Päivän valinnat 11.10.

Teiniäidit

TV2 klo 19.30

Uudessa kahdeksanosaisessa kotimaisessa sarjassa Teiniäidit seurataan neljän alaikäisenä raskaaksi tulleen nuoren äidin elämää vuoden ajan. Teya, Tanja, Sanna ja Sarita ovat tulleet raskaaksi vain 15-vuotiaina. Jokaisen tytön vanhemmat ovat ehdottaneet aborttia, joskus mielipiteeseen on yhtynyt lapsen isäkin.

Aloitusjaksossa seurataan muun muassa 16-vuotiaan Teyan synnytystä, joka joudutaan käynnistämään keinotekoisesti. 16-vuotias Tanja asuu yhdessä Oona-tytön ja tämän isän kanssa. Sarita on 17-vuotias Nicklas-pojan yksinhuoltaja. Sannalla on kokemusta äitiydestä eniten kaksivuotiaan Emran-pojan huoltajana.

Päähenkilöiden elämä ei ole pelkkää äitiyttä. Mutta miten näy nuoruuden ilojen ja menojen, kun lapsi on jatkuvasti mukana kuvioissa? Eikä äitiys sinällään kenestäkään viisaampaa ihmistä tee. Virheet ja huonot valinnat kuuluvat nuoruuteen.

TV2 tuskin on tätä suunnitellut, mutta kanavan toinenkin tänään alkava uusi sarja kertoo nuorten ihmisten yllätysraskaudesta ja vanhemmuudesta. Kuusiosainen Ykskaks paksuna (Pramface) tosin on brittikomedia ja siis fiktio.

Koulujen kesäloma alkaa, ja se on tietenkin juhlan paikka. 18-vuotias Laura ja 16-vuotias James tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa bileissä. Alkoholin rohkaisemina he päätyvät sänkyyn harrastamaan seksiä. James menettää poikuutensa, ja Laura tulee kertalaakista raskaaksi.

Mukana on myös brittisarjoille tyypillinen luokkayhteiskuntateema. James tulee duunariperheestä. Lauran isällä ja äidillä rahaa riittää, ja ainokaiselle tyttärelle on jo pedattu paikka hyvästä yliopistosta.

Nimi Ykskaks paksuna on turhan rahvaanomainen ottaen huomioon, että sarjan huumori on elämänmakuista, joskaan ei hienostelevaa. Sarja on ollut Britanniassa menestys. Toinen tuotantokausi valmistuu ensi vuoden alkupuolella. TV2 lupaa näyttää myös uudet jaksot.

Tiededokumentti: USA:n valtimoilla

Yle Teema klo 21.00

Neliosainen tiededokumentti USA:n valtimolla on ottanut suuren haasteen. Sarja kuvaa ja näyttää, miten Yhdysvallat kokonaisuudessaan toimii. Tämä ei ruohonjuuritasolla onnistu, joten teknologiaguru Yul Kwon tarkastelee Yhdysvaltoja myös lintuperspektiivistä. Ensimmäisen jakson teema on ruoka.

USA:n infrastruktuuri oikeastaan kone, joka koostuu miljoonista pienemmistä koneista. Pelkästään liittovaltion sähköverkkoa on kutsuttu maailman suurimmaksi ja monimutkaisimmaksi koneeksi.

Viihdyttävä ja nopeatempoinen sarja on selvästi tehty kunnon budjetilla. Esimerkiksi ruuantuotantoa seurataan niin sadonkorjuukoneen hytistä kuin avaruudestakin satelliittikuvien avulla.

Plan-ilta lapselle

MTV3 klo 20.05

Ensimmäisenä kansainvälisenä tyttöjen päivänä konsertoidaan maailman lasten hyväksi. Lavalle nousevat muun muassa Jari Sillanpää, PMMP, Paula Koivuniemi, Diandra Flores, Iiro Rantala, Laura Närhi ja Erin. Suoran lähetyksen juontaa Jenni Pääskysaari.

Ulkolinja: Vastakohtien Yhdysvallat

TV1 klo 21.35

Kun politiikassa ryhdytään vastustamaan toista osapuolta pelkästä vastustamisen ilosta, koko poliittinen päätöksenteko vaikeutuu. Näin on tapahtunut Yhdysvalloissa, missä republikaanit ja demokraatit ovat kaivautuneet poteroihinsa. Jokaiseen asiaan on kaksi täysin vastakkaista näkökulmaa, mikä muuttaa keskustelun inttämiseksi. Miten tässä pääsi näin käymään? Siitä kertoo illan Ulkolinja-dokumentti.

Uusimmat

Tänään

Pitkittynyttä vaivaa varten määrätty antibioottikuuri toi Merja Kohvakalle yöunet vievän allergian, ja se saattoi pelastaa hänen henkensä: "Se oli onnekas yskä"

Pentti Särkiojan, 80, olympialaiset lähestyvät puolen vuosisadan ikää, eikä Pylkönmäen Yrittävän puheenjohtajan pesti ole loppumassa – "Joskus talkootunteja kertyi liikaakin, mutta olen tykännyt tästä touhusta"

Arman Alizadille talousohjelma Youtubeen

Jyväskylään jo kolmas Aito Döner -ravintola

Miksi vain luonnollinen kauneus on hyväksyttyä, kauneusyrittäjä Tiina Jylhä kysyy – Jyväskylässäkin kohotetaan rintoja ja muotoillaan häpyhuulia

Kun vaimo alkoi odottaa lasta, Joonas Tolvanen kirjoitti tulevalle lapselle kirjan

Mikä urheiluseura täytti 100 vuotta? Tunnetko keskisuomalaiset kansanedustajat? Mikä marja mainitaan maakuntalaulussa? – Testaa, kenellä on kaveriporukassasi paras Keski-Suomi-tietämys

Vanhanajan huonekasvit loppuvat kukkakaupoista – Löytyykö sinun kotoasi näitä klassikkokasveja?

Viitasaarelaiset naiset innostuivat neulomaan 350 paria villasukkia veteraaneille – Neuloosi jäi päälle ja nyt he kokoontuvat kerran viikossa neulomaan ja juttelemaan

Katri, 37, teki haaveestaan totta: Jätti virkamiesuran ja perusti Muurameen kotieläinpihan, jossa pääsee rapsuttamaan ja ruokkimaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.