Päivän valinnat 13.2.

Leijonan luola

Nelonen klo 20.00

Raha ratkaisee. Leijonan luola perustuu suosittuun brittiläiseen Dragon’s Den -formaattiin, joka sai suomalaisen version jo vuonna 2007. Silloin ohjelman nimi oli Leijonan kita, eikä se oikein toiminut. Uusi yritys on vakuuttavampi.

Anne Berner, Jorma Terentjeff, Ari Lahti, Riku Asikainen ja Oskari Lehtonen ovat menestyneitä sijoittajia ja bisnes-enkeleitä, jotka pistävät peliin omia rahojaan. Heidän eteensä saapuu ihmisiä, joilla on rahoitusta tarvitseva liikeidea, palvelu tai tuote. Mikäli esittely ja vastaukset lisäkysymyksiin ovat vakuuttavia, voidaan lyödä kättä päälle ja ryhtyä tekemään bisnestä.

Paitsi että ei homma oikeasti näin toimi, vaikka se siltä tv-ruudussa näyttääkin. Sijoituspäätös Leijonan luolassa merkitsee tosielämässä sanoja ”olen kiinnostunut, jatketaan asian selvittelyä”.

Ensimmäisessä ohjelmassa käydään läpi viisi hyvin erilaista liikeideaa, joista yksikään ei kuulu kylähulluosastolle. Ensimmäisenä rahoitusta kaivataan taistelulajien urheiluvälineiden tuotantoon ja myyntiin. Viimeinen projekti koskee autojen päästöjen vähentämistä.

Jäähyväisiä

Yle Fem klo 21.00

Johan Bargumin kirjaan perustuva kolmiosainen elokuva Jäähyväisiä (2010) nähdään uusintana. Elokuva kertoo ihmisistä, jotka eivät tunne toisiaan. Näemme kohtauksia heidän elämästään, mikä antaa minisarjalle episodimaisen rakenteen.

Tärkeimpiä hahmoja ovat pikkupoika Sebastian (Einar Zilliacus) ja hänen isänsä, opettaja Tomas (Anders Slotte). Jokainen jakso alkaa ja päättyy heidän tarinallaan. Sarja kattaa kaksi vuotta Helsingissä asuvan isän ja pojan elämästä.

Olette kenties törmänneet ennakkoluuloon siitä, miten pohjoismainen draama saattaa joskus olla hidastempoista ja jäykkää. Ennakkoluulot eivät synny tyhjästä. Jäähyväisiä on juuri sellainen tv-draama. Ei arjen kuvaamisessa mitään pahaa ole mutta siinä on, että arkea kuvataan tylsästi.

Vietnamin monet maut

Yle Fem klo 20.00

Täytyy myöntää, että Vietnamin keittiö ei ole kovin tuttu, vaikka aasialaista ruokaa tuleekin tehtyä. Ruotsalainen Ahn Le on vietnamilaista sukua ja tuntee isänmaansa kulttuurin ja kielen. Hän tutustuu vietnamilaiseen ruokaan paikan päällä Saigonissa ja tekee sitä itse keittiössä.

Aloitusjakson teema on katukeittiöt. Tavallisille vietnamilaisille paikallinen ruoka tarkoittaa pitkälti juuri sitä. Erilaisia kohtuuhintaisia, länsimaalaisittain puoli-ilmaisia ja tarjonnaltaan laadukkaita ruokakojuja on valtavasti. Aloitusjaksossa testataan muun muassa kevätrullia, katkarapuja ja siankorvia.

Ahl Le itse kokkaa kanakeittoa ravunsaksien ja yrttien kera. Siankorvat jätän väliin, mutta kanakeiton reseptin pistän mieleen.

Radion sinfoniaorkesterin konsertti

Yle Radio 1 klo 19.03

Radion sinfoniaorkesterin suorana lähetyksenä kuultavassa konsertissa orkesterin eteen astuu Louvren muusikot -orkesteristaan kuulu pariisilaiskapellimestari Marc Minkowski. Konsertissa kuullaan Mozartin Sinfonia nro 25 sekä Rottin Sinfonia E-duuri.

Aktiivisesti Eurooppaa kiertävä Minkowski on ollut Sinfonia Varsovan musiikillinen johtaja vuodesta 2008. Hän vierailee säännöllisesti eri sinfoniaorkestereiden edessä esittäen erityisesti 1900-luvun säveltäjien teoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.