Päivän valinnat 10.2.

Hiljainen todistaja

TV1 klo 21.55

En osaa enkä halua kuvitella maailmaa ilman brittiläisiä poliisi- ja dekkarisarjoja. BBC:n Hiljainen todistaja (Silent Witness) palaa TV1:lle uusin 12. ja 13. kauden jaksoin.

Jos ihan tarkkoja ollaan, päähenkilö Leo Dalton ei ole sen paremmin poliisi kuin yksityisetsiväkään. Hän on Lontoon yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen professori. Häntä avustaa tohtori Cunningham. Tohtori Nikki Alexander on työryhmän tuorein jäsen.

Uusissa jaksoissa kolmikolla on henkilökohtaisia ongelmia työongelmien lisäksi. Leo on joutunut yhteiskuntapalveluun vähäosaisten keskuuteen liikennehölmöilyidensä vuoksi. Harryn ja Nikkin keskinäiset välit joutuvat koetukselle.

Aloitusjakson ruumis löytyy huvipuistossa. Tapaus paljastuu nopeasti murhaksi, mikä ei taatusti tule sarjan vakioseuraajille yllätyksenä.

Huipputatuoija haussa

JIM klo 22.00

Olenkin jo parin vuoden ajan ihmetellyt, miksi tällaista reality-sarjaa ei tv-ohjelmistossa vielä ole. Itse en ole kaivannut tatuointikisaa, mutta sellainen sopisi ajan henkeen. Ovathan tatuoinnit nykyään lähes valtavirtaa.

Kymmenen pelottavan näköistä amerikkalaista lahjakasta tatuoijaa kilpailee 100000 dollarin palkintosummasta. Tatuoinnit tehdään oikeille asiakkaille. Teknisen taituruuden lisäksi odotetaan taiteellista luovuutta. Vakiotuomareina toimivat rock-legenda Dave Navarro sekä tunnetut tatuoijat Chris Núñez ja Oliver Peck.

Näen sieluni silmin ohjelmassa tatuoidun ihmisen katsomassa tv-lähetystä, kun tuomarit kertovat, että tatuoija on tehnyt surkeaa työtä. No, ainahan huonosta tatuoinnista pääsee helposti eroon. Hetkinen, eipäs pääsekään.

Freddie Mercuryn tarina

Yle Teema klo 21.00

Vuonna 2011 Teemalla nähtiin mainio kaksiosainen dokumentti Queen-yhtyeestä. Sen päähenkilöksi nousi bändin karismaattinen laulaja ja rokkikukko Freddie Mercury (1946–1991). En silti epäile hetkeäkään, etteikö Mercuryn elämässä olisi yhä aineksia ihan omaan ohjelmaansa. Brittidokumentti Freddie Mercuryn tarina on valmistunut viime vuonna.

Luulisi, että Freddie Mercuryn elämä olisi julkisuudessa jo aika hyvin dokumentoitu. Silti dokumenttiin on löydetty ennen näkemätöntä kuvamateriaalia. Vaikka esiintyessään Mercury otti haltuunsa lavan lisäksi kokonaisen stadionin yleisömassoineen, yksityiselämässä hän oli herkkä ja ujo kissaihminen.

Suuret linjat Freddie Mercuryn elämästä ovat yleisessä tiedossa, mutta dokumentti tarjoaa myös hauskaa triviaa. Kuten tarinan siitä, miten Mercury oli hyvin lähellä päästä mukaan Michael Jacksonin legendaariselle Thriller-albumille. Näin olisi tapahtunut, ellei Jacksonin laama olisi puuttunut asioihin.

Radioteatteri esittää: Grigori Virtasen ryöstö

Yle Radio 1 klo 15.00

Venäläisen äidin ja suomalaisen isän lapsi Grigori Virtanen ryöstetään kaksi kertaa, ensin isältään ja sitten äidiltään. Huima ja ajankohtainen tarina kertoo pojasta, joka joutuu kahden aikuisen, kahden kulttuurin, kahden diplomaattisukupolven, avuliaan dosentin ja ulkopoliittisen selkkauksen välikappaleeksi.

Kuunnelma kuvittelee myös tulevaisuuden. Miten kaikki tämä selitetään myöhemmin 16-vuotiaalle Grigorille? Kuunnelman on radioteatterille kirjoittanut Tuomas Timonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.