Ohje laskiaispullan valmistukseen



Laskiaispulla

2,5 dl maitoa

puoli pakettia hiivaa tai yksi pussi kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

0,5 dl hunajaa

0,5 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

100 g pehmeää rasvaa

noin 7-9 dl vehnäjauhoja

voiteluun munaa

pinnalle:

mantelilastuja

tomusokeria



Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja alustaen hyvin. Lisää myös rasva. Anna taikinan kohota hyvin ja leivo se pikkupulliksi. Kohota ne vielä pellillä hyvin. Voitele ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Halkaise pullat ja laita väliin vihreää marsipaania, lakkahilloa ja kermavaahtoa. Ripottele pinnalle vielä tomusokeria.

Täyte jakaa mielihalut

Pullan täyte jakaa mielihalut. Toisten mielestä laskiaispullan sisään kuuluu marsipaani ja kermavaahto. Toiset ovat tottuneet hilloon ja kermavaahtoon.

Herkkumarsipaanitäyte

2 dl kermaa

0,5 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

350 g tomusokeria

150 g kokonaisia manteleita

pari tippaa karvasmanteliöljyä



Jauha kokonaiset mantelit monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Tähän ei käy kaupan valmis mantelijauhe.

Paras maku saadaan kuorellisista manteleista, joista saa kuoren helposti pois laittamalla mantelit kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Kuivata huolella mantelit.

Sekoita mantelijauhe, tomusokeri ja pari tippaa karvasmanteliöljyä. Kuumenna kermamaitoa teflonkattilassa, ja kun se alkaa selkeästi lämmetä, lisää vehnäjauhoja lusikallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Seos paksunee luonnollisesti ja kypsyy samalla. Lopputulos on melko paksu seos.

Anna seoksen jäähtyä sen verran, että kädet eivät pala. Lisää sekaan tomusokeri–manteliseos ja vaivaa massa käsin tasaiseksi marsipaaniksi.

Seos säilyy hyvin ja sitä voi käyttää samalla tavoin kuin kaupan marsipaaniakin.