Päivän valinnat 15.3.

Middle

MTV3 klo 15.20

Sopivasti yleistäen voidaan sanoa, että perhekomedioita on kahta eri sorttia: imeliä ydinperheylistyksiä ja sitten niitä toisenlaisia. Uusi amerikkalainen tilannekomedia Middle on vähän kumpaakin, joskin hieman enemmän jälkimmäistä ryhmää. Perhe ei suinkaan ole ongelmaton, mutta loppujen lopuksi perhe pitää yhtä ja pysyy kasassa.

Frankiella (Patricia Heaton) ja Mikellä (Neil Flynn) on kolme suunnilleen teini-ikäistä lasta. He asuvat Yhdysvaltain keskilännessä Indianassa, jota jotkut myös punaniskavyöhykkeeksi kutsuvat.

Nykymuodin mukaisesti purkkinaurua ei käytetä, ja perhe-elämän kuvaamisessa pyritään dokumenttimaiseen tyyliin. Vaikka kaikki on tarkkaan käsikirjoitettua ja mietittyä, tämä pyritään pitämään piilossa.

72 tuntia: rikos

TV5 klo 00.00

Kanadalainen sarjauutuus 72 tuntia: rikos (72hrs: True Crime) kertoo todellisista rikostapauksista. Osittain käytetään hyväksi aitoa dokumentaarista materiaalia, loput täydennetään rekonstruktioiden.

Sarjan nimi tulee siitä, että mikäli poliisi ei saa selville syyllistä 72 tunnissa, rikos hautautuu helposti lopullisesti. On myös havaittu, että usein henkirikoksissa uhrin viimeiset 72 tuntia sisältävät vihjeen syyllisen henkilöllisyydestä.

Murhien lisäksi sarjassa käydään läpi ryöstöjä, tuhopolttoja, raiskauksia, väärennöksiä ja tuhopolttoja. Tapauksen tiimoilta haastatellaan rikostutkijoita ja poliiseja sekä uhrin tai syyllisen tunteneita henkilöitä.

Sarja myös valottaa rikosteknistä ja oikeustieteellistä tutkintaa. Rikosten selvittämisessä on käytetty DNA-tutkimuksia, kemiallisia analyyseja ja käytösprofilointeja. Lisäksi ohjelmassa käsitellään rikosten vaikutuksia ja seurauksia uhriin, syylliseen, tutkijoihin, läheisiin, työkavereihin sekä laajemmin koko yhteiskuntaan.

Saran ja Meri-Tuulin metropolit

Liv klo 21.30

Uudessa kotimainen matkailu- ja lifestyle-ohjelmassa Saran ja Meri-Tuulin metropolit Sara La Fountain ja Meri-Tuuli Lindström kiertävät maailman suurkaupunkeja. Perinteiset turistikohteet jätetään kuitenkin vähemmälle. Kulttuuriin, ruokaan ja muotiin tutustutaan kaupungissa asuvien ulkosuomalaisten kautta. Koska Sara ja Meri-Tuuli tunnetusti osaavat kokata, kunkin jakson lopussa tehdään paikallista ruokaa.

Jäynäjäbä

TV2 klo 20.30

Juuri tätä maailma tarvitsikin, uuden piilokamerasarjan. Onneksi brittiläinen Jäynäjäbä (The Pranker) ei ole aivan perinteinen tyylilajinsa edustaja. Tästä kiitos kuuluu koomikko Ross Leelle, joka pistää itsensä täysillä peliin.

Ross Lee vetää lukuisia erilaisia roolihahmoja, joilla hän sitten hämmentää kohtaamiaan ihmisiä. Lee voi olla vaikkapa sokkotreffien mies, joka puhuu naiselle käsinuken kautta. Tai vanha nainen, joka käyttäytyy sangen oudosti. Perhe Fami-Leen jäsenet muistuttavat kovasti toisiaan, koska Ross Lee esittää heitä kaikkia.

Piilokamerajaksot muistuttavat kovasti käsikirjoitettuja sketsejä. Ross Leellä riittää pokkaa ja uskallusta. Ihme että kukaan ”uhreista” ei vedä häntä turpiin.

Marko Ahonen