Päivän valinnat 18.3.

BUU-klubben: Muumien maailma

Yle Fem klo 18.00

Japanissa valmistetun Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan satakunta jaksoa on nähty Suomessa todella monta kertaa. Siksi usean sukupolven mielissä anime-Muumit on ainoa oikea Muumi-sarja.

Usein unohtuu, että tuo ei suinkaan ollut muumien ensi-esiintyminen tv-sarjassa. Muumien maailmaa tehtiin Puolassa vuosina 1977–1982. Eikä se suinkaan ollut mikään pieni projekti. Jaksoja kertyi peräti 78.

Yle Fem uusii tuon sympaattisen ja pienimuotoisen nukkeanimaation alusta alkaen. Mikä parasta, Muumien maailma on restauroitu vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Kuva näyttää nyt todella kirkkaalta ja skarpilta. Muumit ovat ajaton ja iätön ilmiö, jonka jokainen sukupolvi löytää aina uudelleen.

Murha mielessä

TV1 klo 22.15

Kun kirjoitan, että briteillä on pakkomielle murhasta, en tarkoita sitä moitteena. Päinvastoin, juuri sen ansiosta olemme saaneet nähdä lukuisia mainioita rikosdraamoja. Murha mielessä (Wire in the Blood) jatkuu uusin jaksoin.

Kliininen psykologi Tony Hill (Robson Green) on erikoistunut sarjamurhaajien mielenliikkeisiin. Siksi Bradfordin poliisin Alex Fielding (Simone Lahbib) kutsuu Hillin usein avukseen murhaajajahtiin.

Monet brittiläisistä murhasarjoista ovat hienostuneita ja tyylikkäitä. Arthur Conan Doylen ja Agatha Christien siistin murhan perinteet näkyvät yhä. Murha mielessä on kuitenkin toista maata. Siinä murhat ovat raakoja ja järjettömiä. Ymmärrettävät motiivit ovat amatöörejä varten. Murha mielessä sukeltaa syvälle ihmismielen pimeälle puolelle.

Myös nyt nähtävät neljä uutta jaksoa perustuvat Val McDermidin romaaneihin.

Big Love

Nelonen klo 00.10

Tuntuu hassulta, että nykypäivän Yhdysvalloissa esiintyy yhä moniavioisuutta. Vaan mikäpä siinä, jos aikuiset ihmiset moiseen omasta halustaan ryhtyvät. HBOn laatudraama Big Love jatkuu kolmannen kauden jaksoin.

Päähenkilö Bill Henrickson (Bill Paxton) on Utahissa asuva mormoni ja liikemies. Hänellä on kolme vaimoa (Jeanne Tripplehorn, Chloë Sevigny, Ginnifer Goodwin) ja heidän kanssaan seitsemän lasta. Vaimo asuvat vierekkäisissä taloissa, ja moniavioisuus pidetään salassa. Muu yhteiskunta kun ei moniavioisuutta oikein ymmärtäisi.

Big Love toimii, koska sarjan tekijät eivät käsittele vaikeaa aihetta skandaalimaisesti tai esimerkiksi seksikortilla pelaten. Loppujen lopuksi Big Love kertoo perheestä samoin keinoin kuin muutkin perhesarjat. Tämä perhe vain sattuu olemaan hieman erilainen.

Intia, kotimaani

Yle Teema klo 23.05

Dokumenttielokuva Intia, kotimaani kertoo miehestä, joka lukuisten muiden intialaisten lailla lähti kotimaastaan ja lukuisten muiden intialaisten lailla uskoi voivansa palata. Yhdeksän kuukauden jälkeen hän joutui toteamaan, että sopeutuminen vanhaan kotimaahan oli mahdotonta. Edessä oli toinen muutto Englantiin.

Dokumentin ohjaaja Sandhya Suri kertoo oman isänsä ja yhden kadotetun sukupolven tarinaa. Materiaalina hänellä on monenlaista 40 vuoden aikana kertynyttä aineistoa: muun muassa äänikirjeitä ja vanhoja kaitafilmejä, BBC:n 1960-luvulla esittämiä maahanmuuttajien valistusohjelmia ja kotiväen Englantiin lähettämiä 1970-luvun Bollywood-elokuvia.

Marko Ahonen