Modernismin sykkeessä

MUSIIKIN AIKA

JYVÄSKYLÄ SINFONIA

Sinfoniset vedet

Viitasaarella 5.7.2008

Viisi erilaista näkökulmaa aikamme musiikkiin ison orkesterin siivittäminä ei ollut hullumpi lauantai-illan huuma. Christina Athinodoroun säveltämä ja johtama Quatre Silences oli kaunis, soinniltaan kiinteä ja tulkinnaltaan mukavan intensiivinen paketti, joka päättyi Hannu Leppäsen vahvaan lyömäsoitinlopetukseen.

Athinodoroun tapa käsitellä sävelkielellä hiljaisuutta on kaunista ja loogista. Skandinaavisempaa ryskettä soi puolestaan Jarkko Hartikaisen Astragal, joka on soivien pintojen musiikkia. Islannista innoituksensa saanut teos polki mukaansa tempaavia kuvioita.

Tapio Tuomela johti paitsi Hartikaisen teoksen, myös oman Jokk -sävellyksensä sekä Antti Auvisen teoksen Februa. Tuomelan oma Jokk on sävellyksenä mukavan villi ja alkuvoimainen. Auvisen Februa -sävellyksessä korostui Mikko Raasakan osaava klarinettisoolo.

Konsertin päätti Kimmo Hakolan upea Maro, joka alkoi jopa yllättävän melodisesti kasvaen jännittäväksi sointumaailmaksi, jossa oli myös siellä täällä ihastuttavia huumorin kukkasia. Lopun finaaliin tultiin upean leikittelevällä ilotulituksella.

Hakolan teoksessa, kuten parissa muussakin, huomio kiinnittyi lyömäsoittajien eli Janne Tuomen ja Hannu Leppäsen musiikilliseen panostukseen.

Myönnän avoimesti, etten ole uuden musiikin asiantuntija ja vaikka partituuri sylissä olisin kuunnellut, niin sisääntulojen tai aika-arvojen oikeellisuutta olisi mahdoton tuosta noin vaan arvioida.

Mutta intuition pohjalta sanon, että uusi musiikki on mainettaan parempaa myös tavalliselle kulttuurin suurkuluttajalle. Sitä on lupa nauttia kuunnellen ja hakea elämyksiä eikä miettiä, ymmärränkö nyt jotakin.

Jyväskylä Sinfonialla oli tilanne hienosti hallinnassa. Uusi musiikki ei ole orkesterille vierasta, vaikkakin esiintyminen Viitasaaren tapahtumassa taisi olla orkesterille ensimmäinen kerta.

JANNE MÄKINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Uusi brittisarja Onnettomuus lupaa enemmän kuin lopulta antaa

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran vasta 61-vuotiaana, mutta ei ole katkera – lastenmusiikin konkari vihjaa nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.