Miriam Makeba, ei vain laulaja

Mama Africa on Mika Kaurismäen dokumenttielokuva karismaattisen laulajan ja ihmisoikeustaistelijan Miriam Makeban (1932-2008) elämästä.

Makeba oli ensimmäinen musta eteläafrikkalainen artisti, joka nousi maailmanmaineeseen. Hän esiintyi sellaisten suuruuksien kuin Harry Belafonten, Nina Simonen, Ella Fitzgeraldin ja Dizzy Gillespien rinnalla ja lauloi maailman johtajille J.F. Kennedystä Nelson Mandelaan.

Miriam Makeba kritisoi 1960-luvun alkupuolella YK:ssa Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmää, minkä seurauksena maan hallitus otti häneltä kansalaisuuden ja kielsi häntä palaamasta kotimaahansa. Dokumentin maailmanensi-ilta oli Berliinin elokuvafestivaalien Panorama-sarjassa helmikuussa 2011, ja se sai siellä yleisöpalkinnon.

Dokumenttiprojekti:
Mama Africa
TV1 klo 21.30

Suomen urheilu palkitsee itseään

Olisi hienoa nähdä ensimmäinen todella onnistunut kotimainen gaalaohjelma. Jäykistelyä ja lunttikorteista lukemista on nähty aivan tarpeeksi. Ehkä tämän illan Suomen urheilugaala täyttää toiveeni.

Suomalaisen urheilun vuotuinen juhla- ja palkitsemistilaisuus järjestetään Hartwall Areenassa Helsingissä. Tilaisuuden juontavat Inka Henelius ja Niki Juusela. Riku Niemi Orchestran solisteiksi saapuvat Katri Helena, Anna Abreu ja Michael Monroe.

Suuri yleisö on saanut äänestää muun muassa vuoden 2011 sykähdyttävimmän urheiluhetken. Syön vanhat kintaani, jos voittajaan ei liity termi ilmaveivi.

Suomen urheilugaala
TV2 klo 20.00

Pelasta maailma elämällä oikein

Uusintana nähtävässä sarjassa Ilmastodieetit neljä suomalaista perhettä pyrkii pienentämään ilmastopainoaan, joka on käsittääkseni samaa tarkoittava termi kuin hiilijalanjälki. Ilmastotohtori Ari Nissinen laskee perheiden hiilipainot ja laatii jokaiselle Ilmastodieetin.

Hyvinkin henkilökohtaiselta vaikuttavat asiat, kuten syöminen, ovat itse asiassa globaalisia tekoja. Maailma paranee hieman, mikäli pihvin vaihtaa linssikeitoksi. Ohjelmaan osallistuvilta perheiltä on vaadittu kohtalaista omistautumista asialle, sillä ilmastodieetti kesti kokonaisen vuoden. Tai ehkä kauemminkin, mutta silloin tv-kamerat olivat jo poistuneet.

Neljästä perheenpäästä kolme tunnetaan jo entuudestaan: näyttelijä Sinikka Sokka, tv-kokki Sami Garam ja muusikko Jukka Poika.

Ilmastodieetit
Yle Teema klo 20.20

Sketsihuumoria Subin netistä

Sketsisarjaa Biisonimafia ei löydy telkkarista. Uudet jaksot ilmaantuvat aina maanantaisin Subin nettisivuille. Kolmannen kauden aloituksen pitäisi jo siellä olla.

Puhkaharjun villit pojat Janne, Kaitsu ja Sami tekevät perisuomalaista sketsihuumoria, jota voisi myös junttimaiseksi kutsua. Turha valittaa, sehän on juuri nyt muotia. Ehkä muut nauravat, vaikka en itse naurakaan.

Sen sijaan katson mielelläni ne kohtaukset, joissa esiintyy vuoden 2010 Miss Suomi Viivi Pumpanen. Hänen tehtävänsä on näyttää kauniilta ja seksikkäältä, ja se tehtävä tulee myös täytettyä. Ei kovin hienostunutta, mutta hienostuneisuus ja Biisonimafia mahtuvat samaan virkkeeseen vain kieltosanan kera.

Biisonimafia
www.sub.fi/biisonimafia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.