Päivän valinnat 13.7.

Historia: Safarin historia

Näyttelijä Richard E. Grant tarkastelee uusittavassa kaksiosaisessa dokumentissa safarien vaiheita aina suurriistanmetsästäjistä nykyiseen ekoturismiin. Sarjan isännän valinta ei suinkaan ole sattuma. Grant on syntynyt eteläisen Afrikan Swazimaassa ja on sekä Swazimaan että Britannian kansalainen.

Upeissa maisemissa asuu monenlaisia villieläimiä, mutta runsaat luonnonvarat ovat olleet Afrikalle sekä siunaus että kirous. Sadan vuoden ajan suurriistanmetsästäjät saapuivat alueelle hakemaan seikkailuja ja rikkauksia. Theodore Roosevelt, Ernest Hemingway, Winston Churchill, brittikuninkaalliset ja monet muut elämää suuremmat hahmot inspiroivat kirjoja ja elokuvia käydessään metsästämässä “viittä suurta”: leijonaa, norsua, puhvelia, sarvikuonoa ja leopardia.

Safarin historia heijastaa asenteitamme suurriistanmetsästykseen, matkailuun, siirtomaavaltaan ja Itä-Afrikan taloudelliseen kehitykseen.

Dave’s London

Lontoo on ollut in 1960-luvulta lähtien, mutta aivan erityisesti suurkaupunki on muodissa juuri näinä aikoina. Tästä kiitos kuuluu kuningatar Elisabetin 60-vuotisen valtakauden juhlinnalle ja kuun lopulla alkaville Lontoon olympialaisille. Tämä antaa hyvän syyn uusia kuusiosainen sarja Dave’s London.

Sittemmin suomalaistunut toimittaja David Mawby syntyi Pohjois-Lontoossa. Hänen ideansa on, että katsojille ei esitellä tutuinta turisti-Lontoota, tai edes tunnetuimpia historiallisia merkkipaikkoja, vaan jotain aivan muuta. Tuon muun pitää kuitenkin olla tavalla tai toisella hyvin brittiläistä.

Matka tosin alkaa kohtalaisen tutulta paikalta, Towerin sillalta. Alexander Palace on nähnyt vuosien vieriessä kaikenlaista. Se on ollut muun muassa sotavankila ja konserttipaikka, ja BBC syntyi juuri siellä.

Estradilla: Tangon maailmat

Viime kesänä Seinäjoen Tangomarkkinoilla nähtiin poikkeuksellinen konsertti, kun suomalaisen ja argentiinalaisen tangon mestarit yhdistivät voimansa. Itsenäisyyspäivänä Radio Suomessa kuultiin taltiointi konsertista, ja nyt tunnelmaan voi virittäytyä television välityksellä.

Suomalaisista tangotähdistä konsertissa esiintyvät Kaija Lustila, Suvi Karjula, Marko Maunuksela, Johana Debreczeni, Jari Sillanpää ja Eino Grön. Seinäjoella nähdyt argentiinalaissuuruudet ovat Las Horacio Ferrer, Miguel Angel Zotto & Daiana Gúspero sekä Botafogon tanssijat. Konsertin juontavat Johanna Pirttilahti ja Juha Ahonen.

Elämää jättikaupungeissa

Kun itse asuu hieman keskivertoa suuremmassa suomalaiskaupungissa, planeettamme suurimmat metropolit tuntuvat melkein scifiltä. Kolmeosaisessa BBC-sarjassa Elämää jättikaupungeissa vieraillaan 21:ssä yli kymmenen miljoonan asukkaan suurkaupungissa.

Brittitoimittaja Andrew Marr tutustuu meluisiin ja hektisiin suurkaupunkeihin ja niiden asukkaisiin. Ensimmäisessä jaksossa kaupunkeja on viisi. Perinteinen Lontoo on juuri nyt muodissa muutenkin. Mexico Cityä pidetään vaarallisena paikkana asua ja vierailla. Shanghai on kasvanut nopeasti moderniksi jättikaupungiksi, jossa raha puhuu kovalla äänellä. Tokio uhkuu tehokkuutta ja tekniikkaa ja voi tuntua länsimaisesta ihmisestä vieraalta. Bangladeshin pääkaupunki Dhaka kasvaa erittäin nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Nämä biisit Tuure Kilpeläinen tekisi kollegoilleen JouluCircukseen – "miehekäs, herkkä vyörytys" ja maalauksellinen murhaballadi

Seurahuoneen disko taisteli Raatikellarin kanssa asiakkaista aikana, jolloin keskiolut oli vielä kortilla

Viitasaaren joulunavaus ja kääntösillan siunaus samalla kertaa – soppatykistä lämmintä keittoa ja päälle glögiä

50 vuotta täyttävä arkkitehti Leena Rossi kertoo Alvar Aallon vaikuttaneen häneen lapsesta lähtien – nämä kohteet Jyväskylästä sopisivat maailmanperintökohteiksi

Näyttelijä-laulaja Jussi Lampi matkustaa Keski-Suomeen "yhden miehen ylivoiman" takia: "Näin hyvän ystävän löytäminen aikuisena on harvinaista"

Lähipiiri patisti Oku Luukkaisen, 34, lääkärin pakeille, ja diagnoosiksi tuli uniapnea – “Pahimmillaan olin hengittämättä yli minuutin”

Kolumni: Big Brother lopettaisi suhteen heti

Pauno Paajala on maanantaina alkavan Rattikärpänen-tv-ohjelman sankari – ajoi elämänsä raskaimman matkan viime elokuussa

Tämä oli se kerta, kun lintubongarit käyvät luontokuvaajan luonnon päälle – mutta lopulta sinnikkyys palkittiin: "Tunnin, puolentoista välein se kuitenkin aina piristyi"

Kolumni: Synnyttikö visailu presidentinkin? – Tuttu juttu Shown katsominen tuntuu aikasiirtymältä 90-luvulle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.