihen kuuluu niin paljon henkilöhahmoja, että juoneen on tässä turha lähemmin mennä.

Sen voi luvata, että yllätyskäänteitä on luvassa. Varautukaa jopa kymmenien minuuttien välianimaatioihin.

MGS4 on yhä upea kokemus, jota on todella hauska pelata. Lopputulos tuoksahtaa perfektionismilta. Ongelmat voi selvittää monella eri tavalla, myös taistellen, mutta se on tavoista tylsin.

Ovela voi esimerkiksi liittoutua vihollisen vihollisen kanssa ja antaa heidän tehdä likaisen työn. Pomotaistelut pitää hoitaa itse, ja ne ovatkin ikimuistoisia.

Juoni on oikeissa kohdissa elämää suurempi ja juuri elämän kokoinen. Ikämies Solid Snake on sekä sankari että traaginen hahmo.

Noin puolet normaalin uuden pelin hinnasta maksavat Metal Gear Solid 4 – 25th Anniversary Edition on tervetullut julkaisu. Pelaaja kuitenkin saa kovin vähän ekstraa verrattuna alkuperäiseen versioon. Ei moninpeliä, ei nettipeliä, ei uutta seikkailtavaa.

Juhlaversio pistää paremmaksi vain kahdessa pikkujutussa. Kun aiemmin MGS4 asennettiin kovalevylle ärsyttävästi ”luku” kerrallaan, nyt koko peli asentuu kerralla.

Lisäksi mukaan on lisätty täysin turhat virtuaalipokaalit, trophyt, joita saa etenemisestä ja tietyistä saavutuksista. Itse en ole trophyjäni koskaan vilkaissutkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.