Mitä jos Suomi olisikin 54 miljoonan asukkaan Suomi?

Armas kotimaamme on pinta-alaltaan Euroopan viidenneksi suurin valtio. Koska tätä pohjoista risukkoa asuttaa vain 5,4 miljoonaa jääräpäätä, on Suomessa tilaa, missä mellastaa. Väestötiheydeltään Suomi on Euroopan maiden väljimpiä.

Fyysinen avaruus on muokannut suomalaista mielentilaa vuosisatojen aikana melkoisen kauas vaikkapa sosiaalisista italialaisista. Täällä pidetään karvahattu päässä turpa kiinni sujuvasti kahdella kielellä, ja kanssaihmisistä pysytään keskustellessa vähintään nyrkinhuitaisun estävän välimatkan päässä.

Poskisuudelmien kaltaisia teennäisiä eteläntuliaisia käyttäviä pöljiä löytyy lähinnä Helsingistä.

Vaan entäpä jos asiat olisivat toisin? Entä jos viime vuosisadan alussa maamme yli olisivatkin lyöneet valtaisat rakkauden ja hyvinvoinnin aallot ja väkiluku olisi lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun? Minkälainen olisi väkimäärältään kymmenen kertaa suurempi Suomi? Tutustutaanpa tällaiseen vaihtoehtoiseen todellisuuteen.

Sodista yli parissa viikossa

Toisen maailmansodan syttyessä Suomen väkiluku oli noussut jo 20 miljoonaan. Siksi Neuvostoliiton yritys naapurimaan valloittamiseksi marraskuussa 1939 tunnetaan itärajan toisella puolella vieläkin suurena häpeän sotana.

Parissa viikossa veriseen tappioon päättyneen sotaretken jälkeen Neuvostoliitto päätti jättää Suomen rauhaan. Vahvojen asevoimiensa ja päättäjien maltillisuuden ansiosta Suomi-neito pysytteli loppusodan Ruotsin tapaan neutraalina, eikä lämmennyt Natsi-Saksan kosioyrityksille.

Jo ennen toista maailmansotaa alkanut yhteiskunnallinen myllerrys jatkui rauhan saavuttua: maatalousvaltainen maa muuttui kuin yhdessä yössä jälkiteolliseksi yhteiskunnaksi. Väkiluku nousi samassa tahdissa taloudellista hyvinvointia kuvaavien käyrien kanssa.

Suomi ja Saksa kilpasilla

Vuonna 2014 suomalaisia on 54 miljoonaa. Suomi ja 82-miljoonainen Saksa kilvoittelevat Euroopan talousveturin asemasta. Suomen etulyöntiasemaa vahvistaa tuottoisa taloudellinen yhteistyö Venäjän kanssa.

Ilmavoimien 600 Hornet-hävittäjää ja miljoonan sotilaan ammattiarmeija ovat taanneet sujuvan ja rauhaisan yhteiselon itänaapurin kanssa.

Myös pikkuveli Ruotsin kanssa suhde on lämmin. Länsinaapurin toinen virallinen kieli on suomi, onhan Ruotsissa nykyään yli neljän miljoonan suomalaisvähemmistö.

Natolle on toistaiseksi vastattu kieltävästi, vaikka järjestö mielihyvin ottaisikin rauhanturvaoperaatioissa kouliintuneen maan jäsenekseen.

Helsinki on imaissut rajojensa sisäpuolelle Vantaan ja Espoon, mutta kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupunki joutuu silti kamppailemaan vahvan haastajan kanssa. Viipuri on Karjalan maakunnan keskuksena Itä-Suomen kiihkeä metropoli, jonka talousalueella asuu lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Ruuhka-Suomeksi kutsuttu tiheästi asutettu alue ulottuu Hangosta Ouluun. Koko maan läpäisee kuusikaistainen E75-moottoritie. Nopea yhteys Lapin hiihtokeskuksiin löytyy myös toimivasta lento- ja rautatieverkosta. Maailmalle pääsee nopeasti, sillä lähes kaikki Suomen kymmenistä lentokentistä tarjoavat kansainvälisiä reittilentoja.

Miljoonan asukkaan Jyväskylä

Keski-Suomen kukoistava keskus on puolentoista miljoonan asukkaan Jyväskylä. Maan kulttuurin ja koulutuksen kehtona tunnetun kaupungin ruutukaava-alue ulottuu Muuramen kaupunginosasta Laukaan taajamaan.

Metro huolehtii kansalaisten sujuvasta liikkumisesta talousalueen kaukaisempiinkin osiin. Maan päällä joukkoliikenne painottuu saasteettomiin raitiotievaunuihin. 

Paikallinen jalkapallojoukkue JJK pelaa kotiottelunsa Hippokselle rakennetulla 20000 hengen sisästadionilla. Useita Veikkausliigan ykkössijoja napsinut joukkue on tuttu näky myös Mestareiden liigan kärkikahinoissa.

Jyväskylä tunnetaan myös jääkiekosta, vaikka marginaalilajin suosiota onkin nakertanut muutaman vuoden takainen päätös sulkea Suomi MM-kisoista 15 perättäisen mestaruuden jälkeen. Kolmas suosittu joukkuepeli on pesäpallo, jota pelataan kaupungissa 8000 hengen Kiri-stadionilla Harjulla.

Paikallinen musiikkiyhdistys Jelmu ry. pyörittää yhtä Suomen suosituimmista rockkonserttitaloista: Tanssihalli Lutakkoon mahtuu kerralla 5000 henkeä.

Pelkkää auvoa jyväskyläläinen musiikkielämä ei silti ole: Jyväskylä Sinfonia on yksi Euroopan arvostetuimmista sinfoniaorkesterista, mutta omaa salia sille ei ole vieläkään löytynyt, 1980-luvulla alkaneesta väännöstä huolimatta.

Jämsässä 220 000 asukasta, Keuruulla 102 000...

Heti Jyväskylän kupeessa sijaitseva 200000 asukkaan Äänekoski tunnetaan vireänä teollisuuskaupunkina. Paikallinen musiikkifestivaali Keitele Jazz kerää joka heinäkuu kaupunkiin 20–30000 hengen yleisön. Tapahtumalle pystyy pistämään kampoihin ainoastaan Euroopan suurin jazzfestivaali Pori Jazz.

Muita maakunnan suuria kaupunkeja ovat esimerkiksi Jämsä (220000 asukasta), Keuruu (102000 asukasta) ja Viitasaari (70000 asukasta). Monien lähekkäin sijaitsevien kaupunkien kuten Viitasaaren, Saarijärven ja Äänekosken väleillä on niukalti vapaata tonttimaata, sen verran tiheästi asutettua seutu on.

Turistien ei kannata saapua Suomeen juhannuksena

Suomalaiset tunnetaan maailmalla sympaattisena, sivistyneenä ja sosiaalisena kansana. Maassa käy vuosittain yli 20 miljoonaa turistia ihastelemassa viihtyisää pohjoista hyvinvointivaltiota.

Pinnan alla kuitenkin väreilee. Viime aikoina politiikassa ovat nousseet äärioikeistolaiset äänensävyt, joiden mukaan Suomen parimiljoonainen ulkomaalaistaustainen väestönosa on syypää kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Ainoa ajankohta, jolloin turisteja neuvotaan vakavasti pysymään poissa maasta, on juhannus.

Silloin Suomi menee kiinni ja 54 miljoonaa ihmistä ryntää viettämään viikinkienkin menot varjoonsa jättäviä rymyjuhlia maan tuhansiin puistoihin ja kaupunkien viheralueille. Juhannuksena kulautetaan 70 prosenttia suomalaisten vuosittain käyttämästä alkoholista. Kyseisenä viikonloppuna hukkuu joka vuosi noin tuhat humalaista miestä sepalus auki.

Äveriäin kansanosa juhlistaa keskikesää järvenrantahuviloillaan, mutta tarjonnan ylittävän suuren kysynnän takia niihin on varaa vain miljonääreillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .