Opeth 17.10.2003

Ruotsalaisen Opeth-yhtyeen oli määrä esiintyä viime kesän Tuska-festivaaleilla, jotka kolmen päivän aikana kokosivat yhteen 25 000 metallimusiikin ystävää. Keikka kuitenkin peruttiin vedoten USA:n kiertuetta edeltäneisiin kiireisiin.

Viime viikolla toteutetun Suomen minikiertueen voi tulkita jonkinlaiseksi hyvitykseksi viimekesäisistä ohareista. Helsingin Tavastia, Tampereen Pakkahuone ja saman kokoluokan Lutakko vetävät yhteensäkin vain murto-osan yleisömäärästä, joka Opethia olisi Tuskassa odottanut.

Illan ensimmäisten elävien nuottien rymähdettyä ilmoille yhdentoista aikaan ihmettelin kaverini kanssa, kuinka lämmittelybändiksi ilmoitetulla Extolilla on otsaa matkia pääesiintyjää noin räikeästi.

Rakenteeltaan monimutkaisessa avauskappaleessa laahaava uusproge yhdistyi saumattomasti sinfoniseen skandimetalliin ynnä lohduttoman kauniisiin balladiosioihin. Täsmälleen samoin voi luonnehtia useimpia Opethin tekeleitä.

Extol lakkasi kiinnostamasta sillä hetkellä, kun seuraavan biisin alkuperäksi paljastui Opethin legendaarinen Blackwater Park -albumi ja esittäjäksi itse Opeth. Lämppäri olikin aloittanut tavanomaista aikaisemmin ja ehtinyt lopettaa ennen saapumistamme.

Äänenvoimakkuus oli juuri sopiva, soundit kohdallaan ja täydellisessä balanssissa. Instrumenttien hallinta oli varmaa ja tarkkaa enkä havainnut pienintäkään soittovirhettä. Miinuksena voisi pitää sitä, että ainakin itselleni tutut biisit olivat jokseenkin identtisiä studioversioittensa kanssa. Silti ne tuntuivat toimivan livenä vieläkin paremmin kuin kotikuuntelussa.

Ihmisten vaatiessa kulttisuosikki Bleakia vokalisti Mikael Åkerfeldt kysyi heiltä ironisesti: "Onko se ollut listahitti Suomessa?" Opeth on meillä, kuten muuallakin maailmassa, vannoutuneen mutta varsin pienen kannattajakunnan suosiossa, joten myynti- ja soittolistoilla Opeth on vieras käsite. Yksi syy radiosoiton puutteeseen lienee biisien pituus: Jyväskylässä kuultuun reilun puolentoista tunnin settiin mahtui vain kymmenkunta kappaletta.

Yleisöä kuitenkin löytyi Keski-Suomesta riittävästi täyttääkseen Lutakon tanssisalin ääriään myöten. Tosin osa keikan loppuunostaneesta yleisöstä oli saattanut saapua kauempaa, sillä innokkaimpien jyväskyläläisfanienkin tiedetään käyneen myös Helsingin ja Tampereen Opeth-konserteissa aiemmin viime viikolla.

Osa paikallaolijoista antoi päänsä ja käsiensä heilua villisti jylisevien äänivallien ja Åkerfeldtin raivokkaan kuolonkorinan mukana. Puhtaasti lauletuissa suvantokohdissa jotkut lauloivat mukana niin suurella tunteella, että Idolsin tuomarit olisivat puhjenneet kyyneliin.

Jotkut huojuivat koko illan silmät kiinni paikoillaan ja heräsivät transsistaan vasta keikan loputtua. Yhtä kaikki, jokainen näytti nauttivan ruotsalaisen nerouden hedelmistä joka solullaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Julkkiskokki Maija Silvennoinen haluaa voin voina ja miehet miehinä, eikä minään vässyköinä – "Ei ruoka ketään tapa, jos sitä syö järkevästi"

Jyväskyläläislähtöinen Kasperi Kauppinen, 21, laati Selviytyjiä varten taktiikan, jossa olennaista oli valeidentiteetti – jopa paidan väri oli tarkkaan harkittu

Liikunnan Riemun poikakalenteri on täällä taas – tarjolla monipuolinen valikoima "mieskarkkeja"

Nooralotta Neziri säästi kymmenen vuotta asuntoa varten, ja nyt unelma on käymässä toteen – pariskunnan omakotitalo rakentuu Jyväskylään parhaillaan

Kolumni: Tuntematon sotilas -kuunnelma kannattaa kuunnella

Melkein yhtä söpö minipossu kuin Jyväskylän Esteri: Lilou partioi ja viihdyttää San Fransiscon lentoasemalla

KISS esiintyy vielä ainakin kerran Suomessa – End Of The Road -kiertue Helsingissä ensi kesänä

Nelosen tv-keväässä Katja Kätkä kisaa rahapalkinnosta Farmilla – Huutokauppakeisari jatkaa tammikuussa

Muuramelainen isäntä Esko Kaarlenkaski, 75, on haalinut pihapiiriinsä kirahvin ja ties mitä käkkyröitä ja häkkyröitä – katso video

Nyt puhuvat saarijärveläinen Maarit ja toivakkalainen Antti: First Dates -ohjelman treffimme saatiin kiusallisiksi leikkaamalla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.