Mies, nainen ja mystinen hallitus

Joskus parisuhteessa elävät törmäävät omituiseen vallankäytönelimeen nimeltä hallitus. Hätäisempi voisi kuvitella, että hallitukseen kuuluvat yhdessä suhteen kummatkin osapuolet. Näin ei kuitenkaan ole. Jostain syystä nainen on yksin hallitus.

Mikä hallitus sitten oikein on? Itse törmäsin käsitteeseen joskus takavuosina, kun eräs miespuolinen tuttu vastasi rilluttelupyyntöön, että "täytyy kysyä hallitukselta".

Tämän jälkeen olen kuullut termiä silloin tällöin, eikä se koskaan ole tapahtunut mairittelevassa yhteydessä. Joskus miehet jopa lausuvat naisensa kuullen, esimerkiksi puhelimessa, tämän yllämainitun kysymyksen. Se tarkoittaa, että nyt alkavat menopoliittiset kokonaisneuvottelut.

Hallituksen toiminnassa on mystistä se, että naisen ei tarvitse siis ilmoittaa miehelle menoistaan - hänhän on hallitus. Sen sijaan jos mies haluaa lähteä rimpsalle, tästä neuvotellaan.

Kenen kanssa menet? Monelta? Minne menette? Koska tulet kotiin? Tämän jälkeen hallitus joko myöntää bileluvan tai näyttää pitkää naamaa: "pliis älä mee, ollaan vaan kotona ja pussaillaan...".

Tässä toimintamallissa on yksi suuri epäkohta. Hallituksen verukkeella mies, joka ei pysty sanomaan kavereilleen että "kaljan juonti ei vain nyt kiinnosta, tahdon olla kotona mussukan kanssa ja katsoa Hugh Grantin elokuvaa", voi soittaa takaisin äijille ja pahoitella "hei jätkät siis oikeesti, kyllähän te tiedätte että haluisin lähteä, mutku hallitus ei päästä".

Näin kaikki kaatuu naisen niskoille ja mies säilyttää kasvonsa. Ja miehen kaverit naureskelevat selän takana, että on sillä sitten hirveä akka, kun se ei päästä Jormaa minnekään koskaan.

Tästä pääsemme ongelmaan numero kaksi: hallitus ei päästä. On eri asia jos ei halua lähteä baariin äijien kanssa kuin että haluaisi, mutta ei pääse.

Siis kuinka ei pääse? Laittaako nainen kahleet jalkaan? Uhkaa erolla, jos mies poistuu asunnosta? Itkee ja roikkuu kädessä? Siinä tapauksessa miehen kannattaisi olla jo kaukana. En ole nimittäin ymmärtänyt koskaan sitä, että joku ei "pääse" jonnekin sen takia, koska suhteen toinen osapuoli ei halua päästää.

Mitä nainen siis pelkää, jos hän päästää miehen menemään vapaasti? Tylsää iltaa yksin kotona? Että pian tämä viihtyy baarissa enemmän kuin kotisohvalla? Että mies menee ja pettää?

Vaikka baarissa tunnetusti käy sekä miehiä ja naisia, en pidä sitä sen vaarallisempana paikkana pettämisen suhteen kuin vaikkapa lähikauppaa.

Kyllä ihminen pettää ihan yhtä lailla automarketin orvokki- ja painepesurihyllyjen välissä, jos niin haluaa. Ei pettämistä voi estää sillä, että kieltää toista ikuisesti lähtemästä näkökyvyn kantamattomiin - tai voihan sitä aina yrittää...

Kannattaa sanoa että mene vaan, ihan vapaasti. Muutaman kuukauden kun ramppaa baarissa joka viikko hankkimassa itselleen kaamean kapulan heräten posliinijumalan hellästä syleilystä, alkavat koti-illat kummasti kiinnostaa. Ja tämä koskee luonnollisesti myös naisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.