Päivän valinnat 15.2.

Totuus rakkaudesta

TV1 klo 20.00

Rakkaus, se on suuri mysteeri. Uusi kotimainen 16-osainen sarja Totuus rakkaudesta tulee siksi tarpeeseen. En ole nähnyt muuta kuin aloitusjakson, mutta jos sarja todella kertoo lopullisen totuuden rakkaudesta, olen todella yllättynyt.

Vakavasti puhuen, Totuus rakkaudesta käsittelee rakkautta ja ihmissuhteita monesta eri näkökulmasta. Siinä kaikki. Elokuvassa puhuvat ihmiset ovat julkkiksia. Ei ole mitään syytä olettaa, että he tuntisivat rakkauden jotenkin paremmin kuin tavikset. Mikäli mediaa on uskominen, pikemminkin päinvastoin. Itse ainakaan en ottaisi rakkausvinkkejä vastaan Anu Saagimilta.

Saagimin lisäksi rakkaudesta puhuvat esimerkiksi Janne Kataja, Lotta Backlund, Roman Schatz, Teuvo Loman, Katja Ståhl, Mikko Kuustonen, Rosa Meriläinen, Anna Perho, Matti-Esko Hytönen, Oskari Katajisto, Tuomas Enbuske, Raija Pelli, Stefan Lindfors, Maria Veitola, Kari Salmelainen, Ismo Leikola ja Simo Frangen.

Totuus rakkaudesta perustuu australialaiseen formaattiin. Aloitusjakso keskittyy siihen, mikä toisessa ihmisessä kiinnostaa ja innostaa naista ja miestä.

Radioateljee esittää: Noitien pauloissa

Yle Radio 1 klo 22.05

Latinalaisessa Amerikassa taikausko on erottamaton osa elämää. Noitien apuun turvautuvat niin tavalliset ihmiset, liikemiehet, viranomaiset kuin poliitikot. Noituuden juuret ovat intiaanikulttuureissa, johon mausteensa ovat antaneet aasialaisten, afrikkalaisten ja eurooppalaisten maahanmuuttajien uskomukset.

Helpottaakseen kristinuskon omaksumista papit yhdistivät katolisuuteen intiaanien ikivanhat palvontapaikat.

Vaikka intiaanit ennestään uskoivat hyvän ja pahan käyvän ikuista taistelua, espanjalaisten pappien kertomukset paholaisen äärettömästä vallasta herättivät suunnatonta pelkoa, eihän ihmisillä ollut edes taikoja niin suurta pahaa vastaan.

Pelko kasvoi, kun papit väittivät kaikkien kastamattomien olevan noitia. Myös tarinat pyhimysten luiden ja vaatekappaleiden parantavasta voimasta vahvistivat uskoa taikavoimiin.

House of Cards Netflix

Maksullinen (8 e/kk) nettipalvelu Netflix tarjoaa katsottavaksi jo aiemmin esitettyjä tv-sarjoja ja elokuvia. House of Cards on kuitenkin Netflixin ensimmäinen ihan oma sarja. Se on siis tehty nimenomaan Netflixiä varten ja löytyy (laillisesti) vain sieltä.

Turhan vaatimattomasti Netflix ei ole sarjatuotantoon lähtenyt. Yksi tuottajista ja myös pilottijakson ohjaaja on Hollywoodin taitavimpiin kuuluva elokuvantekijä David Fincher. Pääroolissa on kaksinkertainen Oscar-voittaja Kevin Spacey. Myös käsikirjoitus ja tuotantoarvot ovat kohdallaan ja komeita. Ensimmäisen kauden budjetin väitetään olleen peräti sata miljoonaa dollaria.

Francis Underwood (Spacey) on kongressiedustaja ja ryhmäpiiskuri Washingtonissa. Häikäilemätön ja kunnianhimoinen Underwood vetelee naruja taustalla, tekee politiikan likaiset työt ja on valmis melkein mihin vain saavuttaakseen tavoitteensa. Kun uuden presidentin jo lupaama ulkoministerin paikka menee sivu suun, Underwood ei ole hyvä häviäjä.

House of Cardsin ensimmäisen kauden kaikki 13 jaksoa löytyvät Netflixistä suomeksi tekstitettyinä. Mainoskatkot ja jakso/viikko tuntuvat nykyään armottoman vanhentuneilta käytännöiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.