Muistatko tämän laulajan? Sai hulivilitytön maineen, pärjäsi ilman agenttia – ja kuoli sairauskohtaukseen Laukaassa

Eila Torvela muistetaan pohjoisen pirteänä laulajatyttönä. Hän oli syntynyt Iissä 1. syyskuuta 1958. Petäjäpirtissä keskellä havumetsää, kuten hän on itse kuvaillut. Hevoset olivat hänelle rakkaita, ja hevostyttönä hänet myös tunnettiin.

”Mie oon perusluonteeltani tällainen maalaisihminen, turhan sähäkkä ja räväkkä säklättäjä. Äiti kasvatti sydämellä ja järjellä antaen mennä ja touhottaa. Siksi kai olen tällainen loso ja vouhka”, Torvela kuvaili itseään Elämä-lehden haastattelussa 1984.

Torvela halusi kovasti laulaa ja aloitti keikkailun Lapin seudulla oman Sompio-yhtyeen kanssa. Vuonna 1982 hän pääsi tekemään pienelle levy-yhtiölle ensimmäisen levynsä Mä olen vapaa, mutta totesi levyn olleen täysi susi.

Kevään Sävel 1984 -kilpailu teki Torvelan tunnetuksi koko maassa. Kilpailussa hän lauloi rempseän rallin Hulivilityttö, johon yleisö hullaantui.

Torvelan tyyliä olivat huumoripitoiset rallit, kuten Köyhä ja savolainen, Kuin tälli päähän, Suomi-poika ja Tynamiitti tappaa. Lauluja hänelle kirjoittivat tuon ajan ykkösnimet Juha Vainiosta Raul Reimaniin. Jopa maestro Toivo Kärki innostui säveltämään pohjoisen tytölle laulun Neljän tuulen tyttönen. Vuosina 1984–90 Torvela levytti kolme albumia Suomen suurimmalle levy-yhtiölle Finnlevylle.

– Olin surullinen, että Eilalle muodostui sellainen hulivilitytön leima. Ei hän sitä pohjimmiltaan ollut. Herkkä runotyttö hän enemmän oli, hänen äitinsä Alli Torvela kuvailee.

Kun TV2:n tanssiviihdeohjelma Kansanhuvit käynnistyi vuonna 1992, toimi Eila Torvela ensimmäiset pari vuotta sen juontajana. Hän oli ideoinut ohjelmaformaatin itse. Ohjelma saavutti suurimmat katsojalukunsa Torvelan juontokaudella.

Lempi leiskahti Torvelan tavattua libanonilaisen Johnny Francisin. Pari avioitui vuonna 1989 ja yhdisti voimansa myös musiikillisesti. He tekivät yhteisen albumin Eila Torvela & Johnny. Tälle levylle ikuistettu laulu Blue Velvet lukeutuu Torvelan tuotannon helmiin.

Laulajana Torvela ei ollut muita huonompi, mutta sai osakseen erityisen rankkaa kritiikkiä. Esimerkiksi Mato Valtosella ja Sakke Järvenpäällä oli tapana irvailla Torvelasta viikoittain radio-ohjelmassaan Tuhkaa ja timantteja. Tällainen satutti herkkää taiteilijaa syvältä.

Jyväskylän Palokassa asuva laulaja Helinä Ilkka ystävystyi Torvelan kanssa 80-luvulla heidän ollessaan saman tuottajan leivissä.

– Eilaa muistellessani eteeni piirtyvät hänen sydämenmuotoiset kasvot ja tähtisilmät. Hän oli todella kaunis ihminen kaikella tapaa. Eila oli myös vilpitön elämäntaiteilija, joka ei tarvinnut minkään valtakunnan agenttia. Hän oli nero itsensä markkinoimisessa. Näitä kullanarvoisia neuvoja hän jakoi auliisti muillekin artisteille, kuten minulle, Ilkka muistelee.

Viimeisinä vuosinaan Torvela kärsi yksinäisyydestä. Avioliiton kariuduttua hän palasi asumaan vanhempiensa hoteisiin Iihin, jossa perheellä oli matkailualan yritys.

– Kerran Eila soitti ja pyysi, että tulisin sinne hänen seurakseen. Mitähän lie minulla tärkeämpiä menoja, etten muka ehtinyt, miettii Ilkka nyt.

Viimeisinä aikoina Torvelaa askarruttivat myös elämää suuremmat kysymykset.

– Hän soitti minulle ja kysyi: Helinä, onko se Jumala olemassa? En ollut itse vielä tuolloin uskossa, mutta vakuutin hänelle, että aivan varmasti on, Ilkka kertoo.

Torvelan 90-luvun vuosia varjostivat taloudelliset ongelmat ja masennus. Hän kärsi maanisdepressiivisyydestä. Masennuksen alhot saattoivat johtua avioerosta, jonka jälkeen hänen elämänsä luisui alamäkeen.

Eila Torvela kuoli sairauskohtaukseen 9. syyskuuta 1997 ollessaan kuntoutuksessa Laukaan Peurungassa. Hän oli vasta 39-vuotias. Hänet on haudattu synnyinseudulleen Iin hautausmaalle. Hautakiveen on kaiverrettu teksti Ei tunnu tummat pilvet – vain levollinen syvyys.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .