Nuorten solistien juhlaa

KONSERTIT

JYVÄSKYLÄ SINFONIA

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertti

Korpilahden kirkossa 8.7.2008

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertin ohjelmiston laatiminen on yleisökasvattajan unelma. Konsertti on yritysten asiakastilaisuus ja seurapiiritapahtuma huippupoliitikkoineen, joten paikalla on runsaasti yleisöä, joka ei yleensä käy orkesterikonserteissa. Toisaalta käytettävissä on loistavat esiintyjät, joten ohjelmaan voi laittaa mitä vain.

Tänä vuonna orkesterikonsertin perusmuoto oli pantu hyllylle ja ohjelmassa oli mittava kokoelma lyhyitä kappaleita, joissa solistit nostettiin päärooliin. Ensimmäinen puolikas koostui Mozartin ja Rossinin tutuista ooppera-aarioista, toinen puolikas suomalaisen romantiikan rakkaimmista lauluista. Lisämausteena oli harvoin kuultua Beethovenin balettimusiikkia sekä Väinö Raition ja Sibeliuksen pieniä orkesterikappaleita.

Helena Juntunen ja Ville Rusanen olivat loistava valinta - nuoria, uransa nousukiitoa eläviä taiteilijoita, joilla on taitoa ja sanottavaa. He olivat myös tasavahva ja äänellisesti hyvä pari duettoihin.

Helena Juntusen sopraano on heleä, hyvin taipuisa, ylhäältä alas asti tasaisen luonnollisesti soiva. Erityisesti kiinnitin huomiota erinomaiseen alarekisteriin. Hänellä on ilmaisuvoimaa koomisesta synkkään. Parhaimmillaan hän oli lyyrisessä Kreivittären aariassa ( Figaron häät).

Ville Rusasen baritonissa on vahva, tenorisävyinen sointi. Hän on hyvin ilmeikäs esiintyjä, jolla on ilmeiset koomikonlahjat. Hänen Figaronsa ( Sevillan parturi) oli vastustamaton. Toisaalta Sibeliuksen Svarta rosor sai vakuuttavan tummanpuhuvan sävyn.

Orkesterille tämä tuskin oli se lempikonsertti, sillä sen osana oli paljon säestystä. Sekaan sirotellut orkesterikappaleet olivat nekin pieniä. Oikeastaan vain Väinö Raition kappaleissa oli kunnolla särmää. Toisaalta juuri näissä kappaleissa oli harvinaisuuksia, esimerkiksi Beethovenin balettimusiikkia. Ammattitaitoista työtä kaiken kaikkiaan sekä orkesterilta että kapellimestarilta.

Konsertin loppua kohti yleisö alkoi loistavista esityksistä huolimatta väsyä jatkuviin aplodeihin. Sirpaleisuutta olisi ehkä voinut korjata parilla hieman pitemmällä ja painokkaammalla orkesteriteoksella.

RIIKKA JAKONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.