Mozart sai Jämsässä arvoisensa tulkinnan

KONSERTIT

LAUKAAN SRK:N KAMARIKUORO, MIKKELIN KAUPUNGINORKESTERI

Jämsän kirkkossa 1.10.2009.

Myönnän menneeni vähän hälläväliä -asenteella. Vaativa teos ja tekijöinä eivät kansallisen tai kansainvälisen tason tunnetuimmat ykkösnimet. Mitenköhän menee...? Yllätys oli iloinen. Mozartin sointumaailma puhkesi kukkaan alkutahdeista lähtien. Musiikin harras mutta kaunis tunnelma tunkeutui sieluun. Ei tarvinnut istua väkinäisesti vääntelehtien eikä katsella kelloa.

Requiem oli samalla myös kirkkomuusikoiden hyvä työnnäyte. Muutakin osataan kuin körttivirren veisuuta, mikä sinällään ei ole kyllä huono taito.

Jouni Vaala piti hillitysti huolen orkesterin tarkasta rytmistä, selkeistä sisääntuloista ja dynamiikasta. Instrumentaaliosuus ei myöskään noussut vokaaliosuuksien päälle, vaan myös solistiset osuudet kuuluivat selkeästi ja pakottomasti kirkon perälle asti.

Kamarikuoron osuus oli harkittu ja osaava. Miesäänet pitivät pintansa, vaikka välistä se tuttu ongelma oli tulla esiin, että sopraanoäänet dominoivat. Sitä ilmiötä ei torstaina koettu, vaikka läheltä piti -tilanteita oli.

Leena Mäkelän sopraano soi hyvän musikaalisella otteella. Mozartille on tyypillistä, että se kuulostaa helpolta, mutta ei ole helppoa laulettavaa. Aavistus lisää pehmeyttä ja pyöreyttä hyvän äänimateriaalin sointiin toisi vielä lisäarvoa. Onko Mäkeläkin taustaltaan kirkkomuusikko kuten muut solistit ja teoksen johtanut Vaala?

Minna Raassinan altto on vahva ja lämminsointinen. Samaa voi sanoa Janne Kaksosen bassosta, jossa on persoonallista kaunista ilmettä.

Markku Lautjärven tenori soi puhtaasti ja kauniisti kirkkoakustiikassa ja heti tuli mieleen, mikä mainio oratorioinstrumentti Lautjärvellä onkaan.

Requiem oli hyvä idea juhlistaa osaltaan Kauno S. Kallion suunnitteleman Jämsän kirkon 80-vuotisjuhlia. Jämsän nykyinen kirkko vihittiin käyttöönsä Mikkelinpäivänä 1929 palaneen puukirkon tilalle.

Vihkiäisjuhlassa saarnasi silloinen piispa Gummerus. 50-vuotisjuhlissa 30 vuotta sitten oli vielä kymmenkunta kirkon rakentamiseen osallistunutta mukana. Juhlajumalanpalveluksessa saarnasi silloin piispa Erkki Kansanaho.

JANNE MÄKINEN

Kapellimestari: Jouni Vaala. Solistit: Leena Mäkelä (sopraano), Minna Raassina (altto), Markku Lautjärvi (tenori), Janne Kaksonen (basso). Verdi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.