Mighty Jyväskylä Peliosuuskunta Expa

Tämä on aivan uusi idea Suomessa. Mighty Jyväskylä -peli markkinoi ja tekee Jyväskylää tunnetuksi varsinkin nuorille aikuisille. Jyväskylä haluaa pelialasta menestystuotteen, eikä se onnistu ilman lahjakkaita ja asiasta kiinnostuneita ihmisiä. Mighty Jyväskylä valmistui kolmessa kuukaudessa Peliosuuskunta Expan, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin ja muiden paikallisten toimijoiden yhteistyöllä.

Tarina alkaa aivan kaupungin keskustasta, Sokoksen kulmilta. Kävelykadun kompassi imaisee sisäänsä Timo Kompassin, joka pian huomaa päätyneensä Jyväskylän fantasiaversioon. Timon tehtävä on palauttaa Jyväskylä entiselleen. Peli koostuu kahdeksasta tehtävästä, joista neljän läpäiseminen riittää Jyväskylän pelastamiseen.

Maisemat ovat pääsääntöisesti Jyväskylästä, mutta liian tiukasti realismiin ei jämähdetä. Esimerkiksi Kankaan tehtaan, yliopiston, ammattikorkeakoulun ja Kirkkopuiston alueen tunnistaa helposti.

Tehtävät ovat yksinkertaisia. Nopeimmat tehtävät suorittaa muutamassa minuutissa. Hyvä niin, sillä pelitilannetta ei voi tallentaa. Eräässä tehtävässä pitää esimerkiksi pelastaa maanviljelijän porkkanat, jotka päätyvät nälkäisten kanien suuhun. Ensin etsitään iso kivenjärkäle ja sitten sillä tukitaan kaninkolo. Tehtävä suoritettu.

Yksinkertaisuus ei kuitenkaan haittaa. Mighty Jyväskylässä kyse ei ole suorittamisesta, vaan rennosta hauskanpidosta.

Graafinen tyyli on silkkaa retroa ja lainaa muinaisista seikkailupeleistä. Mighty Jyväskylääkin olen nähnyt usein seikkailupeliksi kutsuttavan, mutta rohkenen olla toista mieltä. Toki juonikuvio on seikkailu, mutta hahmo tai sen varusteet eivät kehity tai muutu.

Ongelmanratkaisussa tarvitaan tasan yksi työväline, joka on ensin löydettävä. Joten inventaarion hallinnastakaan ei voida puhua. Mighty Jyväskylä ei täytä perinteisen seikkailupelin tunnusmerkkejä. Kyseessä on kevyt toiminnallinen ongelmanratkaisupeli.

Jostakin kumman syystä kaikki tekstit ovat englanniksi. Puhetta ei mukana ole. Miksi ihmeessä englanti, kun pelillä kerran markkinoidaan Jyväskylää suomalaisille nuorille aikuisille? Lisäksi sisältönsä puolesta peli sopii hyvin lapsillekin, joita nyt turhaan kiusataan englannilla. Kieliratkaisua on vaikea ymmärtää, vaikka tekstiä ei kovin paljoa olekaan.

Jyväskyläläiselle Mighty Jyväskylä tarjoaa hauskoja sisäpiirin vitsejä. Mikäli klikkaa talon seinällä olevaa taulua, se paljastuu kuvaksi Kuokkalan sillasta. Tehtävän ratkaisua juhlistava fanfaari on Harjun iltasoitto.

Ihan vain pelinä Mighty Jyväskylä ei ole kummoinen kokemus, mutta siitä tulee hyvälle tuulelle. Fantasia-Jyväskylä on hyvä idea ja tyylitajuisesti toteutettu. Muutenkin lopputuloksesta näkyy rakkaus pelejä ja pelaamista kohtaan. En tiedä, miten hyvin Mighty Jyväskylä Jyväskylää markkinoi, mutta jo sen olemassaolo on vähintään pr-voitto.

Mighty Jyväskylää voi pelata ilmaiseksi nettiselaimessa osoitteessa www.mightyjyvaskyla.fi. Peli on myös ladattavissa ilmaiseksi Applen ja Androidin nettikaupoista. Itse asiassa pelaamalla voi tehdä melko hyvän tilin. Henkilötietonsa jättämällä pelaaja osallistuu 5 000 euron arvontaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.