Oikeuden rattaat jauhavat Benin

Mikäli elokuviin ja tv-sarjoihin on uskomista, vankiloista lusivista ihmisistä suurin osa on syyttömiä.

Tosielämässä asia taitaa olla toisin. Kaksiosaisessa brittiläisessä minisarjassa Oikeuden edessä: Ben (Criminal Justice) noin parikymppinen Ben (Ben Whishaw) joutuu oikeusjärjestelmän rattaisiin.

Benillä on normaalit nuoren miehen seksuaaliset tarpeet. Joten eräänä iltana hän pokaa kauniin naiseen viettämään kuumaa yötä kanssaan. Seuraavana aamuna nainen makaa Benin vieressä murhattuna. Poliisin ei tarvitse etsiä ykkösepäiltyä kaukaa. Benin pipari vaihtuu kakkuun.

Kyse ei ole niinkään rikoksesta kuin siitä, miten brittiläinen oikeusjärjestelmä toimii. Suuri kysymys kuuluu, voisiko se toimia myös väärin? Ben vannoo syyttömyyttään, eikä muista edellisen yön tapahtumista mitään.

Kuten brittidraamoilla on tapana, myös Oikeuden edessä: Ben toimii oikein hyvin. Pistetään tähän loppuun vielä "pistää ajattelemaan" -klisee.

Oikeuden edessä: Ben
TV1 klo 21.00

Ellalla on vielä kaksi mahdollisuutta

Draamakomedia Klikkaa mua on menestyksensä ansainnut. Toiseksi viimeisessä jaksossa Ella (Minttu Mustakallio) hiukan itseään nuoremman miehen hauskaan ja realistiseen netti-ilmoitukseen ja päätyy treffeille hyvin yllättävän henkilön kanssa. Mies löytää pian itsensä häistä Ellan avecina.

Klikkaa mua
MTV3 klo 21.00

Kuusi miestä, kuusi sotatarinaa

Tuore kotimainen dokumenttisarja Isien sota kertoo kuusi tarinaa sodasta, mutta äänessä ovat nyt sotilaiden lapset. Minkälaisia isiä sodasta palasi? Minkälaista oli kasvaa ilman isää?

Sota vaikutti koko perheeseen usein vuosien ajan. Vanhemmuuden puute oli huutava. Rintamilla taistelleet miehet joutuivat antamaan paljon: nuoruutensa, usein myös fyysisen ja henkisen kuntonsa.

Vuosien asemasodan jälkeen ja kestettyään vuoden 1944 venäläisten suurhyökkäyksen miehet palasivat koteihinsa. Monien hermot olivat riekaleina, eikä kotiväen kanssa voinut jakaa julmia sotakokemuksia. Helpotusta haettiin usein alkoholista ja toisista asetovereista.

Ensimmäisen jakson Ukko Kärkkäisen sotavamma ei näkynyt ulospäin, mutta hänen kärsimyksensä heijastui koko perheen elämään.

Isien sota
TV1 klo 20.00

Suomi-sitcom alkoi Heikistä ja Kaijasta

Tv-arkisto onnittelee 80 vuotta ensi lauantaina täyttävää Eila Roinetta. Tilannekomedia Heikki ja Kaija oli edelläkävijä alallaan. Karjasta nähdään kolme jaksoa, ja lisäksi Tv-arkistossa vierailee Roine itse.

Heikki ja Kaija -sarjanäytelmä aloitti Tampereella näkyvän Tamvision tuottamana syyskuussa 1961. Asetelman teki mielenkiintoiseksi se, että Heikkiä ja Kaijaa esittäneet Vili Auvinen ja Eila Roine olivat oikeasti aviopari. Myös Heikin ja Kaijan lapsi Janne oli mukana sarjassa.

Heikki ja Kaija jatkoi Yleisradion ohjelmistossa, ja se oli yksi 1960-luvun lopun tunnetuimpia ja myös katsotuimpia televisio-ohjelmia. Nykyään Heikki ja Kaija näyttää suorastaan koomisen hidastempoiselta, ja vitsitkin tuntuvat köykäisiltä. Se ei Heikin ja Kaijan klassikkoarvoa mitenkään vähennä.

TV-arkisto: Eila Roine 80 v.
Yle Teema klo 21.55

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.