Mustatiira on nimensä mukaisesti lähes hiilenmusta tiiralaji

Suomessa pesii useampikin tiiralaji. Kalatiira on tavallinen sekä järvillä että merellä Keski-Suomen korkeudelle asti. Hyvin samannäköinen lapintiira on pääosin merellinen laji, joka pesii myös Pohjois-Suomen sisämaassa.

Räyskä on maailman suuri tiira ja pesii meillä merialueella. Pikkutiira on edelliseen verrattuna kääpiö, joka viihtyy paikoin Pohjanlahden hiekkarannoilla. Sitten on vielä yksi pesimälaji, joka eroaa väritykseltään täysin edellisistä.

Mustatiira on nimensä mukaisesti lähes hiilenmusta tiiralaji. Se on Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla. Laji pesii vain muutamalla rehevällä sisämaan lintujärvellä. Viime aikoina sen pesiminen on keskittynyt Suomessa Evijärven seudulle, jossa pesii ainakin puolet maamme reilusta paristakymmenestä mustatiiraparista.

Kooltaan mustatiira vastaa lähinnä pikkutiiraa eli on sukunsa pienimpiä edustajia. Siipiväliä linnuilla on noin 60 senttiä ja painoa selvästi alle 100 grammaa. Laji on meillä vain pikainen kesävieras. Se saapuu toukokuussa ja lähtee takaisin Afrikkaan jo elokuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .