Muuramen Joona Pietikäinen teki musiikkia alan legendalle – "Hän on ollut pinnalla jo ennen Beatlesia ja minä olen syntynyt vasta 1990-luvun puolessavälissä"

Tunnettu brittiläinen pop-rocklaulaja Cliff Richard julkaisi noin kuukausi sitten levyn, jolla soi kappale nimeltä River Flow. Biisin tekijäkaartista löytyy hollantilainen Henk Pool, tanskalainen Micky Skeel Hansen sekä muuramelaislähtöinen Joona Pietikäinen.

Kappale syntyi pari vuotta sitten Hollannissa biisileirillä. Ajatuksena oli tehdä euroviisuhenkinen kappale.

– Biisiä tarjottiin muutamalle artistille, mutta sitten tuotantoyhtiö keksi esittää sen Cliff Richardille, Pietikäinen kertoo.

14 vuoden levytystauolta palannut Richard innostui ja äänitti kappaleen. Pietikäinen joutui jännittämään ihan levyn julkaisuun asti, onko kappale mukana. Joskus nimittäin käy niin, että sisältö muuttuu viime metreillä. Nyt ei muuttunut.

Rise up -albumi nousi heti Brittilistan viiden kärkeen. Vuoden viimeisellä viikolla se oli yhä sijalla 15.

– Kun kuulin kappaleen Cliffin esittämänä, niin kyllähän se tuntui vähän oudolta. Mutta myös hienolta, kun tietää kaverin historian ja levymyynnin määrän. Hän on ollut pinnalla jo ennen Beatlesia ja minä olen syntynyt vasta 1990-luvun puolessavälissä, 24-vuotias Pietikäinen sanoo nauraen.

Kappaleen tekijät saavat kertakorvauksen sijaan tekijänoikeus- ja soittokorvauksia.

Tampereella musiikintuottamista opiskelevan Pietikäisen ura on kaksijakoinen. Hän kirjoittaa biisejä artisteilla, mutta tekee ja tuottaa samalla musiikkia omalla artistinimellään Skywalk. Popin ja elektronisen välimaastossa liikkuvaa musiikkia on julkaistu jo usean sinkun verran. Kesällä hollantilainen Armuda-levy-yhtiö otti Pietikäisen listoilleen.

– Menin Amsterdamiin harjoitteluun kaksi vuotta sitten. Päätin silloin ottaa siitä kaiken irti. Ujuttauduin tuotantoyhtiöön ja verkostoiduin porukkaan. Parin vuoden ajan liikuin Suomen ja Hollannin väliä ja tein sessioita Hollannissa.

Sessioilla Pietikäinen tarkoittaa musiikin tekemistä. Sessioon osallistuu useampi tekijä, joista yksi vastaa melodioista, toinen sanoituksista ja kolmas tuottamisesta.

– Suomalaisuus näkyy siinä, että jos menen sessioon vaikka neljän jenkin kanssa, niin en ole siinä se kaikkein puheliain, Pietikäinen sanoo.

Viime vuodesta hän asui jo noin kahdeksan kuukautta ulkomailla.

– Tärkeää on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Alkuvuodesta julkaistaan lisää Pietikäisen kappaleita nimekkäiden artistien esittämänä. Kenen, sitä Pietikäinen ei voi sanoa. Varmuus asiasta tulee vasta, kun äänite on jo jaossa.

Suomessa Pietikäinen tekee yhteistyötä muun muassa muuramelaislähtöisen Terrin kanssa. Terri julkaisi viime vuonna vahvasti metoo-kampanjaan kantaaottavan kappaleen Oo hiljaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .