Nuoret suunnittelijat piristivät juhlamuotia: pitkiä laahuksia ja nahkayksityiskohtia

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion fuksianpunainen asu erottui värillään aiemmista vuosista. Asu oli vaatesuunnittelija Sari Nordströmin käsialaa, ja sen teki Karina Pekola. Puvun materiaali oli shantung-silkkiä, ja siihen on ommeltu käsin helmikirjailtua pitsiä.

Myös vuoden nuori suunnittelija 2015 -voittaja Rolf Ekroth piti Jenni Haukion pukua erittäin oivallisena valintana.

– Puku oli kaunis, ja hän näytti paljon pirteämmältä kuin edellisinä vuosina. Puvun väri oli raikas ja kokonaisuus erittäin tyylikäs, Ekroth sanoi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) musta, epäsymmetrinen ja minimalistinen asu hurmasi Ekrothin.

– Sofia Järnefeltin suunnittelema asu oli tyylikkyydessään ehdoton ykkönen. Sillä ei yritetty liikaa, vaan se oli kantajan ja suunnittelijan näköinen.

Linnan juhlissa oli tänä vuonna useita nuorten suunnittelijoiden asuja.

– Me tuotamme huipputason suunnittelijoita joka vuosi, joten on melkein häpeä, ettei heidän töitään näy enempää, Ekroth sanoi.

Esimerkiksi näyttelijä Tiina Lymi pukeutui suunnittelija Mert Otsamon pukuun.

– Tämä siipimäinen ja tyköistuva asu näytti kultaiselta kasvilta, upea ja erityinen yksityiskohta.

Nahkaa eri muodoissa

Iskelmätähti Jari Sillanpään asu kohahdutti – frakin päällä oli mustaksi värjätystä poronnahasta bondage, eli haarniska.

Arman Alizadin kengät olivat ankeriaan nahkaa, ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius puolestaan sitoi kaulaansa turskannahasta tehdyn rusetin.

– Sillanpään puku voi olla joillekin vaikeaa niellä, mutta uusien materiaalien käyttäminen on melkeinpä toivottavaa, Ekroth sanoi.

Kierrätystä, kalliita timantteja ja hyväntekeväisyyttä

Kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) kaulassa nähtiin timanttikoru, jonka arvo on kymmeniä tuhansia euroja. Koru tehtiin mittatilauksena Kosken kaulan mittojen mukaan. Korun teki kultaseppämestari Jouni Salo. Korussa on 605 timanttia ja sinisafiiri.

Kirjailija Katja Kettu ja kansanedustaja Silvia Modig (vas.) pukeutuivat molemmat ekologisen teeman mukaisesti. Modigin puku oli sama kuin kahtena edellisenäkin vuonna. Myös presidentti Tarja Halonen pukeutui samaan pukuun kuin aiemmin. Suunnittelija Ekrothin mukaan on hiukan tekopyhää kutsua yhtä pukua kierrättämiseksi.

– Jos kokonainen vaatemerkki tai vaatemallisto käyttäisi kierrätysmateriaaleja, sillä olisi merkitystä, Ekroth sanoi.

Kansanedustaja Sari Sarkomaalla (kok.) oli muotisuunnittelija Katri Niskasen suunnittelema Roosa nauha -puku, johon oli ommeltu satoja Niskasen suunnittelemia tämän vuoden Roosa nauha -merkkejä.

– Tässä on teemana välittäminen ja auttaminen, kun muistetaan itsenäistä isänmaata, Sarkomaa sanoi Ylen haastattelussa.

Sarkomaan puku huutokaupataan juhlien jälkeen Syöpäsäätiön hyväksi.

Klassista tyylikkyyttä

Kansanedustaja Nasima Razmyar ihastutti Katri Niskasen suunnittelemassa sähkönsinisessä upeasti laskeutuvassa puvussa.

– Kevyt silkki laskeutui upeasti jättäen osan Razmyarin selästä auki. Väri oli upea ihonväriin nähden, Ekroth sanoi.

Kiira Korvella oli yllään italiasta tuotu, Tom Fordin suunnittelema vaalea dramaattinen puku, jonka takana oli pitkä halkio, joka paljasti säären.

Korpi kertoo löytäneensä puvun sattumalta.

– Se oli tarpeeksi skandinaavinen ja konservatiivinen Linnan juhliin, Korpi sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.