Päivän valinnat 14.2.

Tiededokumentti: Sanojen planeetta

Yle Teema klo 21.00

Voisin katsoa ihan mitä tahansa, missä esiintyy Stephen Fry. Itse asiassa katsonkin, sekä myös kuuntelen, sillä miehen pehmeä ja tunnistettava ääni on oleellinen osa hänen viehätystään. Sivistynyt ja älykäs Stephen Fry on oikea mies isännöimään viisiosaista BBC-dokumenttia Sanojen planeetta.

Aihe on kunnianhimoinen, joskin vaikeasti visualisoitava. Ihminen ei olisi ihminen ilman kieltä, jota käytetään keskinäiseen kommunikointiin. Kieli ja puhuminen tuntuvat meistä itsestäänselvyydeltä, vaikka kyseessä on itse asiassa hyvin monimutkainen ja suorastaan nerokas prosessi.

Ohjelma ei suinkaan koostu vain puhuvasta Stephen Frystä. Mukana on dramatisoituja jaksoja, ja sarjassa myös kierretään ympäri maailmaa. Aloitusjaksossa käsitellään loogisesti ihmiskielen syntyvaiheita, mikä vie Fryn Afrikkaan asti. Vaikuttaa siltä, että kieli ei ole geeneissämme synnynnäisenä kykynä, vaan että kyseessä on kulttuurillinen ilmiö.

Kulttuuritunti: Filmiryhmä

Yle Radio 1 klo 17.20

Radion 1:n uudessa sarjassa Filmiryhmä käsitellään elokuvaa monesta eri näkökulmasta. Nyt ei ole kyse uusimmista Hollywood-hiteistä, vaan elokuvasta yleisemmin. Jukka Kuosmanen, Jukka Mikkola, J.P. Pulkkinen ja Anna Tulusto voivat käsitellä esimerkiksi tiettyä ohjaajaa tai tyylilajia.

Ensimmäisen ohjelman aiheena on komedia. Chaplinista Boratiin on pitkä matka. Huumorin taustalla on lähes aina vakava aihe. Pelkästään hassulla hatulla naurattaminen ei vie kovin pitkälle, jos minnekään. Haastateltavina ovat elokuvaohjaajat Johanna Vuoksenmaa ja Jarmo Lampela.

Filmiryhmän tulevia aiheita ovat ainakin Hitchcock, Woody Allen, Jörn Donner, toimintasankarit, elokuvan historiankirjoitus ja suomalainen elokuvapuhe.

Veljesten keittiössä

Yle Fem klo 20.30

Eilen Yle Femillä alkoi uusi ruokasarja, jossa tutustutaan vietnamilaiseen keittiöön. Tänään uusin jaksoin jatkuu tanskalainen Veljesten keittiössä.

Veljekset James ja Adam Price tekevät rennolla otteella perinteistä ruokaa, pieniä yllätyksiä unohtamatta. Terveysasiat on nyt unohdettu, tai ainakin jätetty muiden huoleksi. Vain maku ratkaisee.

Adam on teettänyt kotikeittiöönsä täydellisen remontin. Siksi ensimmäisessä jaksossa valmistaudutaan uuden keittiön avajaisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa monenlaista pikkupurtavaa ja drinkkejä. Nyt keskitytään varsinkin kasvisruokiin.

Ulkolinja: Napapiirin Kongo

TV1 klo 22.00

Suomi tukee avokätisesti ulkomaisia kaivosyhtiöitä mutta pyytää vain vähän maksuja maaperänsä rikkauksista. Lapin yliopiston professorin mukaan on vaara, että Lapista tulee pelkkä raaka-ainereservaatti, Napapiirin Kongo. Valtio kumartaa ulkomaisille kaivosjäteille mutta pyllistää Lapin perinteisille kullankaivajille.

Kullankaivaja Jukka Kelan mukaan ammattimainen kullankaivuu Lemmenjoella loppuu lähivuosina. Suomalaisia yksittäisiä kullankaivajia on helpompi kyykyttää kuin suuria ulkomaisia kaivosyhtiöitä. Koko kaivosalaa mustannut Talvivaara herätti Suomessa kaivosalan vastustajat ja ympäristöväen. Myös Ruotsissa kritiikki kaivosalaa kohtaan on kasvanut.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.