Oman tiensä kulkijat

Kaikkien ihmisten ei tarvitse olla samanlaisia. Kun joku poikkeaa tyyliltään muista, niin häntä pitää kunnioittaa sellaisenaan.

Tätä mieltä ovat itseään goottityylisiksi kuvailevat jyväskyläläiset Iina Kolari ja Isabella Salovaara. - Me emme ole gootteja, vaan goottityylisiä. Itsensä yhteen tyylilokeroon sullominen on typerää, ammattiopistossa ensimmäistä vuotta audiovisuaalista viestintää opiskeleva Kolari tarkentaa.

Ystävykset peräänkuuluttavat suvaitsevaa asennetta erilaisia ihmisiä kohtaan. Tyttöjen mukaan goottityylisten arvomaailma, musiikkimaku ja pukeutumiskoodi eivät mene kaikille jakeluun.

- Vaikka me olemme erilaisia ja massasta poikkeavia nuoria, oikeuttaako se ihmisiä tuijottamaan ja hämmästelemään kadulla? Jotkut katsovat silmät pyöreänä ja jotkut vilkaisevat vielä olkansakin yli, Normaalikoulun 8-luokkalainen Salovaara ihmettelee.

Onneksi kaikki heidän saamansa palaute ei ole kielteistä. Kannustavia ja ihailevia kommentteja Salovaara ja Kolari ovat saaneet tutuilta ja tuntemattomilta esimerkiksi IRC-Gallerian kautta.

- Niistä tulee hyvä mieli ja myönteisen palautteen kautta alkaa uskoa entistä enemmän itseensä, Kolari huokaa.

- Muutaman kerran olen joutunut turistien kanssa samaan kuvaan. Toisaalta se on ihan imartelevaa, Salovaara naurahtaa.

Erilaisuus ei ole paha

Mustat vaatteet, vahvat meikit ja industrial metal kuvaavat tällä hetkellä parhaiten heidän minäkuvaansa. Sitä tytöt eivät lähde muuttamaan saadakseen muiden hyväksyntää, sillä erilaisuus ei tee heistä pahoja tai huonoja ihmisiä.

- Tällainen goottityyli yhdistetään heti saatananpalvontaan tai huonokäytöksiseen rappionuoreen. Voin väittää, että me osaamme käyttäytyä sata kertaa paremmin kuin jotkut tavalliset nuoret, jotka huutelevat meidän perään, Kolari kuittaa.

Tytöt korostavat, että tuijottaminen ja julkinen paheksuminen on epäkohteliasta. Vanhemman sukupolven katseet he vielä ymmärtävät, mutta joidenkin nuorten törkeä suhtautuminen menee yli heidän ymmärryksen.

- Olisiko se sitten parempi, että me pönkittäisimme egoamme tupakka suussa ja olemalla sellaisia, mikä ei oikeasti kuvaa meitä? Kolari kysyy.

Huutelut vähentyneet

Koulussa "mikä sä luulet olevasi" ja "mitä ihmettä sulla on päällä" -huuteluihin tyttöjen ei tarvitse enää vastailla niin paljon kuin pari vuotta takaperin. Salovaaran mukaan osasta opettajista huomaa järkytyksen edelleen, mutta osa on ollut alusta alkaen myönteisiä.

- Minulta on usein kysytty, miksi näytän tältä ja että miten äitini antaa minun näyttää tältä? Jotkut ovat jopa kysyneet, olenko saatananpalvoja!

Salovaaran vastaus kysymyksiin on yksinkertainen.

- Tällaisena olen oma itseni ja pukeudun sellaisiin vaatteisiin, joissa viihdyn, Salovaara juttelee.

Kolarin mukaan kotona muuttumisleikkiin söpöstä lettitytöstä mustiin pukeutuvaksi möröksi on suhtauduttu vaihtelevasti.

- Kyllähän kaikki vanhemmat toivovat, että heillä olisi oma missi kotona. Mustista meikeistä ja lävistyksistä käytiin aluksi käden vääntöä melko paljon. Nykyään saan äidiltäni jopa positiivista palautetta esimerkiksi tukastani, Kolari sanoo.

Goottityyli musiikin kautta

Salovaara ja Kolari löysivät goottityylin kolme vuotta sitten musiikin kautta. Esimerkiksi Mokoma ja The 69 Eyes antoivat suuntaa identiteettiin, josta tytöt ovat päivä päivältä entistä varmempia.

- Kyllä tämä itsevarmuus on syntynyt pidemmän kaavan kautta. Ei ihmisestä voi yhdessä yössä tulla musta lammas. Monet aikuiset kuvittelevat meitä kapinoiviksi teineiksi ja luulevat, että tämä on ohimenevä vaihe. Minä olen juuri tällainen, niin kauan kuin se tuntuu hyvältä, Kolari vakuuttaa.

Tyyliään tytöt ovat pitäneet yllä ostamalla korkeita kenkiä ja pvc:tä netistä tai tekemällä vaatteitaan itse. Nykyään oikeanlaisia korsetteja, metallikoristeita ja remmejä saa myös Jyväskylän Torikeskukseen perustetusta Dark Starista.

- Eihän nämä mitään halpoja vaatteita ole. Tällaisesta pvc-korsetistakin maksoin 100 euroa ja kengistä 150 , Kolari listaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Julkkiskokki Maija Silvennoinen haluaa voin voina ja miehet miehinä, eikä minään vässyköinä – "Ei ruoka ketään tapa, jos sitä syö järkevästi"

Jyväskyläläislähtöinen Kasperi Kauppinen, 21, laati Selviytyjiä varten taktiikan, jossa olennaista oli valeidentiteetti – jopa paidan väri oli tarkkaan harkittu

Liikunnan Riemun poikakalenteri on täällä taas – tarjolla monipuolinen valikoima "mieskarkkeja"

Nooralotta Neziri säästi kymmenen vuotta asuntoa varten, ja nyt unelma on käymässä toteen – pariskunnan omakotitalo rakentuu Jyväskylään parhaillaan

Kolumni: Tuntematon sotilas -kuunnelma kannattaa kuunnella

Melkein yhtä söpö minipossu kuin Jyväskylän Esteri: Lilou partioi ja viihdyttää San Fransiscon lentoasemalla

KISS esiintyy vielä ainakin kerran Suomessa – End Of The Road -kiertue Helsingissä ensi kesänä

Nelosen tv-keväässä Katja Kätkä kisaa rahapalkinnosta Farmilla – Huutokauppakeisari jatkaa tammikuussa

Muuramelainen isäntä Esko Kaarlenkaski, 75, on haalinut pihapiiriinsä kirahvin ja ties mitä käkkyröitä ja häkkyröitä – katso video

Nyt puhuvat saarijärveläinen Maarit ja toivakkalainen Antti: First Dates -ohjelman treffimme saatiin kiusallisiksi leikkaamalla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.