Päivän valinnat 16.7.

Huomenta Suomen Kesäaamu

Tämän viikon arkipäivinä Huomenta Suomen Kesäaamu lähetetään Porista. Syy ei suinkaan ole pelkästään se, että Pori on mukava kesäkaupunki. Kaupungissa järjestetään suuri keskustelutilaisuus SuomiAreena, jossa mukana on suomalaisia ja ulkomaalaisia politiikan, kulttuurin ja talouden kärkinimiä.

Seitsemättä kertaa järjestettävä SuomiAreena on ottanut mallia Ruotsista. Viikon aikana lähes sataan tapahtumaan osallistuu 500 puhujaa. Nimilista on niin laaja, että olisi väärin nostaa esiin yksittäisiä nimiä. Puhujina on kaikenlaista porukkaa alkaen suomalaisista viihdetaiteilijoista ja päättyen kansainvälisiin ihmisoikeusaktivisteihin.

SuomiAreenan puhujat vierailevat myös MTV3:n aamuohjelmassa. Luvassa on siis tiukkaa asiaa, vaikka meillä heinäkuu onkin perinteisesti kesäloman aikaa. Lähetyksiä juontavat tutut kasvot, Porista kotoisin oleva Kirsi Alm-Siira sekä Lauri Karhuvaara ja Kari Lumikero.

Good Wife

Me vanhat ja väsyneet muistamme Michael J. Foxin jo komediasarjasta Perhe on paras (Family Ties, 1982–1989). Mainio Back to the Future -trilogia teki Foxista elokuvatähden ja myöhemmin kasari-ikonin. Vuonna 1991 diagnosoidun Parkinsonin taudin vuoksi elokuvien ja tv-sarjojen tähtiroolit ovat sittemmin jääneet menneisyyteen.

Michael J. Fox vierailee tänään menestyssarjassa Good Wife eikä suinkaan ensimmäistä kertaa. Fox esittää asianajaja Louis Canningia, jolla on samat terveydelliset ongelmat kuin näyttelijällään. Good Wife välttää taitavasti ”suloinen vammainen, kuin oikea ihminen” -kliseet. Canning käyttää sairauttaan härskisti hyväkseen oikeussalissa. Ei ole väliä, tunteeko tuomari ja jury myötätuntoa vai sääliä, kunhan se koituu Canningin eduksi oikeustaistelussa.

Prisma: Enkelit ja tiede

Minun on hyvin vaikea käsittää sitä, että jotkut uskovat enkeleitä olevan oikeasti olemassa. Ihanko totta? 2000-luvulla maassa, jossa kaikki osaavat lukea ja käyvät vähintään peruskoulun? Ihmisen mieli pystyy hämmästyttäviin saavutuksiin.

Amerikkalaisessa Prisma-dokumentissa Enkelit ja tiede ei sentään tutkita sitä, onko enkeleitä oikeasti olemassa. Kyse on kuitenkin tiedeohjelmasta. Sen sijaan tavataan ihmisiä, jotka ovat hädän hetkellä omasta mielessään kohdanneet enkelin ja saaneet tältä apua.

Teorian mukaan hengenvaarallisessa tilanteessa ihmisen aivot saattavat mennä ”enkelivaihteelle”, jolloin hänestä tuntuu, että ulkopuolinen henkilö saapuu apuun. Onko kyseessä kehon äärimmäinen refleksi? Voisiko ulkopuolisen henkilön aistiminen vaarallisissa tilanteissa olla jopa syy ihmisten uskoon yliluonnollisille asioille?

Dokumenttiprojekti: Puhtauden paluu

Yhdysvalloissa joka kahdeksas tyttö haluaa mennä naimisiin neitsyenä. Fundamentalistiset kirkot kieltävät jäseniltään muun muassa esiaviollisen seksin. Tunnetut poliitikot kannattavat siveysaatetta vastustaakseen nykyajan ”moraalista rappiota”. Vastuuta korostavan seksuaalikasvatuksen sijaan koulujen opetuksessa painotetaan pidättyvyyttä.

Dokumentissa Puhtauden paluu seurataan kahden vuoden ajan Wilsonin perhettä, jonka nuoriso lupaa olla edes suutelematta seurustelukumppaniaan, ennen kuin pappi on sanonut aamenen. Perheen nuoret valmistautuvat sadunkaltaisiin häihin ja haaveilevat komeista, Jumalaa pelkäävistä prinsseistä, joiden kanssa elää onnellisena elämänsä loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.