Päivän valinnat 11.2.

Laatokan ympäri

TV1 klo 22.00

Ränsistyneisyyden romantiikkaa. Niin minä kutsuisin uusintana nähtävän neliosaisen dokumenttisarjan Laatokan ympäri maisemia. Pietarilainen kuvaaja Igor Jurov on taitava työssään.

Suomen ja Venäjän sekä Neuvostoliiton yhteinen historia on ollut lähellä toimittaja Arvo Tuomisen sydäntä jo pitkään. Tämän sarjan lisäksi lähiaikoina uusitaan myös Tuomisen dokumentit Vankileirien Syväri, Äänisten vettä ja Stalinin kanava.

Laatokan ympäri on tavallaan dokumentti-roadmovie, koska matka tehdään henkilöautolla. Euroopan suurimman järven rannoilta löytyy sotahistoriaa yli tuhannen vuoden ajalta. Sarjassa tutustutaan muun muassa luostareihin ja linnoituksiin sekä teollisuushistoriaan.

Grotesco

Yle Fem klo 21.30

Hassuja nuo ruotsalaiset. Kahdeksanosainen Grotesco ilmoittaa ensimmäisellä sekunnillaan olevansa huumorisarja. Lupaus myös pidetään, mikä on aina ilahduttavaa.

Ruotsalaisen komediaryhmän sarjan jokainen jakso on itsenäinen kokonaisuus, joka on koottu tietyn teeman ympärille. Ideat voivat olla hyvinkin reikäpäisiä ja siksi hauskoja.

Ensimmäisen jakson aloitus muistuttaa scifikauhuelokuvaa. Salaisissa kaivauksissa löytyy jotain pelottavaa: aikaportaali, joka johtaa 1970-luvun Göteborgiin. Ohjelma koostuu musiikkiesityksistä, sketseistä ja revyy-esityksistä. Huumori on enemmän tai vähemmän mustaa, yleensä enemmän, kuten sarjan nimestäkin voi päätellä.

Ongelmaksi Suomessa saattaa tulla huumorin kulttuurisidonnaisuus. Grotesco nauraa nimenomaan ruotsalaisuudelle. Mitä sinä tiedät vaikkapa 1970-luvun Göteborgista ja tuon ajan Ruotsista? Mitä enemmän, sitä enemmän Grotesco naurattaa.

Hetkiä Kalliossa

TV2 klo 20.55

Uusi musiikkisarja Hetkiä Kalliossa on nimetty osuvasti. Ohjelma kestää vain viisi minuuttia, ja se kuvataan kalliolaisessa yksiössä. Jokaisessa jaksossa muusikko Anssi Kela saa yhden kollegan vieraakseen. Aloitusjaksossa hän on Irina.

Voitte jo nyt valmistautua kohtaamiseen Jukka Pojan, Jannan ja Eero Raittisen kanssa. Artisteja valitaan siis laajalla skaalalla. Mukaan mahtuvat niin tulokkaat, nykyajan tähdet kuin suomalaisen musiikkiviihteen legendaariset konkaritkin.

Itse en täysin tajua ohjelmaideaa. Aloitusjaksossa Irina vetää yhdessä Kelan kanssa coverina Pave Maijasen biisin Ai, ai, ai. Ihan hyvä esitys, ei siinä mitään, mutta siinäkö kaikki? Jep, siinä.

Takamaiden kytät

Kutonen klo 20.00

Kutosen ohjelmista kirjoittaminen huolestuttaa tv-kriitikkoa, koska kanavan tulevaisuus on epäselvä ja epävarma. Kanava on rikkonut toimilupaansa, jonka mukaan Kutonen saa näyttää vain koti- ja ulkomaisia musiikkiohjelmia. Esimerkiksi australialainen reality-sarja Takamaiden kytät (Kalgoorlie Cops) ei taatusti ole musiikkiohjelma.

Australian pohjoisterritoriota kutsutaan kengurumantereen villiksi länneksi. Paikallisella poliisilla on valvottavanaan valtava alue, joka ulottuu Darwinista aina Kakadun kansallispuistoon ja Ayers Rockille saakka. Lisäksi olosuhteet, varsinkin kuuma ja kuiva ilmasto, ovat vaikeat.

Työ on sangen erilaista kuin vaikkapa Suomen poliisilla. Esimerkiksi kadonneet turistit ja nälkäiset krokotiilit aiheuttavat jatkuvasti vaivaa.