NHL 14 - Electronic Arts

Uuden NHL-pelin ilmestyminen on kriitikolle hankala juttu. Tietenkin julkaisu pitää huomioida, koska NHL-pelisarja on tässä maassa automaattisesti valtava hitti. Mikään muu peli ei ole tästä eteenpäin myyntilistan top kympissä yhtä pitkään kuin NHL 14, paitsi eilen ilmestynyt GTA V.

Ongelma on, että vuosipäivityksistä on hyvin vähän kirjoitettavaa. Pelaajat ja joukkueet ovat nyt ajan tasalle, ja pientä hiontaa on tehty siellä ja täällä.

NHL-arvosteluiden klise on totta tänäkin vuonna: jos teillä on NHL 13, uuden version ostaminen ei ole välttämätöntä. Kumpikin on mainio urheilupeli.

Suomalaiset kuitenkin ostavat uuden version, ja EA tietää tämän varsin hyvin. Suomi ei ole globaalisti erityisen merkittävä markkina-alue Eletronic Artsille, paitsi NHL:n kohdalla. Muulle Euroopalle suurin juttu urheilussa on jalkapallo, meille jääkiekko.

Siksi SM-liiga, nykyinen Liiga, on ollut mukana jo pitkään, eikä ole sieltä taatusti mihinkään katoamassa. Aiemmin meitä on kosiskeltu omalla versiolla, jonka kannessa suomalainen lätkätähti. Nyt mennään vielä pidemmälle.

NHL 14 on saatavissa jokaisen neljäntoista Liiga-joukkueen kansilla. Tästä maasta luultavasti löytyy parisen jääkiekkoa rakastava rahamiestä, jotka ostavat ne kaikki ihan vaan keräilymielessä.

Näkyvin uudistus on fysiikkamallinnuksessa. Törmäyksiä, kolhuja ja kaatumisia on aiempaa enemmän, ne ovat aiempaa näyttävämpiä ja monipuolisempia. Siskon mies huomasi tämän hetkessä, itselläni kesti kauemmin. Jääkiekko on fyysinen laji, ja nyt se myös näyttää siltä entistä enemmän. Jatketaan kliseelinjalla: vauhtia ja vaarallisia tilanteita on tullut runsaasti lisää.

Edellä mainittu uudistus koskee siis pelitapahtumia ja on ihan tervetullut. Ikävä kyllä fyysisyys näkyy muuallakin, eli tappeluissa. Tappelut ovat nyt oikeastaan oma minipelinsä, mikä on noloa ja ärsyttävää.

NHL-videopelin ostaa ihminen, joka aidosti välittää jääkiekosta. Lajin typerimmän ja vastenmielisimmän puolen korostaminen loukkaa jääkiekon ystäviä. Samalla logiikalla EA lisää seuraavaan jenkkifutispeli Maddeniin dopingin. Onneksi hanskoja ei ole pakko riisua, jos sitä ei kerran halua.

Sen sijaan sarjan 20-vuotista elinkaarta juhlistava NHL 94 -pelimuoto on hauska idea. Kyse on osittain retroilusta mutta enemmän siitä, että ei jääkiekkoa tarvitse aina niin vakavissaan ottaa. NHL 94:ssä kontrollit ovat yksinkertaiset ja sääntöjä on normaalia vähemmän. Esimerkiksi paitsiota ei tunneta lainkaan. NHL 94 on kevyttä hupikiekkoilua, jota voi vääntää rennolla otteella vaihtelun vuoksi.

Harhautuksista on tehty entistä helpompia toteuttaa, mikä on aika epäoleellinen yksityiskohta. Be a Pro -uramoodi on nyt Live the Life. Tämä laajentaa kiekkoilun myös kaukalon ulkopuolelle ja useiden kausien pituiseksi kokonaisvaltaiseksi jääkiekkouraksi. Tiimikavereiden kanssa voi viettää aikaa hallin ulkopuolellakin, ja myös media- ja fanisuhteisiin on mahdollista vaikuttaa.

Mikäli tätä peliä tahkoaa vain itsekseen, kokemus jää vajavaiseksi. Nettipeli toimii tietenkin yhä hienosti, mutta paras tapa kokea myös NHL 14 on kavereiden kanssa samassa huoneessa. Aika usein asiaan liittyy myös olut ja kevyt humaltuminen. Tällainen tilanne on suorastaan sukupolvikokemus, jota on syytä suuresti arvostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.