Nainen, tyyli, ääni ja lavakarisma

Teemalla nautitaan maailman huippuihin lukeutuvan Cecilia Bartolin Barcelonan konsertista. Italialainen mezzosopraano on omistanut illan 200 vuotta sitten syntyneelle oopperadiiva Maria Malibranille. Pariisilais-espanjalaiseen musiikkisukuun syntynyt laulajatar kuoli nuorena ratsastusonnettomuudessa. Monitaitoista Malibrania palvottiin, sillä hänen äänialansa oli poikkeuksellisen laaja.

Barcelonan Palau de Musica Catalanan konsertissaan Bartoli kulkee 1800-luvun suuren oopperatähden jalanjäljissä esittäen tämän ohjelmistoa. Luvassa on Mendelsohnin, Rossinin ja Bellinin musiikkia sekä otteita Bartolin Malinbranille omistamasta menestyslevy Mariasta.

Bartoli Barcelonassa
Yle Teema klo 19.25

Venäjällä abortti ei ole suuri juttu

Suomessa abortit ovat viime vuosina vähentyneet. Näin siksi, että meillä aborttia ei käytetä ehkäisykeinoja. Toista on itänaapurissa. Jopa 80 prosenttia venäläisnaisista on kokenut abortin, monet useitakin, kertoo Ykkösdokumentti Pietarin teiniabortit.

Ohjelmassa seurataan pietarilaisen teiniraskauksien keskeyttämiseen keskittyvän klinikan toimintaa. Abortteja tehdään jopa silloinkin, kun raskaus on jo kuudennella kuukaudella. Syyt abortteihin Venäjällä ovat hyvin raadollisia. Ehkäisyvälineet maksavat, abortti raskauden alkuaikoina ei. Nuorisolle ei myöskään anneta kouluissa seksi- ja ehkäisyvalistusta.

Venäjän väkiluku on ollut laskussa, ja hallitus toivoo naisten synnyttävän enemmän lapsia. Näillä näkymin muutosta nykytilanteeseen saadaan odottaa pitkään.

Ykkösdokumentti:
Pietarin teiniabortit
TV1 klo 21.15

Yle nauraa kilpailijoilleen

Hetkinen, uutuussarjan nimi Radio Millennium tuntuu jotenkin tutulta... Aivan, Yle X -kanavalla tehdään toisinaan parodiaa Radio Millennium -nimisestä kaupallisesta radioasemasta. Toisinaan jutut ovat olleet oikein hauskojakin.

Tänä iltana Radio Millennium siirtyy telkkariin. Kyse ei suinkaan ole tyylipuhtaasta komediasarjasta, vaan Radio Millennium tarjoaa puitteet musiikkivideoiden esittämiselle. Toki myös sitä huumoria. Lähetysaikakin kertoo, että ison budjetin ja suuren yleisön fiktiosta ei kyse ole.

Radio Millenniumin henkilökunnalle tyypillistä on epäpätevyys, typeryys ja huonot jutut. Siis aivan kuten tosielämänkin kaupallisille radioasemille. Radio Millennium tarjoaa radioihmisten ja yleläisten sisäpiirin huumoria, mutta ei onneksi pelkästään niitä.

Radio Millennium
TV2 klo 23.20

Rankin ja Rebus, hienoja miehiä

Mainio kirjailija Ian Rankin tunnetaan parhaiten kirjoistaan, joiden päähenkilö on rikostarkastaja Rebus. Hahmo syntyi yli kaksikymmentä vuotta sitten. Rebus on tuttu myös suurelle yleisölle tv-sarjansa ansiosta. Rebus-sarja on toki nähty TV1:n puolella, mutta FST5 uusii sen 13.10. alkaen. Siksi FST5 näyttää tänään dokumentin Näin rikossarja Rebus tehtiin. Dokumentin tähti on kirjailija Rankin itse. Hän kertoo paitsi tv-sarjasta niin myös kirjoittamistyöstään ja Rebus-hahmon luomisesta.

Dok: Näin rikossarja
Rebus tehtiin
FST5 klo 21.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.