Päivän valinnat 1.2.

Salatut elämät

MTV3 klo 19.30

En ole koskaan ymmärtänyt Salattujen elämien jatkuvaa suosiota. En anna kotimaisuudesta lisäpisteitä, mikäli draamapuoli tökkii, ja toteutus on muutenkin kömpelö. Tietenkin Salatut elämät -nautinnon muille suon, eikä sarjan tv-historiallisia saavutuksia voi vähätellä.

Tänään nähdään Salattujen elämien 2400. jakso, nimeltään Jiri löytää itsensä kosteasta loukosta.

Päivittäissaippua Salatut elämät alkoi tammikuussa vuonna 1999. Jo heti alussa tavoiteltiin kestollisesti taivaita, 540 jaksoa alkuvuoteen 2002 mennessä. Tuon jälkeen sopimusta on jatkettu useita kertoja. Näillä näkymin Salatut elämät jatkuu ainakin vuoteen 2015.

Vuosien mittaan sarjassa on ollut valtava määrä roolihahmoja. Vain Ismo Laitelaa esittävä Esko Kovero ja koko kansan Seppo Taalasmaa, Jarmo Koski, ovat olleet sarjassa mukana alusta alkaen poistumatta siitä kertaakaan. Helsingin Ullanlinnan Pihlajakadun asukkaista jokainen on korvattavissa.

Finnpanelin mittauksen mukaan viikolla kolme Salatut elämät keräsi noin 850000 katsojaa. MTV3:n ohjelmista sen päihitti vain Putous.

Jim Akatemia: Täydellisen tuopin metsästys

JIM klo 21.20

Missä kulkee mainoksen ja tv-ohjelman raja? Täydellisen tuopin metsästys on tv-ohjelma siinä mielessä, että se todellakin mainitaan ohjelmatiedoissa. Lähetykselle on varattu viisi minuuttia, mutta ainakin aloitusjakso kestää vain kaksi.

Näyttelijä Mikko Kouki ja koomikko Andre Wickström istuvat terassilla ja juttelevat oluesta. Sponsorien panimotuotteet näkyvät vähintään yhtä hyvin kuin Mikko ja Andre. Tulevissa jaksoissa tutustutaan kotimaisiin oluihin paikan päällä.

Täydellisen tuopin metsästys on selvästi lähempänä mainosta kuin tv-ohjelmaa. Piilomainostamisesta ei tarvitse puhua, sillä sen verran näkyvästi tuotemerkkejä esitellään. Jostakin syystä minulle tuli jano, jota tuo vieressäni oleva aamukahvi ei tyydytä.

Historia: Rikos ja rangaistus

Yle Teema klo 19.00

Kaksiosainen BBC-dokumentti Rikos ja rangaistus nähdään uusintana. Rankaiseminen on kiistelty asia, lasten kurittamisesta aina kuolemantuomioon. Rankaisemmeko rikollisia uusien rikosten ehkäisemiseksi, vai haluammeko antaa rikoksentekijälle ansionsa mukaan?

Historiadokumentissa aiheena on rangaistusten historia ja varsinkin ruumiillisten rangaistusten väistyminen viimeisten vuosisatojen aikana. Ennen kuin vankeudesta tuli perusrangaistus, rikoksesta tuomittuja ruoskittiin ja häpäistiin. Kouluissa karttakepit napsahtelivat. Kasvattaako ruumiillinen kuritus lapsia nuhteeseen vai synnyttääkö se vain perverssejä mielihaluja niin kuin Freud väitti?

Ääniversumi: Marja Viitahuhta: Spotlight

Yle Radio 1 klo 22.05

Jokavuotinen Euroopan yleisradioliiton järjestämä äänitaiteen ilta järjestettiin tänä vuonna 17. tammikuuta. Euroopan yleisradioyhtiöt osallistuivat iltaan omilla ääniteoksillaan ja lähettivät yhteensä 16 tuntia suoraa lähetystä Euroopan eri kolkista.

Suomen osuuden toteutti Marja Viitahuhta teoksellaan Spotlight. Ääniversumissa teos kuullaan pidempänä, 54-minuuttisena versiona. Spotlight on leikillinen luentoesitys esiintymisestä ja esiintyjän ja yleisön välisestä suhteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.