Päivän valinnat 16.3.

Dr. Phil

Nelonen klo 17.45

Katsokaa tuota kuvaa tohtori Philistä. Vaikuttaako hän enemmän omahyväiseltä pässiltä vai vilpittömältä ihmisten auttajalta? Kummallakin koulukunnalla on kannattajansa. Dr. Phil palaa tänään Nelosen alkuillan ohjelmistoon.

Omasta puolestani olen enemmän pässiporukkaa. Jo itsensä kutsuminen tohtori Philiksi vaikuttaa teeskennellyltä vaatimattomuudelta. Miehen olemuksessa on jotain niljakasta.

Silti Philin puhuu ohjelmissaan yleensä ihan viisaita. Phil osaa käyttää tervettä järkeä. Olen yleensä hänen kanssaan ihan samaa mieltä. Kulttuurierot tulevat kuitenkin toisinaan väliimme. Ehkä miehen ärsyttävyyskin on vain amerikkalaisuutta.

Tänään Phil pui visaista huoltajuuskiistaa, jonka osapuolina ovat leski-isä ja täti, jonka luona lapsi on asunut viime vuodet. Periamerikkalaiseen tyyliin studiossa ovat mukana myös kummankin osapuolen lakimiehet.

Kova laki

TV2 klo 22.05

Yhdysvalloissa se aito ja alkuperäinen Kova laki (Law & Order) päättyi vuonna 2010 kahdenkymmenen esityskauden jälkeen. TV2:lla alkaa illalla sarjan viimeisen tuotantokauden jaksot, joita ei ole meillä ennen nähty. Kova laki -herkkua on luvassa vielä 23 jakson verran.

On totta, että Kova laki toistaa kaavaansa jaksosta toiseen. Asiasta on kuitenkin turha valtavasti valittaa, koska kaava toimii. Tästä kiitos kuuluu ensiluokkaiselle käsikirjoitustyölle. Päähenkilöt ovat vuosien mittaan vaihtuneet monta kertaa, mutta se ei ole vaikuttanut mitenkään Kovan lain laatuun tai tyyliin.

En keksi toista tv-sarjaa, joka olisi ollut yhtä tasalaatuinen yhtä pitkään kuin Kova laki. Tämä pätee kaikkiin Kova laki -sarjoihin. Katsoja saa juuri sitä, mitä tilaakin.

Illan jaksossa parkkihallista löytyy surmattuna Irakin sodan nuori veteraani. Poliisit löytävät kytköksiä muun muassa sotavankien kidutukseen.

Pikku Kakkonen

TV2 klo 17.00

Tutut liikennepuistopoliisit palaavat Pikku Kakkoseen kymmenen uuden jakson voimin. Vanhempi konstaapeli Maltti (Jerry Mikkelinen) ja nuorempi sellainen Valtti (Jussi Ollila) joutuvat jatkuvasti jännittäviin, vaan ei lainkaan vakavamielisiin seikkailuihin. Samalla lapset saavat turvallisuuskoulutusta. Lupsakkaat Maltti ja Valtti pysyvät iloisina, vaikka kaikki ei aina menekään suunnitelmien mukaisesti.

Radioateljee esittää: 29Kissoja ja ihmisiä

Yle Radio 1 klo 22.05

Ruokakunnassamme asuu kaksi kissaa, joten pidän itseäni kissaihmisenä. Kissa opettaa ihmiskumppanilleen nöyryyttä ja kärsivällisyyttä. Kissa on ihmiskumppaninsa peili, mistä syystä monet eivät voi kissoja sietää. Ystävällisyyteen ja huolenpitoon vastataan samalla mitalla kuten tietenkin myös huonoon kohteluun.

Radioateljeen ohjelma Kissoja ja ihmisiä kertoo lajien välisestä ystävyydestä. Eläintiede alkaa vähitellen ymmärtää sen, minkä jokainen eläimen kanssa rinnakkain elänyt on tiennyt aina. Eläimet ovat tuntevia olentoja, yksilöitä siinä missä ihmisetkin.

Eläimen kanssa voi kommunikoida ja eläimeen voi myös muodostaa läheisen tunnesuhteen. Ohjelmassa kissojen kanssa pitkään eläneet ihmiset pohtivat näitä eläinsuhteita.

Kissaihmiset ovat keskenään yhtä samanlaisia kuin kissatkin. Yhden mielestä on rikos pitää kissaa kaupungissa, jossa se ei koskaan pääse pihalle. Toinen ymmärtää hyvin, ettei koko ikänsä sisätiloissa viettänyt otus edes halua ulos. Kaikkia kuitenkin yhdistää syvä kiintymys eläimiin.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.