Popyhtye luopui kokonaan albumijulkaisuista – syynä levybisneksen nykytila

Kun suomenkielistä pop-musiikkia soittava Oliver poisti raja-aidat ja mietti rehellisesti mitä haluaa tehdä, se päätti luopua kokonaan perinteisestä albumijulkaisusta.

– Levymyyntien tippuessa oli ajankohtaista miettiä, mikä on oleellista meille musiikin tekemisen näkökulmasta, toteaa Oliverin laulaja-kitaristi Jari Väyliö.

Kun huomioon otti myös levybisneksen nykytilanteen musiikin siirtyessä yhä enemmän digitaaliseen muotoon, kysymyksiä jäi vain yksi.

– Miksi ei?

Singleistä löytyi uusi fokus

Virtolais-jyväskyläläinen Oliver ehti julkaista kolme albumia vuosien 2009–2013 välillä. Viime vuonna Väyliö, yhtyeen rumpali Tero Kaihola, kitaristi Jokke Korhonen ja basisti Lasse Hietala olivat kuitenkin yhtä mieltä yhtyeen kiintopisteestä.

– Prosessi on muuttunut niin, että ennen levylle tehtiin jopa 20 biisiä ja veimme isoa massaa eteenpäin. Nyt viemme aina yhtä biisiä eteenpäin. Se on tuonut uutta fokusajattelua; kun olemme studiossa, hengitämme ja elämme vain yhtä asiaa, Väyliö sanoo.

Yksittäisten biisien tekeminen on ollut yhtyeelle mielenkiintoinen matka. Yhtye on kokenut tekemisen olevan enemmän kiinni hetkessä, mutta esimerkiksi lyriikoiden hiomiseen on ollut enemmän aikaa.

Väyliön mukaan sinkut ovat tuoneet jopa lisää syvyyttä musiikin tekemiseen ja kokemiseen.

– Käsi sydämellä voin sanoa, että nykyään saa keskustella enemmän itse musiikista kuin aiemmin.

"Hyvän biisin muistaa, vaikka sitä ei kirjoita ylös"

Keväällä julkaistu Kaduilla puhutaan -single oli koko heinäkuun ajan muun muassa Radio Suomen soitetuimpien kappaleiden joukossa. Kuten moni muukin sanoitus, alkusysäys tällekin kappaleelle syntyi kotisohvalta. Arkinen keskustelu vei ajatukset parisuhteen pysyvyyteen.

– Mitä jos luovuttaminen ja eroaminen ei olisikaan niin helppoa? Mitä jos ei välitettäisikään siitä, mitä muut sanovat? Me voidaan päättää, että homma toimii ja mennään sillä eteenpäin.

Väyliö pohtii kappaleen sisältävän myös vähän etymologiaa.

– Sanoituksen haaskalinnut ja lallattelu-osuus tuntuivat siltä, että lyyrinen ja melodinen puoli ovat sopivasti yhtä. Lähtökohta laulamisessani on, että lyriikan on osuttava omaan sielunmaisemaan oikealla tavalla.

Ajatuksia sanoituksista ja sävelistä tallentuu niin muistivihkoon, kännykän muistiin kuin sähköpostiinkin. Siitä huolimatta Väyliö yhtyy Juha Tapion ajatukseen.

– Hän on sanonut, että hyvän biisin muistaa, vaikka sitä ei kirjoita ylös.

Musiikkivideo Siwan katolla

Kun Kaduilla puhutaan -sinkku saatiin valmiiksi, bändillä ei ollut mitään hajua, mikä olisi seuraava biisi. Väyliöllä oli kuitenkin jo keväällä tunne, että syksyllä soi.

– Tiesin jo toukokuun lopussa, että meiltä tulee uusi biisi, ja sitä ei pidä puristaa. Se tulee kun se tulee. Heinäkuussa yhtenä yönä se tuli ja tiesin heti, kun kitarasta alkoi tulla ääniä, että tämä olisi se biisi.

Toisaalta kukapa meistä -single julkaistaan 16. syyskuuta, jonka tiimoilta yhtye tekee syyskiertueen. Kiertue alkaa 3. lokakuuta ja päättyy joulukuussa Virroille.

Satoja keikkoja tehnyt Oliver on tälläkin hetkellä kiertueella. Yhtyeen tuoreimman singlen mukaan nimetty turnee loppuu Jyväskylään tämän viikon lauantaina Jyskä Expossa.

– Kesä on ollut varsin hauska, ja on ollut hienoa huomata, että radiosoitto alkaa näkyä ihmisissä. Jyskään toivomme kuulasta hienoa syysilmaa ja lämmintä henkeä.

Kaupan läheisyys keikkapaikkana ei ole Oliverille aivan vieras, kuvattiinhan bändin viimeisin musiikkivideokin kotikylän Siwan katolla.

Myös keväälle ja jopa ensi kesälle on jo buukattu keikkoja.

– Hienolta vaikuttaa ensi vuosikin, Väyliö sanoo tyytyväisenä.

 

Oliver keikalla Jyskä Expossa Jyskän varastomyymälän pihalla lauantaina 5.9. klo 18. Muut päivän esiintyjät: Toivo Susi, Vesterinen yhtyeineen ja Miljoonasade.

Lue kaikki veroaiheiset jutut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Juha Torvinen tietää, mikä on pitänyt Eput koossa 43 vuotta – "Meille sanottiin, että olette hulluja"

Yrittäjä Ilpo Puranen: “EU-lainsäädännön myötä hyvin tehdyllä työllä ja laadulla ei enää juurikaan ollut merkitystä”

Ismo Leikola kaipaa Suomen makuja ja venyttää yhä vokaaleja – Paviljongin esiintyminen myytiin nopeasti loppuun, mutta tiedossa on jo lisäkeikka

Julkkiskokki Maija Silvennoinen haluaa voin voina ja miehet miehinä, eikä minään vässyköinä – "Ei ruoka ketään tapa, jos sitä syö järkevästi"

Jyväskyläläislähtöinen Kasperi Kauppinen, 21, laati Selviytyjiä varten taktiikan, jossa olennaista oli valeidentiteetti – jopa paidan väri oli tarkkaan harkittu

Liikunnan Riemun poikakalenteri on täällä taas – tarjolla monipuolinen valikoima "mieskarkkeja"

Nooralotta Neziri säästi kymmenen vuotta asuntoa varten, ja nyt unelma on käymässä toteen – pariskunnan omakotitalo rakentuu Jyväskylään parhaillaan

Kolumni: Tuntematon sotilas -kuunnelma kannattaa kuunnella

Melkein yhtä söpö minipossu kuin Jyväskylän Esteri: Lilou partioi ja viihdyttää San Fransiscon lentoasemalla

KISS esiintyy vielä ainakin kerran Suomessa – End Of The Road -kiertue Helsingissä ensi kesänä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.