"Miks sää näytät pojalta?" on tuttu kysymys Niina Hartikaiselle

Niina Hartikainen, 34, ei ole nainen. Ei hän ole mieskään, mutta ehkä enemmän kumminkin sitä.

Lapsena Hartikainen olisi halunnut olla poika. Hän leikki poikien kanssa ja häntä kutsuttiin sukunimellä, ei koskaan Niinaksi. Myöhemmin hän arveli kuitenkin olevansa nainen ja määritteli itsensä lesboksi. Sekään ei tuntunut oikealta. Hartikainen ajautui kriisiin itsensä kanssa.

Termi ”muunsukupuolinen” löytyi pari vuotta sitten transklinikalta. Se helpotti: Hartikainen löysi itselleen määritelmän.

– Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve luokitella itsensä. Olisi helpompaa, jos maailma hyväksyisi kaikenlaiset ihmiset: miehiset miehet, miehiset naiset, naiselliset miehet ja naiselliset naiset.

Naisen vartalo aiheuttaa Hartikaiselle aika ajoin ahdistusta. Toistaiseksi hän ei ole hakeutumassa leikkaukseen.

– En näe sitä niin tärkeänä, mutta varmasti tulee taas aika, jolloin alan harkita muutoksia.

Hartikainen ei ole kieltämässä sukupuolia. Hän tuntee vetoa naisellisiin naisiin ja kasvattaa omaa 4-vuotiastaan pojaksi. Hänestä olennaista on jokaisen oma sukupuolinen kokemus, ei se, mitä housuista löytyy.

– Uskon sukupuolitiedostavaan kasvatukseen. Jos lapsi ilmentää epätietoisuutta oman sukupuolisuutensa suhteen, on tärkeää olla läsnä ja kertoa, että on ihan ok tuntea niin.

Koulunkäynninohjaajaksi opiskeleva Hartikainen ei käytä sanaa ”muunsukupuolinen” lasten kanssa. Se saattaisi hämmentää heitä. Hän kuitenkin vastaa rehellisesti kysymyksiin ”miks sää näytät pojalta”.

– Kerron lapsille, että koen olevani enemmän poika kuin tyttö. Siihen lapset yleensä vastaavat ”aijaa, okei!”.

Mäntsälässä asuva Niina Hartikainen saapuu lauantaina Jyväskylään Tero Heterona. Hän esiintyy taiteilijanimellään Jyväskylän Seta ry:n järjestämässä Burleski-illassa Ilokivessä. Yhtyeeseen kuuluvat lisäksi Lasse Turunen, Henna Helasvuo ja Sari Goltz.

Tero Hetero räppää erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä. Hän on ottanut kantaa muun muassa rasismiin ja nettivihapuheeseen. Lyriikat eivät ole kuitenkaan julistamista, vaan ilmiöitä lähestytään ymmärtävästi positiivisuuden kautta.

– Haluan yrittää ymmärtää ihmisiä, jotka eivät ymmärrä minua. Me olemme kaikki erilaisia: kahta samanlaista ihmistä ei ole. Erilaisuus on luonnollisinta, mitä on.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .