Päivän valinnat 17.3.

Terra Nova

MTV3 klo 21.00

Niinhän siinä siten kävi, että isolla hypellä ja rahalla tehty scifi-draama Terra Nova elää vain yhden esityskauden, 13 jakson, verran.

Ei auttanut tuottaja Steven Spielbergin nimi ja taidot. Ei auttanut sekään, että Suomessa Terra Nova on kerännyt katsojia aika hyvin. Joten mikä meni pieleen?

En ole Terra Novan kohtalosta yllättynyt. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että sarja on ollut parhaimmillaankin keskinkertainen. Puheet ”kaikkien aikojen kalleimmasta tv-sarjasta” eivät vakuuta, jos ne eivät näy lopputuloksesta.

Koska me scifistit emme ole tarpeeksi suuri ryhmä, Terra Nova ei voinut luottaa vain meihin. Meidän suosikkisarjojemme eteen laitetaan yleensä etuliite ”kultti”. Terra Nova otti käyttöön aika hyvän scifi-idean ja toteutti sen huonosti.

Terra Nova näyttää scifiltä, mutta oikeasti se kertoo pääasiassa perheestä hyvin perinteiseen tyyliin. Se voisi toimia, mikäli Terra Nova olisi hyvä perhesarja. Vaan kun ei ole. Kliseet ja imelyys eivät toimi edes näyttävissä kulisseissa.

Bilebändi 2012: Live!

TV2 klo 19.30

Musiikkikisassa Bilebändi etsitään TV2:n kesän musiikkisarjan housebändiä. Viikko sitten esiteltiin kisaan osallistuvat yhtyeet. Tänään alkavat suorat kaksintaistelulähetykset.

Ensimmäisessä live-lähetyksessä vastakkain ovat porilainen Remix ja helsinkiläinen Likka. Tuomareina toimivat Hanna-Riikka Siitonen, Jarkko Ahola ja Juha Torvinen. Anna Laulumaa ja Kalle Lindroth ovat laulavia juontajia.

Teemalauantai: 1920-luvun Pariisi

Yle Teema klo 21.00

Sotienvälisenä aikana Pariisi oli modernin taiteen mekka ja Yhdysvaltain kadotetun sukupolven turvapaikka. Teemalauantai on omistettu tuolle kulta-ajalle.

Musiikkipitoinen dokumentti Montmartren Harlem (Harlem in Montmartre, 2010) kertoo siitä, miten Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen jääneet mustat amerikkalaissotilaat loivat Pariisin taruhohteisen jazz-ajan. Montmartressa kukoisti rasismista vapaa taiteilijayhteisö, joka jätti lähtemättömän jäljen muun muassa jazzmusiikin historiaan.

Illan elokuva, Alan Rudolphin ohjaama Amerikkalaisia Pariisissa (The Moderns, 1988), kuvaa saman ajan taiteilijapiirejä fiktion keinoin. Elokuva kertoo Pariisiin kotiutuvasta amerikkalaisesta taidemaalarista, jonka ystäväpiiriin kuuluvat niin Ernest Hemingway kuin Gertrude Stein ja Alice B. Toklas. Elokuvan pääosissa ovat Keith Carradine, Linda Fiorentino, Genevieve Bujold, Geraldine Chaplin ja Wallace Shawn.

House of Lies

Canal+ Series klo 16.00

Yhdysvalloissa tavallisten ihmisten 99 prosentin liike nousi rahavaltaa ja ahneutta vastaan. Maksukanavan uusi komediasarja House of Lies kertoo jäljelle jäävästä yhdestä prosentista. House of Lies on kiinni tässä ajassa, vaikka ei tv-sarjana suuri merkkiteos olekaan.

Päähenkilö Marty Kaan (Don Cheadle) on suuren konsulttitoimiston tähti. Marty huijaa ja valehtelee saadakseen asiakkaita. Koska yrityspamput eivät usein ole kovin välkkyjä ja Marty on konsulttijargonin mestari, rahaa tulee sisään ovista ja ikkunoista. Martyn työtoverit Jeannie (Kristen Bell), Clyde (Ben Schwartz) ja Doug (Josh Lawson) eivät hekään konsulttien imagoa ainakaan kirkasta.

Vapaa-aikansa röyhkeä Marty käyttää lähinnä naisiin ja bilettämiseen. Yleensä asiakkaan piikkiin, tietenkin. House of Lies on oikealla asialla, sillä tämä rahalle omistettu aikakautemme kaipaa juuri tällaista yhteiskunta- ja bisnes-satiiria.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.