Päivän valinnat 1.3.

Paluu helvettiin

TV1 klo 23.05

BBC:n kaksiosainen palkittu draama Paluu helvettiin (Occupation) nähdään uusintana. Laulussa sanotaan, että sodasta ei ole mitään hyötyä, mikä ei ole täysin totta. Sota on ollut mainio teema lukuisiin kirjoihin, elokuviin ja tv-sarjoihin.

Paluu helvettiin alkaa Irakin sodasta, Basran invaasiosta vuonna 2003. Brittisotilaat Mike (James Nesbitt), Danny (Stephen Graham) ja Hibbs (Warren Brown) joutuvat tulitaisteluun, mutta jäävät henkiin. Miehet vievät loukkaantuneen pikkutytön Manchesteriin saamaan hoitoa.

Minisarjan pääteema ei ole varsinaisesti sota, vaan se, miten elämä jatkuu sodan jälkeen. Vaikeaa se on. Avioliitot kärsivät, arki tuntuu yhdentekevältä ja toimeentulokin pitäisi jostakin saada.

Tasavallan presidentin 29virkaanastujaiset

TV1 klo 11.40

Suomen tasavallan 12. presidentti, Sauli Väinämö Niinistö, astuu tänään virkaansa. Sitä seurataan ja asiasta keskustellaan TV1:llä lähes neljän tunnin suorassa lähetyksessä.

Niinistö antaa juhlallisen vakuutuksensa puolenpäivän jälkeen eduskunnassa. Myöhemmin hän pitää puheen hallitukselle ja diplomaateille. Myös presidentti Tarja Halonen puhuu samalle yleisölle.

Studiossa vieraita haastattelee Pirjo Auvinen, ja lähetyksen selostaa Ari Hakahuhta.

Matkakassi

TV2 klo 11.55

Vain matkailuohjelmia on tv:ssä yhtä paljon kuin ruokaohjelmia. Kahdeksanosainen Matkakassi on ruotsalaista tuotantoa. Sarja on tosin ennenkin TV2:lla nähty.

Ensimmäisessä jaksossa on tiedossa kauniita maisemia ja hyvää ruokaa. Jorun Colin tutustuu Ranskan Juravuoristossa etanafarmiin, juustokellariin ja viinitilaan. Bodil Ljungberg käy yhä Idi Aminin hirmuhallinnosta toipuvassa Ugandassa.

Ulkolinja: 29Roskapankkimaat

TV1 klo 22.00

Kreikka ei suinkaan ole ainoa pahoihin talousongelmiin joutunut maa. Muutama vuosi sitten lähes samassa tilanteessa oli Irlanti. Syyskuussa 2008 Irlannin hallitus ilmoitti takaavansa kaikkien pankkien vastuut niiden velkojille, mikäli pankit ajautuvat maksukyvyttömiksi. Kun suurin osa pankeista kaatui, valtion rahat loppuivat kesken. Päätöstä on pidetty maan taloushistorian suurimpana virheenä.

Viime kädessä kaikki kaatuu aina veronmaksajien harteille. Rankat säästötoimet vaikuttavat tavallisen ihmisten jokapäiväiseen elämään. Merkkejä noususta on nähtävissä, mutta se on laiha lohtu työttömälle. Työttömyysprosentti nousi noin 15:stä. Pankkien tukemista on vaikea ymmärtää, kun itse kamppailee jatkuvasti asumiskulujen ja laskujen kanssa.

Tiededokumentti: 29Aikamatka nuoruuteen

Yle Teema klo 21.00

Aikamatka nuoruuteen on dokumenttisarja, jossa BBC toistaa 30 vuotta sitten ensi kertaa tehdyn kokeen. Voiko ihminen palata nuoruuteensa? Aikoinaan psykologi Ellen Langerin hämmästyttävässä kokeessa todettiin, että kun vanhat miehet puettiin vanhoihin vaatteisiin ja ympäröitiin takavuosien lehdillä, elokuvilla, peleillä, ruoalla ja muilla arjen asioilla, he alkoivat luontevasti keskustella keskenään vuosikymmenten takaisesta päivänpolitiikasta. He myös todella nuorenivat. Kuulo herkistyi, käden puristusvoima vahvistui ja sorminäppäryys vetristyi. Älykkyys ja muistikin parantuivat.

Nyt iäkkäät brittijulkkikset matkustavat viikoksi keinotekoiselle 1970-luvulle ja tutkijat mittaavat, paljonko ikävuosia matkan varrelle karisee. Ensimmäisessä osassa tunnetut koekaniinit asettuvat taloksi menneisyyteen.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Paula Vesala tv-ohjelmassa: “Lapsuuden jouluni olivat vaikeita”

Jyväskylässä treenaa yksi Suomen parhaista Counter-Strike-joukkueista – "Treenitila saatiin JAMKilta, eikä parempaa voisi toivoa"

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.