Päivän valinnat 11.10.

Teiniäidit

TV2 klo 19.30

Uudessa kahdeksanosaisessa kotimaisessa sarjassa Teiniäidit seurataan neljän alaikäisenä raskaaksi tulleen nuoren äidin elämää vuoden ajan. Teya, Tanja, Sanna ja Sarita ovat tulleet raskaaksi vain 15-vuotiaina. Jokaisen tytön vanhemmat ovat ehdottaneet aborttia, joskus mielipiteeseen on yhtynyt lapsen isäkin.

Aloitusjaksossa seurataan muun muassa 16-vuotiaan Teyan synnytystä, joka joudutaan käynnistämään keinotekoisesti. 16-vuotias Tanja asuu yhdessä Oona-tytön ja tämän isän kanssa. Sarita on 17-vuotias Nicklas-pojan yksinhuoltaja. Sannalla on kokemusta äitiydestä eniten kaksivuotiaan Emran-pojan huoltajana.

Päähenkilöiden elämä ei ole pelkkää äitiyttä. Mutta miten näy nuoruuden ilojen ja menojen, kun lapsi on jatkuvasti mukana kuvioissa? Eikä äitiys sinällään kenestäkään viisaampaa ihmistä tee. Virheet ja huonot valinnat kuuluvat nuoruuteen.

TV2 tuskin on tätä suunnitellut, mutta kanavan toinenkin tänään alkava uusi sarja kertoo nuorten ihmisten yllätysraskaudesta ja vanhemmuudesta. Kuusiosainen Ykskaks paksuna (Pramface) tosin on brittikomedia ja siis fiktio.

Koulujen kesäloma alkaa, ja se on tietenkin juhlan paikka. 18-vuotias Laura ja 16-vuotias James tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa bileissä. Alkoholin rohkaisemina he päätyvät sänkyyn harrastamaan seksiä. James menettää poikuutensa, ja Laura tulee kertalaakista raskaaksi.

Mukana on myös brittisarjoille tyypillinen luokkayhteiskuntateema. James tulee duunariperheestä. Lauran isällä ja äidillä rahaa riittää, ja ainokaiselle tyttärelle on jo pedattu paikka hyvästä yliopistosta.

Nimi Ykskaks paksuna on turhan rahvaanomainen ottaen huomioon, että sarjan huumori on elämänmakuista, joskaan ei hienostelevaa. Sarja on ollut Britanniassa menestys. Toinen tuotantokausi valmistuu ensi vuoden alkupuolella. TV2 lupaa näyttää myös uudet jaksot.

Tiededokumentti: USA:n valtimoilla

Yle Teema klo 21.00

Neliosainen tiededokumentti USA:n valtimolla on ottanut suuren haasteen. Sarja kuvaa ja näyttää, miten Yhdysvallat kokonaisuudessaan toimii. Tämä ei ruohonjuuritasolla onnistu, joten teknologiaguru Yul Kwon tarkastelee Yhdysvaltoja myös lintuperspektiivistä. Ensimmäisen jakson teema on ruoka.

USA:n infrastruktuuri oikeastaan kone, joka koostuu miljoonista pienemmistä koneista. Pelkästään liittovaltion sähköverkkoa on kutsuttu maailman suurimmaksi ja monimutkaisimmaksi koneeksi.

Viihdyttävä ja nopeatempoinen sarja on selvästi tehty kunnon budjetilla. Esimerkiksi ruuantuotantoa seurataan niin sadonkorjuukoneen hytistä kuin avaruudestakin satelliittikuvien avulla.

Plan-ilta lapselle

MTV3 klo 20.05

Ensimmäisenä kansainvälisenä tyttöjen päivänä konsertoidaan maailman lasten hyväksi. Lavalle nousevat muun muassa Jari Sillanpää, PMMP, Paula Koivuniemi, Diandra Flores, Iiro Rantala, Laura Närhi ja Erin. Suoran lähetyksen juontaa Jenni Pääskysaari.

Ulkolinja: Vastakohtien Yhdysvallat

TV1 klo 21.35

Kun politiikassa ryhdytään vastustamaan toista osapuolta pelkästä vastustamisen ilosta, koko poliittinen päätöksenteko vaikeutuu. Näin on tapahtunut Yhdysvalloissa, missä republikaanit ja demokraatit ovat kaivautuneet poteroihinsa. Jokaiseen asiaan on kaksi täysin vastakkaista näkökulmaa, mikä muuttaa keskustelun inttämiseksi. Miten tässä pääsi näin käymään? Siitä kertoo illan Ulkolinja-dokumentti.

Uusimmat

Tänään

"Kun miehet vanhenevat kysytään, onko tässä mitään järkeä!" – Jyväskyläläinen Swallow the Sun julkaisee levyn neljän vuoden tauon jälkeen

Jyväskyläläinen baarimestari Ella Lappalainen haki drinkkioppia Euroopasta: "Valomerkki tuli sitten, kun asiakkaat halusivat poistua"

Jyväskylän Vanhan Hautausmaan työnjohtaja Liisa Kontunen on ollut töissä hautausmaalla 17-vuotiaasta – itselleen hän ei hautaa halua ollenkaan

Konnevedellä lapsuuskesiään viettänyt kokki Pipsa Hurmerinta laittaa uuden vaihteen silmään

66-vuotias ylilääkäri lenkkeilee työmatkansa Keski-Suomen keskussairaalalle joka päivä noukkien roskia – kilometrejä kertyy vuodessa toista tuhatta

Suomalaisessa aikuisviihteessä on paljon pielessä, sanoo alalla työskennellyt Mira Villman

"Minä odotin ja odotin 20 vuotta" – Isä jo ihmetteli, mikä alle parikymppistä tytärtä vaivaa, kun tämä vain kuunteli huoneessaan Veikko Ahvenaisen levyjä

Svengaavaa joulumusiikkia tarjolla Viitasaari Areenassa

Rajoilla Ensemble konsertoi Viitasaarella espajanjalaistunnelmissa

Jyväskylässä puheoppinsa saanut Tarja Närhi kertoo, miksi ryhtyi iskelmän puolustajaksi – "Monen mielestä se on pelkkää huttua"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.