Päivän valinnat 12.6.

Nuoret, laiskat ja tyhmät

Ensin uusi brittiläinen reality-sarja Nuoret, laiskat ja tyhmät (Young, Dumb And Living Off Mum) säikäyttää. Se vaikuttaa paperilla kovasti Big Brotherilta. Nimikin kuulostaa ääliömäiseltä, mutta se on tarkoituksellista provosointia.

Sitten selviää, että sarjan takana on BBC, johon on totuttu luottamaan. Nuoret, laiskat ja tyhmät on ollut kotimaassaan hitti.

Perusidea on joko nerokas tai sitten äärimmäisen hölmö. Otetaan kahdeksan 17–25-vuotiasta uusavutonta, pistetään heidän samaan kämppään ja katsotaan mitä tapahtuu. Monet osallistujista eivät oikeastaan ole laiskoja tai tyhmiä. Heidät vain on hemmoteltu pilalle. Kun hölmöilyosuus on nähty, nuorten pitäisi oppia normaalielämään kuuluvia taitoja kuten ruoanlaittoa ja siivoamista.

Taran monta elämää

Mainiosta ja jopa omaperäisestä draamakomediasta Taran monta elämää (United States of Tara) alkaa kolmas ja viimeinen esityskausi. Nimihenkilöä esittää erinomainen ja työstään palkittu Toni Collette.

Tara on äiti ja aviovaimo, jonka päässä asuu lukuisia sivupersoonia. Sieltä löytyy muun muassa pornahtava pissis, täydellinen 1950-luvun kotirouva ja rääväsuinen ja väkivaltainen rekkakuski. Tara ei kuitenkaan anna dissosiatiiviselle identiteettihäiriölle periksi. Hän ryhtyy opiskelemaan psykologiaa. Yleensä Taraa tukeva aviomies (John Corbett) ei ole ideasta innoissaan.

Laitetaan luotiliivit

Brittikomediasarja Laitetaan luotiliivit (Taking the Flak) nähdään uusintana. Jos se on yhä näkemättä, tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi.

Kun afrikkalaisessa Karibun valtiossa alkaa sisällissota, maa nousee kansainväliseksi uutiseksi. Tämä on onnenpotkut BBC:n Karibussa toimivalle kirjeenvaihtajalle (Bruce Mackinnon), joka näkee tähtihetkensä viimeinkin tulleen. Ilo kuitenkin laimenee, kun BBC lähettää Karibuun kovan luokan uutistiimin. Uutiskilpailu on sotaa sekin, ja totuus on suhteellinen käsite. Sarja on kuvattu Afrikassa.

Arjen designia -ilta

Design ei ole vain jotain hienoa ja kallista, vaan muotoilu on kaikkialla. Joku on suunnitellut myös sen ihan tavallisen keittiön leivänpaahtimen, olohuoneen jalkalampun ja lastenhuoneen lelulaatikon. Joku on suunnitellut myös sen laitteen tai esineen, jonka kanssa menee jatkuvasti hermot. Radio Suomessa käsitellään arjen designia toimittaja Airikka Nurmelan johdolla. Keskustelemassa ja katsojien kysymyksiin vastaamassa ovat teolliset muotoilijat Sanna Simola, Jasmiine Julin-Aro ja Timo Heino.

House

Canal+:lla tehdään tv-historiaa. Kanavalla nähdään sarjan House kahdeksannen kauden 22. jakso. Se on samalla myös huippusuositun sarjan viimeinen jakso. House-finaali nähtiin Yhdysvalloissa vajaa kuukausi sitten. Päätösjakson nimi herättää uteliaisuuden: Everybody Dies.

House ei ole ollut vain hitti, vaan sarja on muuttanut tv-draaman sääntöjä. Päähenkilö tohtori House on huippuälykäs ihminen ja erittäin hyvä työssään. Hän on myös ylimielinen, arvaamaton ja kyyninen känkkäränkkä, joka käyttää muita psykologisiin peleihinsä. House ei ole miellyttävä ihminen, mutta silti hänessä on jotain sympaattista. Enpä 1980- ja 1990-luvun brittikomedioita katsoessani arvannut, että niissä esiintyvä höpsö koomikko Hugh Laurie muistettaisiin 2000-luvulla parhaiten amerikkalaisen sairaaladraaman lääkärinä.

Uusimmat

Tänään

Uusi KSML.fi-visa testaa maakunnallisen tietämyksesi – kokeile miten hyvin tunnet knoppitietoa Keski-Suomesta

Kolumni: Sohvaperunat on tv-ohjelmien aatelia – legendaarinen lausekin olisi jäänyt syntymättä ilman ohjelmaa

"Virkamieshän minusta lopulta tuli" – liikunnan elämäntyöläisestä Erkki Huovisesta, 70, on tullut eläkkeellä autonkuljettaja, lastenhoitaja ja osa-aikainen talonmies

Kolumni: Ei ole olemassa huonoa ideaa tv-sarjalle

Surffari Annikan maailma muuttui, kun selkään ilmestyi haava – edessä oli uuden elämän opettelu ilman sormia ja varpaita

Jyväskyläläinen Markku Latvala kohtasi golfkerholla formulatähden – "Rennon ja vaatimattoman oloinen mies"

Mikke Valkonen, 23, painoi niin paljon, että kuntosalin vaaka näytti erroria – nyt ihmisen verran kiloja karistanut mies valmistuu ammattikoulusta ja aikoo personal traineriksi

Entiseltä JYP-valmentajalta kirja jääkiekon ja elämän kulmakivistä

230-vuotias tykki juhlisti 50-vuotiasta yhdistystä – Valmetin eläkeläiset ovat aktiivisia ja jopa kokoustilat meinaavat jäädä toisinaan ahtaiksi

Eivät keskisuomalaiset tosi-tv-ohjelmista lopu – nyt lähtee kaksi kaunotarta Ranskaan vankilasaarelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.