Päivän valinnat 18.2.

Rekonstruktio

JIM klo 21.00

Rikos, jokin siinä vaan kiehtoo. Uudessa kotimaisessa kahdeksanosaisessa sarjassa lavastetaan uudelleen, eli rekonstruktoidaan, suomalaisia puhuttaneita merkittävistä rikoksia. Oikeustieteen tohtori Kari Uoti, rikostoimittaja Pekka Lehtinen sekä rikoskirjailija Harri Nykänen pyrkivät selvittämään, mitä todella on tapahtunut ja kuka on syyllinen.

Aika polleaa. Amatöörietsivät siis väittävät pystyvänsä tekemään parempaa työtä kuin poliisin kokeneet rikostutkimuksen ammattilaiset ja oikeuslaitos. Lupaus ”merkittävistä rikoksista” syödään jo aloitusjaksossa. J.J. Lehdon kuolonuhrin vaatinut veneonnettomuus ei ole erityisen merkittävä tapaus suomalaisessa rikoshistoriassa. Mutta siihen liittyy julkkis, ja se riittää.

Itse rekonstruktio ei kovin monta minuuttia ainakaan ensimmäisestä jaksosta vie. Eikä onnettomuutta koskaan edes oikeastaan rekonstruktoida. Veneellä vain ajellaan samoissa maisemissa. Enimmäkseen Uoti ja Lehtinen juttelevat tapauksesta ja lyövät pöytään faktoja ja spekulaatioita.

Lopputulos on vastaansanomaton: Voihan asia olla niinkin, voihan se olla näinkin, tai sitten se on jotain ihan muuta.

Tulilinjalla

MTV3 klo 23.35

Amerikkalainen toiminnallinen rikossarja Tulilinjalla (Human Target) ei ole omien havaintojeni mukaan kovin suurta huomiota Suomessa saanut. Sarja tarjoaa silti kevyessä sarjassaan vallan mainiota tv-viihdettä. Mitään uutta Tulilinjalla ei keksi, mutta vanha toteutetaan sujuvasti ja kiinnostavasti.

Christopher Chance (Mark Valley) on erikoistunut erityisen hankaliin turvallisuusongelmiin. Mies vaihtaa henkivartijana päälle tilanteen mukaan roolin kuin roolin. Chancea avustaa entinen poliisi Winston ja nörtiksi pelottava tietokonenero Guerrero. Nyt alkavalla toisella kaudella turvatiimi saa kaksi uutta naispuolista jäsentä.

Illan jaksossa it-miljardöörin leskivaimo uskoo miehensä murhanneen roiston olevan nyt hänen perässään.

Amerikankirjeitä 29Pöljän-kylälle

Yle Radio 1 klo 12.15

Taimi Rissanen lähtee Amerikkaan piikomaan vuonna 1947. Kotiin jää kaksi tytärtä sekä osittain halvaantunut työkyvytön mies Eino. Taimi on Amerikassa aina vuoteen 1951 asti. Koko tämän ajan perhe ja käy tiivistä kirjeenvaihtoa. Annelin tytär Ulla Kasurinen löysi kenkälaatikkoon pakatun kirjeenvaihdon. Kuusiosaisessa radiosarjassa Amerikankirjeitä Pöljän-kylälle kuljetaan Ullan matkassa kirjeiden avaamaan maailmaan.

Ensimmäisessä ohjelmassa emeritusprofessori Reino Kero kertoo ”viimeisen paatin” Amerikkaan lähtijöistä. Väitöstutkija Kirsi-Maria Hytönen valottaa suhtautumista naisten työssäkäyntiin jälleenrakennuksen aikana.

Dokumenttiprojekti: 29Naapurit

TV1 klo 21.30

Miten rakentaa maailmanrauha, jos emme osaa sopia naapurimme kanssa edes pyörätelineen käytöstä? Dokumentti Naapurit kertoo suomalaisen pienen maalaiskaupungin vuokrataloyhtiön elämästä. Kymmenen vuotta sitten taloon alkoi ilmestyä oudon näköisiä ihmisiä outoine tapoineen.

Taloyhtiön asukasyhdistyksen puheenjohtaja Pekka paimentaa pikkukaupungin muutaman kerrostalon asukkaiden yhteisöä. Dokumentissa nähdään myös Omar, somaliperheen isä, taloyhtiön muita kansallisuuksia edustavat asukkaat sekä Suomen Pakolaisavun KOTILO-projektin sovittelija Timo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.