Päättymätön Potter-piina

Ärsyttää koko Harry Potter, sanoo Mikkelissä majaileva, Äänekoskelta kotoisin oleva Eeva Tolvanen, 22, painokkaasti.

Harry Potter on tuottanut suurta iloa niille, jotka velhopojasta pitävät. Elokuvia on odotettu sydän syrjällä, kirjoja ahmittu suurella innolla ja pientä Potter-krääsää kerätty silmät kiiluen. Velhohysteria on ollut käsin kosketeltavissa - myös niiden käsien, joiden omistajat sanovat pyh koko Potterille.

Tolvanen on elänyt Potter-humun ikäänkuin pakon sanelemana. Hän ei ole lukenut ainuttakaan Potter-kirjaa saati katsonut elokuvia. Hysterian ymmärtäminen on siis äärimmäisen hankalaa.

- On uskomatonta, että yksi kirjasarja saa moisen kohun aikaan. Pakkohan siinä jotain hyvää on olla, kun kaikki ovat niin innoissaan. En vain edes tahdo ottaa selvää, mikä se hyvä on.

Tolvasen ärsytys kohosi huippuunsa, kun kauppojen hyllyille ilmestyi Potter-keräilykortteja ja muuta roinaa. Pakotietä ei löytynyt Potterin liidellessä vastaan liki jokaisen kulman takaa. Kirjojen ja elokuvien suuret mainosjulisteet ovat suorastaan hyökänneet päälle.

- Herranjumala, televisiouutisissa kerrotaan Potterin ilmestymisestä. Kirjoja jonotetaan ilmestymistä edeltävänä yönä, ihan uskomatonta. Eivät kai ne kesken lopu? Kävin askettäin kirjakaupassa ja siellä näytti olevan jäljellä iso pino Kuoleman varjeluksia.

Kamalat, autossa kirkuvat lapset

Tolvanen myöntää, että kirjasarjan hypetys on yksi vastustuksensa syistä.

- On jotenkin helppo olla Potteria vastaan, kun sitä hypetetään niin paljon. Tämä on oikeastaan periaatekysymys. Olen vannonut, etten tutustu Potteriin ja pysyn päätöksessäni. En kiellä, etteivätkö elokuvat ja kirjat varmasti olisi mainioita teoksia, mutta ei minulle.

Toisen suru on toisen ilo. Vaikka tarina on tullut tiensä päähän, Tolvanen uskoo hypetyksen jatkuvan vielä pitkään. Potter päättyi, piina ei. Tuleehan tuskallisia elokuvia televisiosta, eikä Harry-fanien huuma katoa mihinkään.

- Leffat pyörivät televisiossa varmaan seuraavat 15 vuotta.

Tolvanen kokee Harry Potterin olevan lapsille suunnattu elokuva. Velhot ja lapsinäyttelijät viittaavat hänen mukaansa siihen. Mitään tuomiota hän ei asiasta anna, vaikeaahan se olisi, kun aihe on toisaalta vieras.

- Edes uteliaisuudesta ei tee mieli tutustua. Jo huutavat lapset nostavat ihokarvat pystyyn ja niitähän Potterissa piisaa. Olen nähnyt mainoksen, jossa Potter ja kaksi muuta lasta kirkuvat lentävässä autossa. Se on ihan kammottavaa.

Potter-tiedon testaus

Vuosia jatkuneelta hässäkältä ei ole täysin voinut välttyä, mutta aika hyvin kuitenkin. Toimittaja kysyi Tolvaselta pari visaista kysymystä, olettaen vastausten kaikesta huolimatta olevan tiedossa. Onhan se vaikea uskoa, että tärkeinkään Potter-tietous ei olisi tarttunut takaraivoon.

Kuka on hän, jonka nimeä ei mainita?

- Häh? Mistä sinä puhut? Siis elokuvassa? Joku noita tai luuta, en minä tiedä.

Keitä ovat Ron ja Hermione?

- Hermione on se, joka iltapäivälehden mukaan on todellisuudessa sutinoinut Harryn kanssa.

Mikä Harry Potterilla on otsassa?

- Mistä minä tiedän.

Missä Harry Potter opiskelee?

- Koulussa.

Huonosti ovat Harry-asiat hanskassa ja velhon välttely täyttä totta. Tylypahka ja Voldemort ovat Tolvaselle siansaksaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.