Oi katso, sun päiväs koittaa!

Hyvää huomenta, Tikkakoski! Hyvää huomenta, Keuruu!

On toinen vuoden niistä päivistä: karmiva palvelukseenastumispäivä on koittanut.

Saapumiserän II/2008 alokkaat hipsivät näennäisen itsevarmoina kohti varuskunta-alueiden portteja tietämättä, mihin ovat joutumassa.

13 prosenttia varusmiehistä keskeyttää palveluksensa ennen aikojaan.

Miksi? Onko intti tosiaan niin paha paikka? Ei, lohduttavat sotilaspassinsa jo vastaanottaneet ja hukanneet konkarit, se on paljon pahempi.

Yksinäinen pilasotamies

Väitteen tueksi pieni tositarina.

Pioneerina palvellut Aki, 29, teki pitkää päivää eräässä maastoharjoituksessa.

- Oli talvi ja jouduin vartioon muiden kaivaessa miinoja maahan. Vuoron piti kestää neljä tuntia, mutta mut unohdettiin sinne. Muu joukkue ehti vartiovuoroni aikana kaivaa ne miinat, syödä, nukkua ja lähteä jonnekin muualle sotimaan, Aki muistelee.

Lopulta sotakoneiston rattaissa huomattiin puuttuva mies, ja yksinäisen vartiomiehen vuoro päättyi kestettyään 16 tuntia.

- Siinä tuli aika mielenkiintoisia ajatuksia päähän.

Tarinan opetus? Intissä sinun tarvitsee luottaa vain itseesi, taistelupariisi ja johtajiisi.

Näin varusmies kärsii

Inhoja nyansseja intissä piisaa, mutta seuraavassa referoituna oleellisimmat.

Pakkanen: Intissä on aina kylmä. Äitien kannattaa huomioida poikiensa inttitarpeistoa pakatessaan, että intissä talvipakkanen ei koskaan pyöri nollan hujakoilla. Talvien 1980-2005 keskilämpötila oli sotaväessä tiettävästi -26 celsius-astetta.

Helle: Silloin harvoin, kun ei pakasta, on aivan liian kuuma.

Telamiina: Moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäyttämiseen tarkoitettu kapistus, jolla on painoa kymmenisen kiloa. Hankalasti raahattava esine, joita kannetaan kuuleman mukaan armeijassa mukana kaikkialla aamutoimista ampumaharjoituksiin ja iltalenkille - yleensä kerta-annos käsittää kuusi telamiinaa.

Kenttävarustus: Kotoisammin nimellä täyspakkaus kulkeva retkisetti, joka painaa puolustusvoimien mukaan noin 40 kiloa. Todellinen paino on kuitenkin paljon suurempi, koska mainittuun lukuun eivät sisälly varusmiesten suklaapatukat, piilopullot, romantiikkalehdet ja viihde-elektroniikka.

Sulkeiset: Armeijan kurin ulkoinen ilmentymä, eräänlaista kuivan maan kuviokelluntaa. Tätä tehdään hirveän paljon ja se on hirveän ikävää!

Marssi: Suoritetaan aina hankalissa olosuhteissa, on mahdottoman pitkä ja mukana on ongelmallisin mahdollinen varustus (kts. kenttävarustus, telamiina). Yleensä noin puolet kulloinkin marssivan yksikön miehistä on menehtyä marssimurtumiinsa.

Punnertaminen: Reipasta liikuntaa, johon ollaan intissä erityisen ihastuneita. Tuhansia toistoja päivässä on minimi.

Taisteluharjoitus: Juoksemista, ryömimistä, konttaamista ja paukuttelua sisältävää liikuntaa, jota järjestetään aina silloin kun sataa vettä, lunta, räntää ja rakeita, ja jolloin maaperä on niin kuiva, että siitä kohoava tomu tarttuu kitalakeen.

Maastoharjoitus: Kansanomaisemmin nimellä "leiri" tunnettava, usein metsään suuntautuva retki. Oleellista on, ettei leireillä koskaan nukuta.

Yks jätkä: Se varusmies yksikössä, jolle kaikki paha tapahtuu. Miesparka ehtii palvelusaikanaan jäätyä poskestaan kiinni maahan, ulostaa peräsuolensa metsään ja nukahtaa pyörämarssilla satulaan päätyen pää edellä lepikkoon - mutta selviytyy tästä kaikesta voittajana.

Kurasta kultaa

Asento, lepo, ja lomakännin veto!

Ei savua ilman tulta, eikä ex-varusmiestä ilman suuria saavutuksia ja kiihkeitä kahinoita.

Yhteistä kaikille hämmästyttäville inttilegendoille on, että jossain palvelusaikojen ja kerrontahetken välillä kaikki kura, lieju ja henkinen uloste on paitsi tuplaantunut, myös tavalla tai toisella jalostunut kullaksi.

"Oli se vaan jyhkeää aikaa, kun kannettiin kahdeksaa sinkoa, kuuttatoista telamiinaa ja paria panssarivaunua kuudenkymmenen asteen pakkasessa."

Kyllä se siitä.

Iloista palvelusaikaa itse kullekin säädylle!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Marko Ahosen tärpit: Morgan Freeman, Michael Caine ja Alan Arkin tekevät Tyylikkäästä lähdöstä katsomiskelpoisen

Marko Ahosen tärpit: Uusi brittisarja Onnettomuus lupaa enemmän kuin lopulta antaa

Pentti Rasinkangas tapasi isänsä ensimmäisen kerran vasta 61-vuotiaana, mutta ei ole katkera – lastenmusiikin konkari vihjaa nyt tehneensä viimeiset laulunsa

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.