Moonsorrow ja Kiuas 11.3.2005

Moonsorrow on blackmetalyhtye, joka nimestään huolimatta tekee suomenkielistä musiikkia. Onkin siten osuvaa, että vastaavasti metalliorkesteri Kiuas esiintyy englannin kielellä. Siinä määrin olivat roolit sekoittuneet perjantai-iltana Tanssisalissa: muilta osin niin sanotut perusarvot olivatkin aika lailla kohdallaan.

Moonsorrowin laulaja-basisti Ville Sorvali julistikin perjantain edesmenneen naistenpäivän hengessä miesten päiväksi. Tosimiesten. Lavalla heilui viisi teräaseväkivaltaa palvovaa soturia naamat vereen kastettuina ja silmissä pistävä katse. Melkoista draamaa.

Tällainen dramaattisuus kuulostaa huvittavalta, mutta on oikeastaan välttämätöntä. Moonsorrowin lahja on kertoa tarina. Yhtyeen eeppiset, usein vartinkin mittaiset blackmetalfolklohkareet sukeltavat miekkaromantiikan ytimeen, monesti kääntäen älyttömyyden uskottavuudeksi. Siihen uskottavuuteen tarvitaan kaikki rekvisiitta.

Jotta viisikon esityksestä saisi kaiken irti, pitää tuntea tuotantoa etukäteen, sillä Sorvalin murinasta ei ole järin helppoa ottaa tolkkua lavalla. Tämä yleisö oli taustatyönsä tehnyt. Nyrkeistä kävi selväksi, että Moonsorrowia Tanssisaliin oltiin tultu katsomaan, vaikka Kiukaan kunniaksi on sanottava, että lämmittelijä oli monin verroin teknisempi.

Kiuas jäi haaleaksi, koska sillä ei ollut puolellaan samanlaista kertomuksen dynamiikkaa kuin pääesiintyjällä, vain näppäriä kappaleita.

Siinä missä Kiuas niitti tekniikalla, ruhjoi Moonsorrow voimalla. Bändi ryttäsi sellaisella intensiteetillä, että ainutlaatuinen jännite ei karannut edes silloin, kun folk-vaikutteet pääsivät ajoittain ja ansaitusti tuulettamaan järeää saundia koskettimien, taustanauhojen ja särkemättömän kitaran kautta.

Moonsorrowin esitys otti toimiakseen. Tarinat väkivallasta yksinkertaisesti muodostivat toimivan synteesin yhtyeen musiikin kanssa; siinä kyydissä kaatui maan multiin soturi jos toinenkin, ja taisipa mukana mennä myös piispa Henrik. Vaikka Moonsorrowin ylimaskuliiniset soturisaagat kertovat miehenä olemisesta yhtä paljon kuin prinsessatarut naiseudesta, heitti orkesteri sen verran tylyt löylyt, että jälkeenpäin oli mieleni tekevä mennä ja valloittaa jotain. Vaikka grilli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Suomeen saapuva Ed Sheeran on aikamme suurin kitarasankari – katso video, jos et usko

Kaatui, mutta voitti – Lasse Virénin legendaarinen urheilutarina ei unohdu

Bändi syntyi Jyväskylässä ja ukkosen isku vei sen maailmankartalle – Steve ’n’ Seagulls kiertää Pohjois-Amerikkaa jo seitsemättä kertaa

Excalionin palaset loksahtivat Laukaassa kohdilleen – Konneveden lahja metallimusiikille julkaisee uuden levyn syyskuussa

Lempi leiskui festareilla – mies kosi Tuomistonlammen laiturilla: "Ainakin vuoden verran olen miettinyt, että Naamoilla kosin"

Ukkometson tulipalo vuonna 1981 toi Jyväskylän keskustaan dramaattisen näyn – eliittiravintolan toiminta päättyi liekkeihin, mutta tarinat elävät

Päijännepurjehduksen tuuletukset nähdään tänä vuonna Säynätsalossa – venekunnat aloittavat 118 kilometrin urakkansa Padasjoelta

Katso kuvat: John Smith Rock Festivalin perjantai oli loppuunmyyty – "Tämä on vain kerta kaikkiaan aivan todella hyvin järjestetty festari"

"Pelkopalautetta on tullut monesta sarjasta" – Möröt ja nallet ovat aikansa kuvia

Palkittu uuraislainen hevoskuvaaja kokoaa näyttelyn lapsuusmaisemiinsa – katso täältä parhaita paloja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.