Päivän valinnat 13.3.

Nykäsen Matti

JIM klo 20.00

En ole vielä katsonut uuden reality-sarjan Nykäsen Matti aloitusjaksoa. Koska ennakkoluulot ovat yleensä asiantuntemusta, veikkaan, että sarja on tylsä. Käyn nyt katsomassa aloitusjakson.

Jep, olin valitettavasti oikeassa.

Matti Nykänen tuli suomalaisten tietoisuuteen 30 vuotta sitten Oslon mäkikisoista. Siitä eteenpäin Matti on ollut kansallinen julkkis ja yhteistä omaisuutta. Minäkin kutsun häntä tässä jutussa luontevasti pelkästään Matiksi, vaikka en miestä lainkaan tunne.

Heti aluksi Matti tekee selväksi, että mediassa syntynyt kuva hänestä on väärä. Nyt tv-katsojille kerrottaisiin totuus. Tälläkin kertaa myytti on totuutta mielenkiintoisempi.

Matti tekee ajaa parran, harjaa hampaat ja syö aamiaisen. Matti tilaa kahvin ja laulaa yleisölle Kanarialla. Matti hyppää mäkeä ja ajaa autoa. Totuus Matti Nykäsestä on siis se, että hän elää ihan tavallista elämää. Ainakaan itselleni tämä ei ole suuri paljastus.

Iholla

Sub klo 22.00

Kuten Nykäsen Matti myös Iholla kertoo tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä. Ehkä joskus vielä tajuan, mikä siinä on niin viihdyttävää.

Sini, Esin, Maria, Heli, Saara ja Pia ovat 16–45-vuotiaita suomalaisia naisia. Heille on annettu videokamera, jonka avulla he ovat dokumentoineet omaa elämäänsä ja ajatuksiaan. Siksi ohjelma väittää, että se ei ole realityä, vaan täyttä totta. Tämä pitäisi paikkansa vain, mikäli naisten elämää seurattaisiin 24/7, eikä materiaalia jälkikäsiteltäisi mitenkään.

Kun amatöörit päästetään kuvaamaan elämäänsä lähietäisyydeltä, on helppo arvata, mitä siitä seuraa. Nimittäin heiluvaa videokuvaa, joka tekee herkimmät merisairaiksi, ja lähikuvia naamoista.

Kieltämättä sarjassa päästään lähemmäksi tavallista ihmistä kuin reality-sarjoissa yleensä. Kun nainen tilittää intiimisti elämäänsä kameralle, siis minulle, siitä tulee vaivautunut olo. Eiväthän nämä asiat minulle kuulu, eivätkä ne minua kiinnosta.

Kiehtova maailma: Ihmisen planeetta

TV1 klo 19.00

BBC:n kahdeksanosainen dokumenttisarja kertoo eläimestä lajiltaan homo sapiens. Ravintoketjun huipulla tuhansia vuosia keikkunutta ihminen on lajeista menestynein. Ihmisen ja luonnon suhde on monimuotoinen ja haastava.

Ihminen on pystynyt asettumaan hyvin erilaisille seuduille aina arktisista olosuhteista vuoristoihin ja viidakkoihin. Tämä on vaatinut mukautumista, rohkeutta ja muiden lajien hyödyntämistä.

Jokaisessa jaksossa tutustutaan erilaisiin olosuhteisiin, joihin sopeutuminen vaatii erilaisia ratkaisuja. Ensimmäisenä vuoron saavat valtameret. Saarilla ja rannikoilla asuvat ihmiset ymmärtävät usein merta tavalla, jota tiede ei pysty vieläkään selittämään.

Suuria odotuksia

TV1 klo 21.00

Charles Dickens on taatusti yksi filmatisoiduimmista kirjailijoista maailmassa. Suurin osa tv-sarjoista ja elokuvista on ollut luontevista syistä brittiläistä tuotantoa. BBC on tehnyt Dickensin 200-vuotissyntymäpäivän kunniaksi uuden versio klassikosta Suuria odotuksia (Great Expectations). Kolmeosainen minisarja onkin komeaa katsottavaa.

Suuria odotuksia kertoo orpopoika Pipin traagisesta elämästä. Pip elää köyhyydessä, eikä hänen tulevaisuutensa vaikuta yhtään paremmalta. Pip ei kuitenkaan anna periksi. Monia asia muuttuu, kun Pip saa yllätyksekseen kuulla, että hänelle on tulossa täysi-ikäisenä suuri perintö.

Suuria odotuksia on taattua BBC-laatua. Epookkidraama on myös visuaalisesti poikkeuksellisen näyttävää työtä. Näyttelijäkaarti on nimekäs ja taitava.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Magnus Mali ällistytti parikymppisenä Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa – nyt Jahdistakin tuttu tietopankki asuu Jyväskylässä, jossa "maalaispoika" viihtyy paremmin kuin pääkaupunkiseudulla

Jämsän maajussi ei päässyt ohjelmaan, mutta sai elämänsä kirjeen – "Siinä on mun mies"

Kolumni: Sinun makusi ei ole koko maailma

Jyväskylän hurja muodonmuutos kuvina – Jussi Jäppisen kuvasarja jatkuu ja ulottuu nyt lähihistoriaan

Legendaarinen ravintola "Tirra" sijaitsi teatterin naapurissa Jyväskylässä: "Jatketaan peliä ihan kohta, kun olen käynyt sanomassa repliikit"

Näyttelijän tytär näki kohtauksen, jota ei olisi saanut nähdä – Ansa Ikosen roolihahmo kivitettiin Keuruulla 1943

Yksi laulu muutti Petri Laaksosen elämän – "Olen saanut esittää sitä kaikille tänä aikana virassa olleille presidenteille"

Kolumni: Onnellinen on se ihminen, joka ei vielä ole nähnyt tänään televisiossa näytettävää huumoriklassikkoa

Jyväskyläläinen kustantamo julkaisee Eppu Normaalista valokuvateoksen tekstimaustein – "20 vuotta sitten herrat eivät edes halunneet olla kuvattavina"

Ruutua, kukkia ja pliseerauksia – Katso kuvasarja naisten syysmuodista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.