Neljännesvuosisata synnytti yli 400 nukkea Lea Holmalahden käsissä

Lea Holmalahti löytää nukentekoon uusia ulottuvuuksia. Kankaat ovat aitoja antiikkikankaita 1800-luvulta alkaen.

Ympyrä on sulkeutunut: kaksikymmentäviisi vuotta sitten Lea Holmalahden, 74, nukkeja oli ensimmäisen kerran näytteillä Jyväskylän vanhimmassa kivirakennuksessa Seminaarinmäellä. Nyt samassa rakennuksessa toimii The Local Culture Hostel & Café, jonka vitriineissä on esillä Holmalahden uusin nukkenäyttely lokakuun 26. päivään saakka.

Ensimmäisessä, alan harrastajien isossa yhteisnäyttelyssä, oli esillä 80 työtä.

– Niistä 40 taisi olla minun, Holmalahti muistelee.

Innostus ei ole vuosien mittaan ainakaan laantunut. Neljännesvuosisadan aikana Holmalahden käsistä on syntynyt satoja nukkeja. Ensimmäiset olivat posliininukkeja, mutta sitten niiden tekeminen kyllästytti. Tällä hetkellä nuket ovat paperimassaa, mutta väliin on mahtunut monia muitakin materiaaleja.

Alkuvuosista nukkien koko on pienentynyt.

– Kotona kerrostaloasunnossa on 400 nukkea. Piti alkaa tehdä pienempiä, jotta ne mahtuvat.

Holmalahti on ollut eläkkeellä sairaalamaailmasta 11 vuotta, eikä aika nukkien tekemiseen enää ole kortilla. Kesällä vapaa-aika kuluu golfin parissa, mutta kun kentät sulkeutuvat, Holmalahti syventyy nukkeihin.

Nukkien vaatteet eivät ole mitä tahansa omaa vanhaa mekkoa, vaan aitoja antiikkitekstiilejä 1800– luvulta 1930-luvulle. Niitä Holmalahti ostaa lähinnä Englannista netin välityksellä. Jos nukkeen liittyy rekvisiittaa, on sekin aitoa vanhaa, esimerkiksi sohvat. Netin antiikkimarkkinoilta löytyy runsaasti valinnanvaraa.

–  Minulla on oma värimaailmani, en osta kaikenvärisiä.

Netistä tilatut kankaanpalat eivät ole ihan halpoja, mutteivät kiskurihintaisiakaan. 

– Usein postimaksu on enemmän kuin tilauksen hinta.

Holmalahden silmät ovat kehittyneet havaitsemaan nukkemateriaalia. Esimerkiksi kuuden tanssijanuken keskivartalot hän on tehnyt 1800-luvulta peräisin olevista "verhopampuloista". Nuket ovat esillä näyttelyssä. Katsojalle silmäniloa tuovat myös pääsiäismunat ja palsapuusta veistämällä tehdyt kalat ja linnut.

Holmalahti on saanut elää terveenä, mutta väistämättä nukkien tulevaisuus on ikääntymisen myötä tullut ajatuksiin.

– Olisi mukavaa, jos nukeille järjestyisi sitten aikanaan joku pysyvä "loppusijoituspaikka", jossa ne voisivat olla esillä ja ilahduttaa ihmisiä, Holmalahti sanoo.

Nukentekijän 25 vuotta. Noin 70 erilaista Lea Holmalahden nukketyötä vuosien varrelta The Local Culture Hostel & Cafe, Seminaarinkatu 32, Jyväskylä 26.20 asti. Avoinna kahvilan aukioloaikoina, vapaa pääsy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .