Opeth pummilla listakärkeen

Palataan hetkeksi menneen viikonlopun Tuska-festivaaleille. Maineikkaasta raskaan musiikin tapahtumasta keskusteltiin presidentti Tarja Halosen toimesta aina Siperiassa asti, mutta omia tarinoitaan tarjoilivat myös Tuskan estradeille nousseet muusikot. Lähes kaikki ulkomaiset esiintyjät innostuivat ylistämään suomalaisten tummaa musiikkimakua.

- On suuri kunnia soittaa täällä, maailman raskaan musiikin pääkaupungissa, englantilaisen Carcassin Jeff Walker huudahti.

Niin, ei ole lainkaan liioiteltua nimittää Helsinkiä maapallon hevipääkaupungiksi. Suomalaisyhtyeet ovat nousseet viime vuosina huimaan suosioon maailmalla ja ulkomaisten metallibändien julkaisut kiilaavat korkealle myyntilistoilla. Tuorein esimerkki on tukholmalainen Opeth, jonka tuore albumi Watershed pamahti Suomen ykköseksi. Se on progressiivista metallia soittavan ruotsalaisryhmän kaikkien aikojen paras listasaavutus.

- Luen usein nettisivusto Blabbermouthia ja Suomen listan metallipainotteisuus on tullut sitä kautta tutuksi. Silti tuntuu hurjalta, että kaltaistamme eriskummallista yhtyettä myydään hetkellisesti kaikista eniten, Opethin laulajakitaristi Mikael Åkerfeldt sanoo ja jatkaa hymähtäen:

- Me emme todellakaan ajattele kaupallisia aspekteja tai mahdollisten faniemme miellyttämistä sävellysvaiheessa, mutta emme me myöskään pelkää menestymistä. Jos suomalaiset todellakin pitävät tällaisesta oudosta ja monimutkaisesta materiaalista niin minkä me sille voimme!

Hillitön musiikkifriikki

Mennäänpä hieman taaksepäin, aikaan ennen Watershedin julkaisua. Nyt ollaan Glasgow'n kaupungissa ja Opethin on määrä nousta illalla parintuhannen skotlantilaisen eteen. Muutamia tuntia aikaisemmin tunnelma on kuitenkin vielä varsin rauhaisa. Sovitun haastattelun pitäisi kuitenkin jo käynnistyä, kun Åkerfeldt vasta ahtaa suuhunsa Barrowlands-keikkapaikan tarjoamia antimia.

- Pahoitteluni pienen viivästyksen takia, ruoka saapui hieman myöhässä, mies nyökyttelee päivällisen jälkeen.

Åkerfeldt puhuu täydellistä englantia ja hänen äänensä on pehmeän kohtelias. On yllättävän vaikeaa kuvitella tämä muusikko karjumaan villisti mukana elävän yleisön eteen.

- No, minähän näytän muutenkin jonkinlaiselta hipin ja pummin välimuodolta. Oikeastaan vain pitkä tukkani taitaa antaa vaikutelman jostakin hevirockiin liittyvästä.

Opethin keulakuva ei muutenkaan tunnustaudu puritaaniseksi metallipääksi.

- Innostuin nuorena kovasti death metallista, mutta kuuntelin jo tuolloin monenlaisia bändejä. Olen nykyisin hillitön musiikkifriikki ja keräilen aivan kaikenlaisia levyjä. Minulla on monien vanhojen suomalaisbändienkin vinyylejä. Esimerkiksi Tasavallan Presidentti ja Wigwam ovat huikeita yhtyeitä, Mikael hehkuttaa.

- Teen aika paljon hankintoja nettihuutokauppa Ebaysta. Olen tosin asettanut itselleni rajan, etten maksa vinyylilevystä yli kolmeasataa euroa. Sen verran pulitin muun muassa Nick Draken debyytistä.

Opethin pitkäsoittojen tuotanto on silkkaa metallia, mutta Åkerfeldtin monipuolinen musiikillinen valveutuneisuus kuuluu silti biiseistä läpi.

- Ujutan kappaleisiimme tuon tuostakin viittauksia omiin suosikkeihini. Esimerkiksi edellisellä Ghost Reveries -levyllämme on kappale The Baying Of The Hounds, jonka nimen varastin brittiläiseltä Comukselta.

Henkilökohtaisia tarinoita

Rankkaan ja tummaan Ghost Reveriesiin verrattuna tuore Watershed soi huomattavasti heleämmin ja 70-lukulaisemmin. Huomattavia eroja löytyy myös oivaltavista sanoituksista. Siinä missä Ghost Reveries tarjosi nimensä mukaisesti okkultistisia kummitustarinoita, Watershedilta löytyy hyvin henkilökohtaisia tekstejä. Ei olekaan yllättävää kuulla Mikaelin tulleen hiljattain toisen kerran isäksi.

- Nyt minun täytyy pyytää anteeksi. On nimittäin hyvin tyypillistä, ettei muusikko halua paljastaa liikaa sanoituksistaan. Ghost Reveriesin teksteistä saattoi kertoa vähän enemmänkin, mutta Watershed on minulle aivan liian henkilökohtainen levy. Mutta kyllähän sieltä löytyy esimerkiksi perheeseen liittyviä viittauksia, Åkerfeldt pyörittelee ja jatkaa:

- Sen voin kuitenkin paljastaa, että tekstit syntyivät hirvittävän nopeasti. Minulla oli aluksi löyhä konsepti mielessäni ja sitten eräänä iltana ryhdyin kirjoittamaan. Lopulta sain sanoitukset lähes valmiiksi seuraavan yön aikana. Työskentely tuntui hauskalta ja se kummastutti minua kovasti. Yleensä olen vihannut tekstien vääntämistä yli kaiken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.