Monessa mukana ollut Viitasaaren tehopakkaus Ilkka Kemppainen: "Olen vasta lähdössä käyntiin"

Viitasaarelainen yrittäjä ja kuntapäättäjä on mukavan miehen maineessa.

Voimakas heinäallergia oli syynä siihen, etteivät Ilkka Kemppainen ja hänen veljensä voineet jatkaa maanviljelystä kotitilalla. Oli etsittävä muita töitä.

Kemppaiset ovat asuneet Taimoniemen Kinnulanmäessä vuodesta 1586. Pihapiirissä on rakennuksia, jotka huokuvat maaseudun historiaa. Nykyinen päärakennus on ”vain” 80-vuotias. Idyllisessä maalaismaisemassa Kemppaisen peltoja viljelevät nyt naapurit. Isäntä itse pyörittää maanrakennus- ja kuljetusyritys Infraneliötä yhdessä veljiensä kanssa.

– Isä perusti kavereittensa kanssa Asfalttineliön vuonna 1986. Siitä asti olen ollut asfalttihommissa, 50 vuotta keskiviikkona 22. elokuuta täyttävä Kemppainen kertoo.

18-vuotias poika ei arvannut, että asfaltista tulisi elämäntyö, tai ainakin yksi niistä. Hän kertoo nuorena ajatelleensa sähköasentajan ammattia, mutta kouluttautui kuitenkin rakennusmestariksi ja myöhemmin insinööriksi.

– Olisinko pari viikonloppua ollut Kuopiossa opiskeluaikanani. Kotona ja yrityksessä riitti töitä kaiket viikonloput ja loma-ajat.

Kaupunkielämä ei Kemppaista kiinnosta. Hän kertoo, että valmistumisen jälkeen olisi ollut tilaisuuksia työllistyä ulkomaillekin, mutta hän ei mahdollisuudesta innostunut.

– Oli hyvä päätös jäädä Viitasaarelle, täällä on helppo ja hyvä olla. Tiedän olevani kotona.

Työ vie hänet ympäri maata. Kesällä tehdään asfalttia, talvella lumitöitä kuljetustöiden lisäksi.

Kemppainen on ollut monessa mukana, omien sanojensa mukaan ehkä liiankin monessa.

Vuosia hän pyöritti Viitasaaren laskettelukeskusta ja monenlaista matkailuun liittyvää projektia. On tehty moottorikelkka- ja moottoripyöräsafareita, ja viimeiset kymmenkunta vuotta hän on ollut vastuussa keilahallin eli Viitasaaren Viihdekeskuksen toiminnasta.

Lisäksi lukuisat luottamustoimet vievät oman aikansa, ja aikaa on löydyttävä myös harrastuksille.

Lähestyvä syntymäpäivä saa miehen mietteliääksi. 50 vuotta tuntui ennen jonkinlaiselta merkkipaalulta, jossa jo hiljennetään vauhtia.

– Tuntuu ennemminkin siltä, että olen vasta lähdössä käyntiin, Kemppainen naurahtaa.

Hän myöntää, että olisi hyvä rauhoittua ja keskittyä olennaisiin asioihin. Helposti innostuvana hän on tehnyt huonojakin päätöksiä.

– Virheitä on tehty, mutta kaikista olen jotain oppinut.

Yrittäjänä sekä kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenenä Kemppainen on näköalapaikalla. Hän on kokenut, että päättäjillä on yhteinen tahto etsiä keinoja, joilla kaupungin asukasluku saadaan taas kasvuun ja nuoret sitoutumaan Viitasaarelle.

Tosiasia on, että nuorille olisi oltava työpaikkoja, että he palaisivat kotiseudulle opiskelujen jälkeen.

Ilkka Kemppaisen vanhimmat lapset tuskin tulevat kotitaloa pitämään. 21-vuotias Ebba asuu Jyväskylässä ja opiskelee logistiikkaa, 27-vuotias Eetu on juuri valmistunut Aalto-yliopistosta vaatesuunnittelijaksi.

– Taitaa kulkea isommissa ympyröissä seuraavat vuosikymmenet, ylpeä isä veikkailee.

Sen sijaan 6-vuotias Erkki hallitsee isä-Ilkan mukaan jo keilailun kuviot ja kaivuuhommat.

– Minä olen itse saanut alani valita, ja niin saavat lapsetkin. Totta kai tuetaan, neuvotaan ja autetaan, mutta jokainen valitsee itse oman tiensä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .